Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

În anii 1850, Solomon Northup, un bărbat de culoare, liber, muzician, violonist, din Saratoga, New York, este răpit și transformat în sclav. El are soție și copii. Este dus într-un loc necunoscut, unde legăturile lui cu familia sunt total abolite. Se trezește într-o cărceră alături de alți negri, înlănțuiți și ei, apoi vânduți ca sclavi unor stăpâni de plantații din Louisiana.
Titlu original: 12 Years a Slave (Twelve Years a Slave)
2013 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 14 min. | Dramă | Bazat pe o poveste adevărată

Regizor: Steve McQueen

Scenarist: John Ridley, bazat pe biografia lui Solomon Northup

Distribuție: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Paul Dano, Paul Giamatti, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson, Brad Pitt, Alfre Woodard, Adepero Oduye, Chris Chalk, Garret Dillahunt, Dwight Henry

12 ani de sclavie – Lupta pentru libertate

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată anual pe 27 ianuarie, este un moment esențial de reflecție asupra atrocităților comise de regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și comemorează eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau de către armata sovietică în 1945, unde peste un milion de oameni, inclusiv șase milioane de evrei, și-au pierdut viața.

La 79 de ani de la acest eveniment istoric, ne reamintim de suferințele tuturor victimelor Holocaustului. Filmul ‘12 ani de sclavie‘, care nu este doar o relatare a unei tragedii istorice, ci și un apel la apărarea și promovarea valorilor democratice și umane, ne reamintește de importanța memoriei și educației în lupta împotriva oricărei forme de opresiune.

Povestea tulburătoare și reală a lui Solomon Northup, un bărbat liber, care a fost răpit și vândut ca sclav, a inspirat realizarea filmului “12 ani de sclavie” (2013). Filmul a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, precum și cu alte nouă premii și nominalizări din partea Academiei Americane de Film. Steve McQueen, regizorul și producătorul filmului, a devenit primul cineast de culoare care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Pentru o perioadă de 12 ani, Solomon Northup a depus eforturi neîncetate pentru a restabili contactul cu familia sa. A încercat nenumărate metode, dar fără niciun rezultat notabil. În cele din urmă, cu sprijinul altruist al unui abolitionist canadian, Bass (interpretat de Brad Pitt), Solomon a reușit să-și facă cunoscută situația.

Bass a jucat un rol crucial în salvarea lui Solomon. Nu numai că l-a ajutat să obțină libertatea, dar i-a oferit și speranță pentru viitor. Bass era un om cu viziuni progresiste, convins că sclavia va lua sfârșit și că cei responsabili pentru menținerea acestei practici vor fi în cele din urmă trași la răspundere.

Deși anumite forme de sclavie au fost oficial interzise, alte practici similare au continuat să existe. Acestea erau mai puțin evidente și sofisticate, dar la fel de brutale ca cele descrise în filmul lui Steve McQueen.

Se pare că regizorul britanic Steve McQueen are legături de familie cu Solomon Northup, personajul principal al filmului. În 1853, Northup și-a publicat memoriile, o carte ce a stat la baza atât a filmului “12 ani de sclavie”, cât și a producției de televiziune “Odiseea lui Solomon Northup” din 1984.

Contrastând cu scenele de tortură și barbarie din film, finalul “12 ani de sclavie” oferă un deznodământ emoționant, aproape melodramatic. Reîntoarcerea lui Solomon în sânul familiei sale este o scenă profundă, marcând schimbările dramatice survenite: una dintre fiicele sale este acum căsătorită și are un copil. Cu toate acestea, această reunire familială nu poate șterge amprenta unei realități sumbre: sclavia, o societate întunecată, construită pe spatele sclavilor.

Formele moderne ale sclaviei

Văzând acest film, care evocă tortura sclavilor și sistemul sclavagist american, similar cu “Django Unchained” (2012) al lui Quentin Tarantino, unde drama se învârte în jurul conflictului dintre libertate și sclavie, ne întrebăm dacă omenirea nu este, într-un fel, condamnată la această formă de existență.

Din această perspectivă, chiar și democrația poate părea o formă subtilă de sclavie, într-o lume unde relațiile corporatiste permit unui mic grup să concentreze puterea și bogăția, în timp ce majoritatea sunt exploatați. Chiar și conceptul de muncă liberă nu este imun la exploatare, accentul fiind pus pe concurență și profit.

De la sclavia tradițională la tehnofeudalism: O reflecție asupra libertății în era digitală

În contextul actual, unde tehnologia și economia digitală remodelază profund structura societății noastre, cartea “Technofeudalism: What Killed Capitalism” oferă o perspectivă revelatoare asupra modului în care capitalismul tradițional este înlocuit de o nouă formă de feudalism tehnologic. Autorul argumentează că marile corporații tech, prin acumularea de putere și control asupra datelor, au creat o nouă dinamică de putere, asemănătoare feudalismului, în care majoritatea oamenilor devin dependenți de platformele digitale. Această transformare are implicații profunde asupra conceptului de libertate și sclavie în societatea modernă.

Civilizația modernă a dezvoltat alte forme de sclavie, sub masca democrației. Spre exemplu, sclavul contemporan nu mai este înlănțuit sau biciuit de un stăpân capricios, ci este angajat. Angajarea, în sine, poate deveni o formă de sclavie, mai ales în contextul tehnologizării masive din societățile de astăzi, care creează un raport inuman între libertate și sclavie. În filmul “The Wolf of Wall Street” (2013), Martin Scorsese explorează această dependență feroce de bani, această sclavie financiară, această cruntă realitate a lumii contemporane.

Rădăcinile acestei sclavii moderne se găsesc în formele barbare de sclavie, când albi erau stăpâni absoluti, iar negrii sclavi fără drepturi. Aceasta este o lege nescrisă, un dat istoric, așa cum se reflectă în “Django”.

Povestea lui Solomon Northup ne amintește că avem o responsabilitate morală să luptăm împotriva sclaviei, în toate formele ei. Fiecare dintre noi trebuie să facem tot ce putem pentru a crea o lume mai justă și mai echitabilă, în care nimeni nu este sclav.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film documentar Brawn - The Impossible Formula 1 Story

Brawn: O poveste imposibilă de Formula 1

Articolul următor
Asteroid City

Asteroid City (2023). Wes Anderson e într-o lume a lui și vrei să fii parte din ea

Alte articole interesante