Film Avatar The Way of Water

Avatar: The Way Of Water. Lumea poate aștepta altceva, deși filmul e un succes

Sunt unele filme, cum a fost Avatar, care dau peste cap totul. Așa că lumea așteaptă același lucru și de la următorul. Lui James Cameron i-a ieșit asta, până acum, doar cu Terminator 2.
Titlu original: Avatar: The Way of Water
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 3 h 12 min. | SF, Aventură, Fantezie, Acțiune Disney+
Regia: James Cameron
Distribuția: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Kate Winslet, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, Giovanni Ribisi, Edie Falco, CCH Pounder, Jemaine Clement, Brendan Cowell, Jamie Flatters

În 2009, când a apărut primul film Avatar, a fascinat o lume întreagă prin efectele vizuale și noutatea pe care o aducea în peisajul cinematografic. A fost producția cu cele mai mari încasări din toate timpurile, iar publicul a așteptat partea a doua cu sufletul la gură timp de 13 ani.

Avatar 2 a ieșit, la final de 2022, sub titlul de Avatar: The Way Of Water. Deși nu s-a bucurat de același succes, dar fără îndoială cifre imense în cinema, iar publicul larg părea mai degrabă dezamăgit, a câștigat, printre altele, un Oscar și un premiu BAFTA pentru efectele vizuale care l-au consacrat. 

Timp de trei ore și 12 minute te ține într-un carusel de emoții și te poartă printre corali, șerpi cu aripi, nori, dragoni și sentimentul iminent de ură față de egoismul și apetența umanității către a distruge tot ce e frumos.

La zece ani de la evenimentele din primul film, Avatar 2 surprinde evoluția lui Jake Sully. Trăiește acum pe Pandora alături de Neytiri, soția sa, prietenul lor din lumea oamenilor, Spider, și copiii. Și-s mulți: doi fii (Neteyam și Lo’ak) și două fiice (Tuk și Kiri, adoptată).

Dar cum fericirea nu durează mult, Sully e pus în fața unor noi provocări și trebuie să-și protejeze familia, liniștea și casa. Un vechi inamic, RDA, pregătește o nouă invazie, ca să termine ceea ce începuse. Iar Sully și Neytiri încearcă prin orice mijloc să oprească asta. Ajung să fie exilați și să înfrunte pericol și tragedii în lupta pentru protejarea lumii lor.

Esența poveștii? Lupta de a-i proteja pe cei pe care-i iubești. Sigur, a mai fost spusă de multe ori sub alte forme. Dar e un scenariu cu care știi că nu poți da greș, că prinde la oricine și a trecut deja testul timpului. Uneori contează mai mult cum spui o poveste și elementele de care te folosești ca s-o construiești. Iar Cameron n-a eșuat, nici măcar pe departe, din acest punct de vedere.

Avatar 2 a fost chiar o dezamăgire sau oamenilor le-a lipsit efectul de „nou” pe care l-a avut în anii 2000?

Poate că Avatar 2 nu a prins la fel de multă tracțiune la public așa cum a făcut-o primul film. Dar, dincolo de efectele vizuale care nu au dezamăgit, al doilea film din serie aduce o poveste și personaje ceva mai complexe, mai multă diversitate, dar și ceva ideologii politice, nuanțe feministe și apropouri subtile legate de criza climatică și viitorul speciei umane.

Această populație de entități cu puteri supraomenești, care luptă să protejeze natura în – și chiar alături de – e mult mai evoluată decât am spera noi să ajungem vreodată. Poți s-o iei ca o schiță a unei societăți ideale, condusă de lideri care fac demersuri pentru populație și nu pentru ei înșiși. Nici „religia”, așa cum am numi-o noi, nu e o unealtă politică. De exemplu, această populație cu adevărat că moartea înseamnă trecerea către viață eternă și nu vreo lume paralelă în care trebuie să primești an de an colaci și hainele de la rudele care-s încă în viață.

Tehnologia și efectele vizuale poate că au evoluat în cei 13 ani care au trecut până la lansarea Avatar 2. Publicul s-a obișnuit să mai vadă câte un CGI, câte o explozie și tot felul de lucruri supraomenești. Dar universul pe care a reușit Cameron să-l aducă la viață încă nu poate fi comparat cu nimic. Scenele are putea funcționa la fel de bine ca videoclipuri independente de poveste, pentru că sunt făcute cu atât de multă atenție la detalii și pasiune.

Chiar dacă i-a luat 13 ani să scoată un al doilea film, Cameron a decis încă de la început că are planuri mari cu seria asta. A început să scrie scenariul pentru primul film pe la începutul anilor ‘90, iar în timpul mort dintre cele două lansări a dezvoltat scenariile pentru alte patru continuări. 

Pentru că da, vor mai fi. Și nu, nu mai trebuie să aștepți un deceniu. Avatar 3 a fost filmat în paralele cu Avatar 2 și se preconizează că va fi lansat în iarna lui 2025.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Poster articol Top 10 comedii Netflix

Top 10 comedii Netflix pe care să nu le ratezi în ianuarie 2024

Articolul următor
Scent of a Woman (Parfum de femeie)

Parfum de Femeie. Filmul cu Al Pacino care-ți arată ce înseamnă integritatea umană

Alte articole interesante
Top 10 comedii romantice pe Netflix

Top 10 comedii romantice pe Netflix

Netflix a reușit, prin anumite filme, să-ți facă poftă de comedii romantice. Lista de aici e cu acelea pe care nu trebuie să le ratezi, dar și la care o să tot revii.