Asteroid City

Asteroid City (2023). Wes Anderson e într-o lume a lui și vrei să fii parte din ea

Wes Anderson a luat publicul și l-a adus, odată cu Asteroid City, într-un deșert american și într-un decor de teatru. Acolo a construit noua lume în care a adus fețe noi și fețe cunoscute și o poveste aparte.
Titlu original: Asteroid City
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 45 min. | Comedie, Romantic

Regia: Wes Anderson

Scenariul: Wes Anderson după o poveste la care a contribuit și Roman Coppola

Distribuția: Tom Hanks, Bryan Cranston, Edward Norton, Jason Schwartzman, Jake Ryan, Scarlett Johansson, Grace Edwards, Maya Hawke, Rupert Friend, Jeffrey Wright, Tilda Swinton

Un film de Wes Anderson e o lume în care intri. Creațiile sale sunt atât de diferite de tot ce există și atât de consecvente în cum arată, încât sunt ca acel fel de mâncare sau ca acea vacanța după care tânjești. Fiecare film e un pic altfel față de precedentul, dar în fiecare știi că regizorul te ia de mână și te poartă prin povestea lui cu grijă să nu îți rupi ceva. 

Asteroid City, ca precedentele, se poate lăsa cu lacrimi cum la fel de bine te poate face să râzi. Într-un oraș din deșert, în anii ‘50, Anderson pune comedia și drama împreună, așa cum a tot făcut-o în filmele sale. În plus, aspectul orașului ficțional Asteroid City este ireal, superb creat. E un film în cadrul unei piese de teatru, care, la rândul ei, este situată în cadrul unui documentar TV. Nu lipsește nici prezența extraterestră, dar aici are mai mult rolul mai mult de a-i încurca pe oameni și de a reprezenta un mic obstacol în vieți lor destul de liniare. 

Complexitatea poate fi derutantă, dar asta face parte din farmecul său – al filmului Asteroid City și al regizorului Anderson. Iar distribuția e plină de nume mari. Și e o ocazie excelentă pentru Tom Hanks să apară și altfel decât îl știai. 

Asteroid City e un alt capitol la moștenirea lui Wes Anderson

De la The Grand Budapest Hotel la The French Dispatch, trecând prin ambiții cinematografice ca Isle of Dogs sau Fantastic Mr. Fox, filmele lui Anderson sunt fantezie pură, caracterizată de o oarecare folosire a umorului, dar nu prea pe față, o paletă de culori exagerată ca un magazin cu bomboane, un design de producție stilizat, o cameră de filmat care se mișcă lateral mereu simetric și o obsesie pentru designul retro. Personajele, cum e cazul și în Asteroid City, nu evoluează, nu au drame personale imense pe care le rezolvă până la final.

Asteroid City este astfel chintesența lui Anderson și, între filmele Marvel și dramele indie, reprezintă o insulă de escapism într-o cinematografie care mai mult încântă decât lucrează la emoțiile spectatorilor. Totodată, filmul este și o declarație sinceră și conștientă pentru a crea artă și a spune o poveste.

Prin cum e construit filmul, o piesă de teatru într-o piesă de teatru într-o regie ca o păpușă matrioșka, e posibil să fie cel mai ambițios proiect al lui Wes Anderson de a-și arăta atașamentul de cinema și povești spuse astfel.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

Articolul următor
Premiile Oscar 2024

Premiile Oscar 2024. Oppenheimer domină în preferințe, iar Scorsese face record

Alte articole interesante
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Fiecare an vine cu sute de filme noi. Unele sunt foarte bune, altele sunt bunicele, iar o bună parte este formată din filme dacă nu proaste, atunci de o calitate îndoielnică. Chiar și filmele slabe pot fi o sursa de entertainment, mai ales în era în care avem acces la mii de titluri pe platformele de streaming.
Film 2023 Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves ne poartă într-o călătorie minunată în inima universului îndrăgit al jocului de rol și este un omagiu cinematografic adus legendarului joc care rămâne popular după jumătate de secol de la lansarea sa.