A Haunting in Venice (Bantuind in venetia)

A Haunting in Venice – Hercule Poirot se reîntoarce cea mai fresh ecranizare de până acum

A Haunting in Venice, în regia lui Kenneth Branagh, este o adaptare cinematografică a romanului mai puțin cunoscut al Agathei Christie, “Hallowe’en Party”. Branagh, care interpretează și rolul celebrului detectiv Hercule Poirot, este binecunoscut pentru stilul său regizoral dinamic și impresionant din punct de vedere vizual, îmbinând adesea elemente de cinematografie clasică și modernă. Această abordare este evidentă în “A Haunting in Venice”, unde îmbină cu pricepere decorul ambiental al Veneției cu o tentă de supranatural.
Titlu original: A Haunting in Venice
2023 | Categorie de vârstă: 13+ | 1 h 43 min. | Crimă, Mister, Dramă Disney+
Regia: Kenneth Branagh
Scenariul: Michael Green
Distribuția: Kenneth Branagh, Kyle Allen, Camille Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, Michelle Yeoh, Rowan Robinson, Amir El-Masry, Vanessa Ifediora.

Filmul are o distribuție impresionantă, printre care Kenneth Branagh în rolul lui Hercule Poirot, Tina Fey în rolul scriitoarei de romane polițiste Ariadne Oliver, Michelle Yeoh în rolul mediumului Joyce Reynolds și Jamie Dornan în rolul doctorului Leslie Ferrier. Alți actori notabili din distribuție sunt Kelly Reilly, Camille Cottin și Jude Hill.

De la Agatha Christie la un Hercule Poirot mai ușor de iubit și înțeles

Pentru iubitorii romanelor lui Agatha Christie, dar și a ecranizărilor anterioare ale celebrelor romane polițiste, versiunile lui Kenneth Branagh aduc cu siguranță un suflu proaspăt unor povești consacrate și unui personaj atât de bine cunoscut și îndrăgit. Filmele lui Branagh ne pun față în față cu un Poirot mai dinamic și mai complex din punct de vedere emoțional. El insuflă personajului un sentiment de vulnerabilitate și profunzime care este oarecum diferit de interpretări anterioare (precum cea a lui David Suchet) și chiar decât modul în care se raporta Christie la personaj. Poirot al lui Branagh nu este doar un detectiv, ci un personaj cu o viață interioară bogată, arătând laturi ale personalității lui Poirot care depășesc identitatea sa profesională de detectiv.

Deși o adaptare a romanului “Hallowe’en Party” de Agatha Christie, filmul “A Haunting in Venice” se distanțează de romanul original considerabil, adaptarea lui Kenneth Branagh reprezentând o reinterpretare creativă. Una dintre cele mai evidente diferențe este schimbarea decorului. În timp ce romanul lui Christie este localizat într-un sat englezesc pitoresc, Branagh mută povestea în decorul fantomatic al canalelor din Veneția. Această schimbare nu numai că modifică cadrul vizual al poveștii, dar îi conferă și o atmosferă mai gotică și mai misterioasă, ceea ce reprezintă un contrast puternic cu decorul mai convențional al romanului.

Branagh introduce, de asemenea, elemente supranaturale și de groază în film, ceea ce reprezintă o abatere semnificativă de la stilul tipic al lui Christie, care se concentrează de obicei în jurul unor puzzle-uri logice și fundamentate. Includerea unei ședințe de spiritism și sugerarea prezențelor fantomatice insuflă un aer supranatural și sinistru care este complet absent în opera originală a lui Christie. Această mișcare demonstrează dorința lui Branagh de a îmbina diferite genuri și de a crea un ton narativ unic.

În plus, filmul aduce modificări și dezvoltă diferit personajele. În special personajul Ariadne Oliver, interpretat de Tina Fey – primește un rol mai important în film comparativ cu romanul. În plus, introducerea unor personaje noi, precum mediumul Joyce Reynolds, interpretată de Michelle Yeoh, conferă poveștii o dinamică și perspective noi, absente din narațiunea originală.

