Amy Adams

Amy Lou Adams, născută pe 20 august 1974, este o actriță americană recunoscută pentru diversitatea rolurilor sale, atât comice, cât și dramatice. A fost inclusă de trei ori în clasamentele anuale ale celor mai bine plătite actrițe din lume și a primit numeroase premii, inclusiv două Golden Globe, având și nominalizări pentru șase premii ale Academiei, șapte premii BAFTA și două premii Emmy.
Amy Lou Adams Actrita

Cariera lui Adams a început în teatrul de cină, unde a activat între 1994 și 1998, debutând în film cu un rol secundar în comedia neagră “Drop Dead Gorgeous” (1999). A avut apariții episodice la televiziune și a interpretat personaje negative în filme cu buget redus. Un punct de cotitură în cariera ei a fost rolul din biografia regizată de Steven Spielberg, “Catch Me If You Can” (2002), urmat de un an fără angajamente. Succesul major l-a obținut cu interpretarea unei femei însărcinate vorbărețe în comedia-dramă independentă “Junebug” (2005), care i-a adus prima nominalizare la Oscar.

Filmul “Enchanted” (2007), în care a jucat rolul unei prințese vesele, a fost primul ei mare succes ca actriță principală. A continuat cu roluri de personaje naive și optimiste în filme precum “Doubt” (2008), și a primit recenzii pozitive pentru interpretări mai asertive în “The Fighter” (2010) și “The Master” (2012). Între 2013 și 2017, a interpretat-o pe Lois Lane în filmele cu supereroi din Universul Extins DC. A câștigat două premii consecutive Golden Globe pentru cea mai bună actriță pentru rolurile din “American Hustle” (2013) și “Big Eyes” (2014). A primit aprecieri suplimentare pentru rolul unei lingviste în “Arrival” (2016), al unei reporteri care se auto-vătăma în “Sharp Objects” (2018) și al lui Lynne Cheney în “Vice” (2018).

Pe lângă aceste roluri remarcabile, Amy Adams a avut o interpretare memorabilă în filmul “Julie & Julia” (2009), în care a jucat alături de Meryl Streep. În acest film, ea a interpretat rolul lui Julie Powell, o tânără care decide să gătească toate rețetele dintr-o carte de bucate a lui Julia Child, jucată de Streep, și să scrie despre această experiență într-un blog. Performanța sa în acest film a fost foarte apreciată și a adăugat o nouă dimensiune la portofoliul său variat de roluri.

Rolurile lui Adams pe scenă includ reînvierea de către Public Theater a piesei “Into the Woods” în 2012 și reînvierea piesei “The Glass Menagerie” în teatrul West End în 2022. În 2014, a fost numită una dintre cele 100 de persoane cele mai influente din lume de către Time și a fost inclusă în lista Forbes Celebrity 100.