Poster film Barbie din 2023

Barbie (2023). Filmul roz despre chestiuni nu prea roz în lumea actuală

Barbie a venit la pachet cu Oppenheimer (deși nu s-a dorit neapărat asta) și-a creat nenumărate discuții în vara lui 2023. Acum, filmul are nouă nominalizări la Globurile de Aur și intră pe streaming.
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 54 min. | Aventură, Comedie Max
Regia: Greta Gerwig
Scenariul: Greta Gerwig, Noah Baumbach
Distribuția: Margot Robbie – Barbie; Ryan Gosling – Ken; Issa Rae – rol secundar Barbie; Kate McKinnon – rol secundar Barbie; Dua Lipa – rol secundar Barbie; Kingsley Ben-Adir – rol secundar Ken; John Cena – rol secundar Ken; Will Ferrell – CEO Mattel

Din 15 decembrie, Barbie e pe streaming pe Max. Filmul a primit și nouă nominalizări la Globurile de Aur (ceremonia va fi pe 7 ianuarie) pentru cea mai bună actriță (Margot Robbie), cel mai bun actor secundar (Ryan Gosling) și cea mai bună regie (Greta Gerwig). Pentru cei mai mulți, filmul a fost o comedie onorabilă pentru vară, pentru cei puțini a fost un fel de schiță ideologică despre feminism, patriarhat și capitalism. Iar pentru cei de la Mattel (care dețin brandul Barbie) e doar începutul dintr-un lung șir de filme în care păpușile și alte jucării ale lor sunt în centrul atenției. 

Că e bun sau nu, n-are relevanță. Și-a acoperit bugetul prin încasări (Box office: 1.442 billion USD), a ridicat-o și mai mult pe Margot Robbie în clasamentul actrițelor, iar pe Greta Gerwig a transformat-o într-o regizoare și de filme comerciale, nu doar indie. Dar filmul a fost intens discutat și dezbătut. Unii îl laudă ca pe o capodoperă, în timp ce alții îl văd ca pe o încercare și atât.

În Barbie vede fiecare ce vrea

Filmul Barbie cu totul e impresionant prin toată munca investită în transformarea lumii noastre într-una pentru păpușa blondă îmbrăcată în roz care a fascinat generații. Un decor roz, puternic, intens colorat, frapant e lumea perfectă din care Barbie vrea să scape, pentru că are o criză existențială. 

În călătoria asta, Margot Robbie strălucește ca actriță principală, iar chimia ei cu Ryan Gosling transformă numeroase scene din banale într-unele chiar agreabile. Și în ciuda întregului decor fantastic și a unei Barbie și a unui Ken rupți de lumea reală, filmul a fost lăudat pentru c-a intrat și în teme profunde, oferind o profunzime neașteptată dincolo de așteptările inițiale. Sigur, dacă ai un pic de răbdare și nu iei totul așa cum pare la prima vedere. 

Filmul are și umor, chiar dacă nu e unul foarte finisat sau e unul prea ascuns sub referințe. Nu are chiar un echilibru eficiente între cele două. E, totuși, un film american de mase. Nu e chiar pentru copii, din punctul ăsta de vedere, dar probabil că astfel de momente sunt acolo să aibă și adulții e să facă. 

Problemele încep cu a doua jumătate. De la începutul în forță și explorarea unei noi lumi, reale, în a doua parte își pierde ritmul și direcția. Încercarea de a menține un ton umoristic pare forțată și, ocazional, fără sens. Iar mesajul de bază, oricare ar fi fost el și oricum ar fi vrut să-l transmită Greta, se pierde destul de mult. 

Totodată, deși pare că ar vrea să exploreze probleme sociale cruciale, filmul se complace prea mult în controverse, creând o concentrare monotonă care îi diminuează impactul general. Dar probabil nu poți face prea multe când toată motivația e să faci dintr-un prototip feminin neînsuflețită (Barbie) o ființă capabilă de raționament și alegeri. 

Are însă o coloană sonoră onorabilă, ca un playlist căruia să-i dai drumul la o petrecere sau la drum lung, cu nume ca Lizzo, Ava Max, Dua Lipa sau Tame Impala.

Barbie rămâne însă un film lejer, în ciuda aparenței de kickstarter pentru dezbateri care privesc patriarhatul, feminismul sau locul femeilor în societățile occidentale. Are și umor, și actori mari, are și decoruri care să-ți fure ochii, chiar dacă nu sunt alte lucruri care să-ți rămână în minte după. Și Barbie nu e nici pe departe ultimul film folosit ca vehicul de marketing. Disney, spre exemplu, se descurcă mult mai bine la asta cu seriile Marvel sau cu personajele create cu zeci de ani în urmă. 

Margot Robbie te poartă în culisele filmului “Barbie” pentru un tur exclusiv al casei de vis.
Total
0
Shares
Articolul anterior
O poveste de Craciun film 2009

O Poveste de Crăciun (2009)

Articolul următor
Chicago 2002 de Rob Marshall

Chicago: filmul cu infractoare care a redefinit musicalul în cinematografie

Alte articole interesante
Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Cu siguranță cel de-al cincilea film al francizei Indiana Jones trezește sentimente puternice de nostalgie în rândul celor care sunt fani înrăiți ai aventurilor lui Indy. Deși o imensă dezamăgire la Box Office, după o investiție colosală de 300 de milioane de dolari în producție și nici mai mult, nici mai puțin de încă 100 de milioane în marketing, Indiana Jones 5 este, totuși, imaginea vie a longevității unei francize care are peste 40 de ani.