Aquaman and the Lost Kingdom

Aquaman and the Lost Kingdom (2023). Există un motiv și jumătate să vezi acest film

Aquaman and the Lost Kingdom (2023) te duce iar în adâncurile oceanului ca să vezi dacă rămâi fanul filmelor cu supereroi, fie că vin de la DC, fie că sunt de la Marvel. Două ore mai târziu rămâi cu multe întrebări.
Titlu original: Aquaman and the Lost Kingdom
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 4 min. | Aventură, SF

Regia: James Wan

Scenariul: David Leslie, Johnson-McGoldrick

Distribuția: Jason Momoa – Arthur Curry / Aquaman, Patrick Wilson – King Orm, Yahya Abdul-Mateen II – Black Manta, Amber Heard – Mera, Nicole Kidman – Atlanna, Randall Park – Dr. Stephen Shin, Dolph Lundgren – King Nereus, Martin Short – Kingfish

Similar cu ce am zis despre Ant-Man and The Wasp: Quantumania (2023), filmele cu supereroi sunt tot mai greu de recomandat sau de lăudat. Poveștile sunt din ce în ce mai slabe sau reciclate, iar de multe ori ai impresia, pe măsură ce te uiți, că tot ce-a rămas e câte un erou care îți place. E cazul și aici, cu noul film din seria Aquaman. Jason Momoa este pur și simplu motivul suprem să vezi filmul, ceea ce nu-i puțin spus, dar și zice multe despre produs.

Momoa a făcut din Aquaman ce-a reușit Robert Downey Jr. pentru Marvel și Iron Man. E cool, sarcastic și, ai putea spune, chiar nesimțit, dar în anumite limite cât să fie caracterizat drept nonconformist. Din păcate, de partea cealaltă n-are un personaj pe măsură. Black Manta vrea să se răzbune și l-a cooptat în anturajul său pe Dr. Shin, un biolog marin. 

Cum acest villain nu vrea răzbunare doar pe Aquaman și, de ce nu? pe tot ce înseamnă regatul lui, treaba intră pe cărarea clasică a filmelor cu supereroi. Și Aquaman trebuie să-și joace rolul de rege și războinic și să nu fie doar Arthur Curry, un om cu o casă la far și o viață vag obișnuită în care e alături de soția sa Mera și fiul său Arthur Jr.

Jumătatea de motiv pentru care să vezi Aquaman and the Lost Kingdom e chimia lui Aquaman cu King Orm. Poate ar fi ajutat considerabil să apară și Willem Dafoe, în rolul lui Nuidis Vulko. Relația celor doi, în filmul precedent, a adus aminte de relația lui Batman cu Alfred. Dar, conform producătorilor, Dafoe era ocupat cu Poor Things și de-asta nu apare în film. 

În fine, relația lui Aquaman cu Orm aduce un plus de intensitate și dramatism într-un film care duce lipsă de momente amuzante sau captivante. 

Aquaman and the Lost Kingdom (2023) nu-i nici vesel, nici trist – și asta e o problemă

Au fost câteva momente cheie pentru filmele cu supereroi în secolul 21. A fost trilogia lui Christopher Nolan în care Batman devine altceva, un personaj cu mai multe probleme și frământări decât bani. Apoi a fost trilogia Iron Man și povestea grupului Avengers de la Marvel. În fine, își mai poate face loc pe listă Deadpool, cu un limbaj brutal, cu replici bine gândite, amuzante, dure. 

De la Deadpool încoace, pare că toți scenariștii se chinuie să bage glume în gura personajelor, fie că-și au locul, fie că nu, în loc să le bage replici mai inspiraționale, mai puternice. Aici pică în păcat și Aquaman. Uneori ai senzația că e un Thor regizat de Taika Waititi, dar cu un personaj care conduce un imperiu sub ape. Momentele de „umor” nu-s nici amuzante, nici imprevizibile. De fapt, se simt prea des ca ceva ce trebuie să fie acolo decât ca ceva care vine natural (cum se întâmplă, deseori, în Deadpool). 

Și poate că una dintre cele mai ciudate schimbări e transformarea lui Aquaman într-un tată, de parcă filmul ar trebui să fie unul clasic cu o poveste cu happy end într-un oraș de oriunde din lume. 

Per total, Aquaman and the Lost Kingdom (2023) nu e mai rău decât alte filme cu supereroi lansate în ultimii ani și este de departe foarte bun, dacă-l compari cu Shazam! Fury of the Gods (2023), cringe, obositor și extraordinar de superficial. Filmul Aquaman e amuzant, pe alocuri, dar e prea mult pe o rețetă și chiar una care ascunde în spate un adevărat haos. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Lupul de pe Wall Street

Lupul de pe Wall Street (2013): O reflecție a Americii în regia lui Scorsese

Articolul următor
Critics Choice Awards 2024

Cele mai bune filme și seriale din 2023 care au câștigat la Critics Choice Awards

Alte articole interesante
Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Cu siguranță cel de-al cincilea film al francizei Indiana Jones trezește sentimente puternice de nostalgie în rândul celor care sunt fani înrăiți ai aventurilor lui Indy. Deși o imensă dezamăgire la Box Office, după o investiție colosală de 300 de milioane de dolari în producție și nici mai mult, nici mai puțin de încă 100 de milioane în marketing, Indiana Jones 5 este, totuși, imaginea vie a longevității unei francize care are peste 40 de ani.