Alaqua Cox

Alaqua Cox este o actriță americană de origine nativă (din tribul Menominee), născută pe 13 februarie 1997. Ea a devenit cunoscută pentru rolul său ca Maya Lopez / Echo în universul cinematografic Marvel, apărând inițial în seria Disney+ “Hawkeye” (2021) și ulterior ca protagonistă în noua serie spin-off “Echo” (2024).
Alaqua Cox

Cox s-a născut surdă și a crescut în rezervația indiană Menominee din Keshena, Wisconsin. Ea aparține națiunilor Menominee și Mohican și are trei frați: Will, Jordan și Katie. A urmat Școala pentru Surzi din Wisconsin, unde a jucat în echipa de baschet feminin între 2014 și 2015 și în echipa de volei.

Alaqua Cox este, de asemenea, o amputată, având un picior protezat. Detaliile care au dus la necesitatea unei proteze nu au fost făcute publice.

Cariera ei în actorie a început cu rolul Echo în “Hawkeye”, acesta fiind debutul ei în actorie, anunțat pe 3 decembrie 2020. Acest rol a fost salutat de activiștii surzi, inclusiv de Nyle DiMarco. Co-creatorul Echo, David W. Mack, a exprimat recunoștință pentru reprezentarea pe care Cox o oferă tinerilor surzi și indigeni: “Am predat la Școala pentru Surzi din Africa, Asia, și Europa, în munca mea pentru Departamentul de Stat al SUA, [și] studenții iubesc Echo [și] vor fi fericiți pentru acest lucru.”

La premiera “Hawkeye” de la Marvel, Cox a declarat pentru un reporter de la Variety: “Nu știu de ce îmi oferă această oportunitate, dar sunt doar recunoscătoare. Sunt entuziasmată pentru sprijin și pentru a putea pleda pentru comunitatea Surzilor. Vrem să avem acea egalitate și să implicăm mai multe persoane. Sunt atât de recunoscătoare pentru toate oportunitățile pe care le-am primit.” Cox a menționat într-un interviu pentru revista D23 a Disney că Jeremy Renner și Hailee Steinfeld au învățat semne de bază în Limbajul Semnelor American pentru a putea comunica mai ușor cu ea.

În viața personală, Cox a anunțat în Ziua Mamei din 2023 că așteaptă un băiat cu logodnicul ei. Fiul ei s-a născut în octombrie același an.

Filmografia ei include roluri în serialele de televiziune “Hawkeye” (2021) ca Maya Lopez / Echo într-un rol secundar și “Echo” (2024) în rol principal.