Film Bliss 2021

Bliss (2021) – De la distopie la utopie

“Bliss”, în regia lui Mike Cahill, este un film care se aventurează pe tărâmul SF-ului și al romantismului, dar care aterizează pe un teritoriu care este deopotrivă derutant și îndrăzneț. Cu Owen Wilson și Salma Hayek în rolurile principale, filmul trece printr-un fir narativ care îmbină subiecte precum halucinațiile induse de droguri, bolile mintale și o critică a maladiilor societății, îmbrăcate în aparența unei realități alterate.
2021 | Categorie de vârstă: 13+ | 1 h 43 min. | SF, Dragoste Prime
Regia: Mike Cahill
Scenariul: Mike Cahill
Distribuția: Owen Wilson, Salma Hayek, Nesta Cooper, Jorge Lendeborg Jr., Madeline Zima, Steve Zissis, Joshua Leonard, Ronny Chieng, DeRon Horton, and Katie McCabe

Filmul începe cu Greg (Owen Wilson), un bărbat a cărui viață se destramă – a divorțat, s-a îndepărtat de familie și și-a pierdut locul de muncă. Întâlnirea sa cu Isabel (Salma Hayek), o femeie care trăiește pe străzi, îl inițiază într-o lume în care realitatea lor sumbră este respinsă ca o simulare. Această premisă, care se bazează pe consumul de cristale albastre, propulsează povestea într-o realitate mai colorată și aparent utopică.

Promisiunea inițială a filmului de a fi o aventură științifico-fantastică este oarecum înșelătoare. În schimb, filmul Bliss este mai degrabă o explorare a unor teme mai întunecate precum dependența, situația persoanelor fără adăpost și fragilitatea sănătății mintale. Narațiunea, pe alocuri ușor confuză, încearcă să atenueze limitele dintre realitate și iluzie, provocându-ne să discernem adevărul. 

Owen Wilson și Salma Hayek oferă interpretări care aduc profunzime personajelor lor complexe. Wilson, într-o deviere de la rolurile sale obișnuite, portretizează un bărbat care se luptă cu greutățile existenței sale, în timp ce personajul lui Hayek oscilează între a fi o sursă de atracție și un simbol al haosului.

Din punct de vedere vizual, filmul oferă câteva momente intrigante. Folosirea efectelor speciale pentru a descrie fuziunea a două lumi contrastante este un punct culminant, creând o metaforă vizuală pentru tema centrală a filmului, cea a dualității. Cu toate acestea, doar acest aspect nu a fost suficient pentru a ridica filmul în ochii multor critici.

Bliss este un proiect ambițios care nu-și atinge potențialul maxim. Încercarea filmului de a împleti un cadru SF cu un comentariu social profund are ca rezultat o narațiune care, deși inventivă și provocatoare, pare adesea dezarticulată și neclară. În ciuda conceptului său convingător și a interpretărilor bune, filmul se străduiește să mențină o intrigă coerentă și captivantă, lăsând spectatorii cu un amestec de admirație pentru îndrăzneala sa și dezamăgire în ceea ce privește execuția sa.

Ce se întâmplă în film?

Trailer Bliss (Mike Cahill 2021)

Acțiunea se concentrează în jurul a două personaje principale, Greg și Isabel, care navighează printr-o narațiune complexă care pune la îndoială natura realității.

Greg, portretizat de Owen Wilson, este un bărbat recent divorțat a cărui viață este dezordonată. Este înstrăinat de familia sa, tocmai a fost concediat de la locul de muncă și se luptă cu demonii personali. Viața lui banală și plină de probleme ia o turnură suprarealistă când o întâlnește pe Isabel, interpretată de Salma Hayek. Isabel este o femeie misterioasă care trăiește pe străzi și care îi prezintă lui Greg un concept halucinant: lumea în care trăiesc nu este altceva decât o realitate simulată.

Isabel pretinde că are puteri speciale în această lume simulată și îl convinge pe Greg să consume un cristal albastru misterios care îi transportă într-o realitate alternativă idilică. În această lume “reală”, ei experimentează o viață care este total diferită de existența lor dură din presupusa simulare. Această nouă realitate este mai luminoasă, mai colorată și aparent perfectă, ceea ce îl determină pe Greg să se întrebe ce este real și ce nu este.

Filmul explorează teme precum sănătatea mintală, dependența, lipsa de adăpost și tendința umană de a scăpa de realitățile dureroase. Narațiunea estompează limitele dintre lumea reală și cea simulată, lăsând publicul să se gândească la natura existenței și a percepției lor.

Pe parcursul filmului, relația dintre Greg și Isabel se intensifică, dar devine, de asemenea, clar că fiecare personaj are propriile lupte și percepții ale realității. Povestea culminează cu o răsturnare de situație care pune la îndoială înțelegerea evenimentelor din film, lăsându-ne să contemplăm implicațiile profunde ale distincției dintre realitate și iluzie.

“Bliss” este o experiență cinematografică ce ne invită să reflectăm asupra naturii subiective a realității și asupra dorinței umane de a evada departe de greutățile vieții. Narațiunea sa ambițioasă și interpretările excelente ale lui Wilson și Hayek fac din acest film unul unic și intrigant, deși este posibil să lase publicul cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Top 10 comedii romantice pe Netflix

Top 10 comedii romantice pe Netflix

Articolul următor
O poveste de Craciun film 2009

O Poveste de Crăciun (2009)

Alte articole interesante
Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Cu siguranță cel de-al cincilea film al francizei Indiana Jones trezește sentimente puternice de nostalgie în rândul celor care sunt fani înrăiți ai aventurilor lui Indy. Deși o imensă dezamăgire la Box Office, după o investiție colosală de 300 de milioane de dolari în producție și nici mai mult, nici mai puțin de încă 100 de milioane în marketing, Indiana Jones 5 este, totuși, imaginea vie a longevității unei francize care are peste 40 de ani.