A Murder at the End of the World

A Murder at the End of the World: Un fel de Hercule Poirot contemporan

În mini-seria A Murder at the End of the World, tânăra detectivă amatoare Darby Hart investighează o crimă în cadrul unei întâlniri exclusiviste organizată de un miliardar, confruntându-se cu pericole și intrigi într-un mediu izolat și tensionat.
Titlu original:  A Murder at the End of the World
2023 | Categorie de vârstă: 18+ | Mini-serie: 1 sezon cu 7 episoade | Dramă, Mister, Thriller
Poster Mini Serie  A Murder at the End of the World

Regia: Zal Batmanglij, Brit Marling

Scenariul: Zal Batmanglij, Brit Marling, Cherie Dimaline, Rebecca Roanhorse, Melanie Marnich

Distribuția: Emma Corrin, Brit Marling, Harris Dickinson, Raúl Esparza, Ryan J. Haddad, Louis Cancelmi, Clive Owen, Joan Chen, Jermaine Fowler, Pegah Ferydoni, Edoardo Ballerini, Christopher Gurr, Kellan Tetlow, Alice Braga, Britain Seibert, Daniel Olson.

Darby (Emma Corrin) și Bill (Harris Dickinson) au făcut echipă cu ani în urmă, pe când își puseseră în cap să prindă un criminal în serie. Acum, Darby se trezește din nou în rolul unui Sherlock Holmes varianta zoomer, dar de data asta victima e chiar fostul ei partener, Bill.

Creatorii Zal Batmanglij și Brit Marling colaborează din nou, după ce ultimul lor proiect, seria SF The OA, a fost încheiat prematur și brusc de către Netflix după doar două sezoane. 

Încearcă acum să se intre în trendul serialelor care disecă portretele bogătașilor și modul în care se raportează ei la problemele lumii, cum ar fi criza climatică. Știi abordarea, s-a mai făcut și în alte filme, ca în Don’t Look Up cu Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence.

Doar că A Murder at the End of the World nu e o satiră pe față la adresa bogaților, ci îți împachetează asta într-un thriller și o poveste despre o crimă care pare inspirată din cartea „Zece negri mititei”, dar cu tehnologie ultra-avansată și o zoomeriță cu mommy issues care încearcă să descoasă misterele.

Bine, dacă e să fiu sinceră, după ce am văzut primul episod am rămas cu impresia că povestea are mai multe influențe din Agatha Christie decât ar părea. Darby, protagonista, e mai degrabă un Hercule Poirot dacă ar fi ieșit din mâna lui Christie în era asta decât un Sherlock Holmes reinterpretat.

Seria începe abrupt, direct și nu-ți dă timp să mai dai înapoi

Primul episod începe chiar cu ea, la o citire a cărții sale abia lansate. Are acum 24 de ani, dar a văzut mai multe morți decât zile de naștere. Cu o mamă absentă și un tată care i-a insulfat pasiunea pentru medicina legală, Darby ajunge să fie o tânără introvertită, care lucrează în IT și e pasionată de dispariții misterioase și de tehnologie.

Cartea din care citește e un fel de autobiografie, în care a scris și despre povestea de dragoste din adolescență. Desigur, nu una tipică, pentru că altfel nu ar fi făcut nimeni un sezon despre asta. Darby și iubitul ei de atunci, Bill, s-au îndrăgostit în timp ce încercau să prindă un criminal în serie.

Povestea lor se termină însă când temerile lui Bill devin mai mari decât dorința de a rămâne cu Darby. Dispare din viața ei brusc și începe o carieră în artă. Se reunesc abia șase ani mai târziu, printr-o conjunctură misterioasă, destul de improbabilă. Și deja s-au bifat cele două triggere ale lui Darby. 

Revenind, cei doi sunt invitați la o chermeză în Islanda făcută de Andy (Clive Owen), un miliardar care susține că vrea să salveze lumea de criza climatică. În afară de Bill și Darby, la așa-zisa delegație se află alți oameni ceva mai influenți și mult mai bogați decât ei: doctori, cercetători, artiști și oameni de afaceri.

Totul se destramă când Bill moare în fața lui Darby. Iar de data asta e pusă în fața unui caz pe care trebuie să-l rezolve singură.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Oppenheimer

Oppenheimer. Povestea bombei nucleare și a omului care a schimbat lumea și viitorul

Articolul următor
Pup-o, mă!

Pup-o, mă! Ouăle, franceza și ardelenii (2023). Comedia românească de la stână trece pe la Untold

Alte articole interesante