Film Beirut 2018 Tony Gilroy

Beirut: Un thriller despre Libanul sfâșiat de război – o abordare inspirată sau o simplificare exagerată?

Beirut (2018), regizat de Brad Anderson și scris de Tony Gilroy este un thriller politic plasat în Beirutul anilor 1980, în timpul Războiului Civil din Liban. Rolul principal, al unui fost diplomat american, Mason Skiles, este interpretat de Jon Hamm.
2018 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 49 min. | Thriller, Acțiune NETFLIX
Regia: Brad Anderson
Scenariul: Tony Gilroy
Distribuția: Jon Hamm, Rosamund Pike, Mark Pellegrino, Dean Norris, Shea Whigham, Larry Pine, Alon Aboutboul, Idir Chender, Jonny Coyne, Leïla Bekhti

Filmul Beirut, a cărui acțiune se petrece în 1982, în timpul războiului civil libanez, a stârnit controverse semnificative în ceea ce privește reprezentarea Libanului și descrierea situației geopolitice complexe a relațiilor israeliano-libaneze. Filmul, deși este o ficțiune, se bazează pe evenimente și tensiuni istorice reale, concentrându-se în special pe scenariul politic complicat din timpul Războiului civil libanez. Filmul prezintă orașul Beirut ca pe un câmp de luptă influențat de diverse facțiuni internaționale și locale, inclusiv SUA, guvernul israelian și grupurile palestiniene.

Filmul se concentrează asupra lui Mason Skiles (Jon Hamm), un fost diplomat american care a părăsit Beirutul cu zece ani în urmă, în urma unui incident tragic. Povestea începe cu Skiles lucrând fericit ca diplomat în Beirut, organizând o petrecere împreună cu soția sa, unde fac cunoștință cu un orfan palestinian de 13 ani, Karim, pe care speră să-l adopte. Cu toate acestea, petrecerea devine tragică atunci când Skiles este confruntat cu vestea că fratele mai mare al lui Karim, un terorist notoriu, îl vrea înapoi, ceea ce duce la un incident violent care se soldează cu moartea soției lui Skiles.

Cu un deceniu mai târziu, Skiles este acum un mediator sindical care locuiește în Boston, cu o viață marcată de traumele trecutului. El este chemat înapoi în Beirut de vechiul său prieten, Cal (Mark Pellegrino), care este acum agent CIA. La întoarcerea sa, Skiles află că Cal a fost răpit de un grup legat de Karim, acum adult și implicat în rețeaua teroristă. Răpitorii îi cer ajutorul lui Skiles pentru a negocia un schimb: libertatea lui Cal în schimbul eliberării lui Rafid Abu Rajal, considerat a fi un lider terorist deținut de guvernul israelian.

De-a lungul filmului, Skiles navighează printr-o rețea complexă de intrigi politice, având de-a face cu diferite părți, inclusiv cu guvernul american, reprezentat de Sandy Crowder (Rosamund Pike) și Gary Ruzak (Shea Whigham), cu guvernul israelian și cu diverse facțiuni ale populației libaneze. Pe măsură ce Skiles se implică mai mult în negocieri, descoperă niveluri mai profunde de minciună și manipulare, realizând că situația este mult mai complicată decât un simplu schimb de ostatici.

Beirut, Orientul Mijlociu și relațiile arabo-israeliene: o mare dezamăgire

Trailer Beirut (Brad Anderson 2018)

“Beirut” are un scenariu de excepție, iar interpretările sunt pe măsură, în special cea lui Jon Hamm în rolul principal. Este o încercare de a naviga peisajul politic sensibil și complex al Orientului Mijlociu. Cu toate acestea, filmul nu a reușit să ofere o perspectivă suficient de detalitată situației politice. Reprezentarea Beirutului ca zonă de război, fără prea multă profunzime a personajelor sau a culturii locale, este privită, pe bună dreptate, ca o simplificare a istoriei bogate și a populației diverse a orașului.

Reprezentarea personajelor libaneze și palestiniene este lipsită de profunzime și nuanță, făcând apel mult prea des la stereotipuri. Motivele care au stat la baza conflictului sunt insuficient explorate și, astfel, Războiul civil libanez rămâne un simplu fundal, mai degrabă decât ca parte integrantă a narațiunii. Acest aspect a dus la acuzații potrivit cărora filmul ar fi simplificat politica complexă arabă și regională.

Dintr-o perspectivă socio-politică, portretizarea teroriștilor ca fiind palestinieni și lipsa de profunzime în descrierea personajelor arabe din film a generat reacții sociale semnificative. Consolidarea stereotipurilor din film este dezamăgitoare, asemenea inabilității de a reprezenta cu acuratețe cultura și istoria libaneză. De asemenea, este bine de notat că filmul nu a fost filmat în Beirut, nu a avut actori libanezi și a fost lansat cu ocazia aniversării Războiului civil libanez, ceea ce a contribuit la lipsa de tact a portretizării sale.

Scena din filmul Beirut 2018 regizat de Brad Anderson
Total
0
Shares
Articolul anterior
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii film din (2023)

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (2023). Taximetrie, viață și burnout în București

Articolul următor
Top 10 comedii romantice pe Netflix

Top 10 comedii romantice pe Netflix

Alte articole interesante
Whiplash 2014 (Film drama)

Whiplash: Ritm, pasiune și confruntare

Filmul "Whiplash" este o dramă captivantă care explorează obsesia pentru excelență și dinamica intensă dintre mentor și elev în lumea muzicii jazz, punând accent pe consecințele extreme ale ambiției neînfrânate și pe prețul succesului în artă.
Dream Scenario (Scenariu de vis)

Dream Scenario: O explorare curajoasă și inovatoare în lumea filmului

Un profesor de biologie evolutivă devine involuntar subiectul viselor recurente ale oamenilor, transformându-se dintr-un fenomen curios într-un paria social. Pe măsură ce visurile în care apare capătă un caracter violent, punându-i astfel la încercare reputația, identitatea și sănătatea mintală, filmul "Scenariu de vis" ne introduce într-o lume unde realitatea se împletește cu fantezia în moduri neașteptate și adesea tulburătoare.
Top 10 comedii romantice pe Netflix

Top 10 comedii romantice pe Netflix

Netflix a reușit, prin anumite filme, să-ți facă poftă de comedii romantice. Lista de aici e cu acelea pe care nu trebuie să le ratezi, dar și la care o să tot revii.
A Haunting in Venice (Bantuind in venetia)

A Haunting in Venice – Hercule Poirot se reîntoarce cea mai fresh ecranizare de până acum

A Haunting in Venice, în regia lui Kenneth Branagh, este o adaptare cinematografică a romanului mai puțin cunoscut al Agathei Christie, "Hallowe'en Party". Branagh, care interpretează și rolul celebrului detectiv Hercule Poirot, este binecunoscut pentru stilul său regizoral dinamic și impresionant din punct de vedere vizual, îmbinând adesea elemente de cinematografie clasică și modernă. Această abordare este evidentă în "A Haunting in Venice", unde îmbină cu pricepere decorul ambiental al Veneției cu o tentă de supranatural.