Angela merge mai departe (1982)

Angela merge mai departe (1982). O femeie cum rar vezi în filmele românești comuniste

În peisajul cinematografic românesc, dominat adesea de teme grele și abordări tradiționale, filmul “Angela merge mai departe” din 1982 a reprezentat o gură de aer proaspăt pentru vremurile comuniste.
1982 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 30 min. | Dramă
Regia: Lucian Bratu
Scenariul: Eva Sîrbu
Distribuția: Dorina Lazăr – taximetrista Angela Coman, László Miske – Gyuri, Dorina Păunescu – fosta soție a lui Gyuri, Cornelia Rădulescu – reporteră TV, Felicia Popică – Victorița, Stela Haulică – mama Angelei

Acolo unde America și lumea au avut Taxi Driver, noi avem Angela merge mai departe. E un film românesc progresist, ai putea spune, cu o femeie care face taxi în Bucureștiul comunist al anilor ‘80. Povestea e mai amplă de atât. 

Dintr-o dată, în 2023, lumea a început să vorbească despre șoferița de taxi Angela și cum făcea ea curse prin Bucureștiul anilor ‘80 și nu se retrăgea în Berceni. Filmul Angela merge mai departe din 1982 a revenit în atenția oamenilor odată cu filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii al lui Radu Jude. Această comedie mixată cu dramă (cum e viața) folosește inspirație și din filmul optzecist. 

Angela lui Radu Jude e mai mult decât Angela comunistă și așa ar trebui să se întâmple. Angela din filmul regizat de Lucian Bratu e o șoferiță de taxi care-și caută noua viața după ce-a încheiat o căsnicie cu un soț alcoolic. Între job și mama ei bătrână, câtă viață mai e pentru ea? Ei bine, norocul îi surâde odată ce se întâlnește cu Gyuri.

El a fost clientul ei în trecut și ar putea fi noul soț al Angelei (bine, chiar ajunge să fie noul soț). Doar că apare marea problemă: el are treabă vreo trei ani în India, timp în care era ar trebui să-l aștepte.

Filmul Angela merge mai departe e mai actual ca niciodată

Spre deosebire de alte filme făcute de România în comunism, ăsta se remarcă prin abordarea ceva mai modernă (în acele vremuri). Ideea a fost una bine primită de public, după cum o arată și cifrele din cinema: peste 1,6 milioane de spectatori în perioada în care a rulat. La cotele din prezent, un astfel de prag este incredibil, dar și vremurile s-au schimbat.

În orice caz, Angela merge mai departe îți arată viața așa cum e, dar mai ales cât de dură poate să fie pentru o femeie care nu poate ieși prea ușor dintr-o căsnicie eșuată, dar și cât de dificil poate fi să-și continue viața. Poți privi filmul ăsta și ca o versiune românească de Taxi Driver, dar fără la fel de multă sociopatie sau fără miza pe afecțiuni mintale, că regimul comunist ignora astfel de probleme. 

În filmul său, Radu Jude a denumit personajul principal tot Angela, tot taximetristă în București, dar acum confruntată cu probleme ceva mai moderne, unde munca în exces duce la burnout, nu la laude din partea partidului că ai fost un cetățean bun.

Revenind la Angela merge mai departe, Dorina Lazăr reușește să pună în fața spectatorilor un personaj delicat și sensibil, un prototip al femeii emancipate, dar prea puțin prezent în cinematografia românească preocupată de modele masculine puternice, ba chiar dictatoriale, și filme istorice propagandistice.

Este, totodată, povestea omului simplu, departe de apăsările muncii pentru patrie sau îndoctrinării pentru bunăstarea partidului. E o poveste autentică, simplă, cu personaje în care spectatorii se pot regăsi și pot deprinde lecții pentru propriile vieți.

Deși vorbim de filmul acesta la peste patru decenii de la lansare, femeile încă se mai confruntă cu o serie de obstacole despre care ai fi spus că nu mai există, cum ar fi felul în care sunt privite când trec printr-un divorț sau când pare că nu reușesc să aibă o viață de familie puternică. Peste toate astea e și jobul: taximetristă. Nici în prezent nu-i prea popular, oricât s-ar fi dezvoltat servicii ca Uber, Bolt și altele.

Dacă apuci să te uiți la Angela merge mai departe și vrei să continui pe același fir, taximetriști cu vieți cât de cât realiste, poți continua cu Taximetriști (2023) sau Buletin de București (1982). Primul e și dramă, și comedie, în timp ce cel de-al doilea e mai ales comedie. Și una deloc rea. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Gardienii Galaxiei Vol 3

Gardienii Galaxiei 3 (2023) – Ultimul film dintr-o serie care rămâne cu tine

Articolul următor
Serial Cunk on Earth

Cunk on Earth - Satira sublima și absurditate într-o capodoperă de comedie

Alte articole interesante
Whiplash 2014 (Film drama)

Whiplash: Ritm, pasiune și confruntare

Filmul "Whiplash" este o dramă captivantă care explorează obsesia pentru excelență și dinamica intensă dintre mentor și elev în lumea muzicii jazz, punând accent pe consecințele extreme ale ambiției neînfrânate și pe prețul succesului în artă.