Stilul regizoral distinct al lui Branagh, caracterizat prin alegeri dramatice și cu impact vizual, diferențiază, de asemenea, filmul de romanul lui Christie. Folosirea de către acesta a unor unghiuri de filmare neobișnuite, a unor compoziții cu focalizare profundă și a unui accent sporit pe povestirea vizuală diferă de stilul narativ mai direct al scrierii lui Christie. Acest fler cinematografic adaugă un strat de interpretare artistică la materialul sursă, făcând din film o operă de artă distinctă în sine.

În plus, filmul pune un accent sporit pe aspectele psihologice și pe poveștile personajelor. Această abordare permite o explorare mai profundă a conflictelor interne și a istoriilor personale ale personajelor, oferind mai multă profunzime și nuanță motivațiilor acestora. Acest accent pus pe elementele psihologice reprezintă o schimbare de la stilul lui Christie, mai mult axat pe intrigă, la o narațiune centrată pe personaje.

La ce te uiți în A Haunting in Venice

Acțiunea filmului se petrece în Veneția de după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce oferă un fundal tulburător și care ne provoacă senzorial. 

Povestea se învârte în jurul detectivului pensionat, Hercule Poirot, interpretat chiar de Branagh. Poirot duce o viață liniștită în Veneția când este târât într-un caz misterios. El participă cu reticență la o ședință de spiritism, orchestrată de un medium, la o adunare găzduită într-un palazzo impunător în stil venețian, inspirat de arhitechtura Palatului Dogilor, însă cu un aspect dărăpănat. Ședința de spiritism pregătește terenul pentru o serie de evenimente stranii, inclusiv o crimă care îl obligă pe Poirot să își asume din nou rolul de detectiv.

Pe măsură ce Poirot se implică în investigație, întâlnește o serie de personaje intrigante, fiecare cu propriile secrete și legături cu palatul și cu evenimentele care se află în plină desfășurare. Narațiunea împletește elementele supranaturale ale ședinței de spiritism cu munca clasică de detectiv pentru care Poirot este cunoscut, conducându-l pe acesta printr-un labirint de indicii și piste false.

Filmul combină elemente de groază, mister și dramă psihologică, înfățișând viziunea unică a lui Branagh asupra detectivului de renume mondial și a povestirii Agathei Christie. “A Haunting in Venice” se remarcă prin decorul său, amestecul de genuri și accentul pus pe explorarea aspectelor mai întunecate și mai misterioase ale naturii umane și ale supranaturalului.

Poster film Bantuind in Elvetia
Total
0
Shares
Articolul anterior
La Sociedad de la Nieve

Societatea zăpezii - un thriller captivant inspirat de fapte reale

Articolul următor
The Book of Solutions

Book of Solutions - O călătorie vizuală și emoțională prin esența creativității

Alte articole interesante
Filme Nicolas Cage

Cele mai bune filme cu Nicolas Cage

Nicolas Cage, un actor cu o carieră cinematografică plină de nuanțe și transformări, a lăsat o amprentă inconfundabilă în industria filmului. De la roluri intense și dramatice, la interpretări excentrice și pline de energie, Cage a demonstrat o versatilitate rar întâlnită, făcându-l subiectul ideal pentru o explorare a celor mai bune filme din repertoriul său.
Scena din filmul The Lost City

The Lost City. Filmul care te motivează să-ți trăiești aventurile imaginate

The Lost City – Orașul pierdut e unul dintre acele filme pe care le savurezi cel mai bine pe streaming și-ți aduce aminte fie de casetele video de pe vremuri, fie de acele producții cu care te-ai familiarizat pe TV. Îți trezește un sentiment de nostalgie, chiar dacă povestea e previzibilă. Vezi, totuși, actori ca Sandra Bullock, Brad Pitt sau Daniel Radcliffe.