Film documentar Brawn - The Impossible Formula 1 Story

Brawn: O poveste imposibilă de Formula 1

Keanu Reeves ne prezintă una dintre cele mai mari povești de inferioritate din Formula 1 prin povestea Brawn GP. În urma crizei financiare din 2008, o echipă independentă și subfinanțată s-a confruntat cu cei mai buni din lume.
Titlu original: Brawn: The Impossible Formula 1 Story
2023 | Categorie de vârstă: 16+ | 4 episoade / 45 min. | Documentar

Lumea producătorilor de mașini este una dintre cele mai dinamice, pline de intrigi și de suspans. Și nu este deloc străină de povești cu adevărat inspiraționale. Probabil ești deja familiarizat cu geniul Ferrari și povestea începuturilor sale în producția de mașini sport și viața nu tocmai lipsită de evenimente scandaloase. Brawn este o poveste cel puțin la fel de genială și inspirațională, care are loc în plină criză economică, când nimeni nu ar fi avut curajul să facă ce a făcut Ross Brawn. 

Regia: Daryl Goodrich

Narator: Keanu Reeves

Personalități prezentate: Jenson Button, Ross Brawn, Rubens Barrichello, Christian Horner

Documentarul „Brawn: O poveste imposibilă de Formula 1” este extrem de bine realizat, într-un colaj foarte captivant dintre imagini din 2009, imagini din trecutul ceva mai îndepărtat al sportului și interviuri din prezent: atât cu Ross, Jensen și Rubens, dar și cu Christian Horner (de la Red Bull) printre mulți alții. Keanu Reeves este desigur minunat în calitate de gazdă și intervievator, scoțând la lumină povestea cu adevărat impresionantă a unicului sezon în care Brawn s-a aflat pe pista Formula 1 și a succesului lor. 

Trailer Oficial | Brawn: The Impossible Formula 1 Story

Așa cum observă Keanu Reeves destul de devreme în documentar în momentul în care Horner îi spune despre Ross că era „un asasin cu zâmbetul pe buze”, replicând ”toți sunteți asasini cu zâmbetul pe buze”, este bine să știi că povestea este una despre oameni dispuși să își asume riscuri colosale, care fac față unui nivel de stres incredibil și care știu să transforme orice obstacol într-un avantaj pentru echipa lor – prin mijloace mai mult, dar cel mai adesea mai puțin ortodoxe. Totul pentru a obține gloria de a fi numiți, măcar pentru un sezon, Campioni. 

Povestea Brawn începe chiar înainte de debutul sezonului din 2009 a Formula 1, când, din cauza crizei economice, Honda decide să renunțe la echipa de Formula 1. Renunțarea la echipă înseamna pierderi financiare colosale și 700 de oameni care urmau să rămână fără locuri de muncă. Aici intervine Ross, care le propune celor de la Honda să economisească ceva bănuți și să-i încredințeze lui întreaga divizie de F1. Deal-ul a fost semnat pe 1 liră sterlină

De aici, timp de 4 episoade, vei urmări o poveste care te va ține cu sufletul la gură. Atât povestea constructorilor, dar și a celor doi piloți ai săi – Jensen Button și Rubens Barrichello. Probabil Formula 1 este unul dintre puținele sporturi care se pretează unei narațiuni – iar acest lucru este posibil, mai ales într-o manieră atât de captivantă datorită multitudinii de factori implicați în succesul sau eșecul unei curse, sau al campionatului. Fiecare element contează, de la deciziile strategice, la calitățile șoferului, la construcția mașinii, la psihicul pilotului. Și multe lucruri țin, uneori, de noroc chior. Deci, vezi o groază de răsturnări de situație, depășiri la limită, dar și eșecuri atunci când te aștepți cel mai puțin. 

Dacă te prinde acest scurt documentar, este bine să știi că pe Netflix găsești documentarul F1: Drive to Survive, care este practic o narațiune a celor mai importante evenimente și curse din sezon, alături de interviuri cu constructorii, reprezentații și piloții din fiecare sezon. Este surprinzător de captivant, tocmai datorită intrigilor din culise și a tuturor detaliilor care nu ajung pe ecran în timpul curselor televizate din sezon. F1: Drive to Survive urmează să lanseze al șaselea sezon undeva în martie anul acesta, unde poți vedea tot ce s-a întâmplat în sezonul F1 din 2023, în interviuri ample cu piloții, intrigile fiecărei echipe și cele mai cool upgrade-uri de care s-au bucurat monoposturile.

Citește sursele:

Sam Barsanti: AV Club

Matt Majendie: London Evening Standard

Total
0
Shares
Articolul anterior
Role Play Film

Role Play: Filmul perfect pentru serile de weekend

Articolul următor
Film 12 Years a Slave

12 Years a Slave: Eco-uri ale libertății pierdute și sclavia ca permanență istorică

Alte articole interesante
Sarah Lancashire in rolul Juliei Child

Julia – serialul delicios de pe Max pe care nu trebuie să îl ratezi

"Julia" este un omagiu adus artei culinare, o poveste despre curaj, inovație și bucuria de a trăi. Cu o producție de excepție și o poveste inspirată de viața și cariera Juliei Child, acest serial este o experiență de neratat pentru iubitorii artelor culinare și poveștilor bine spuse. Creat de Daniel Goldfarb, Julia aduce în prim plan perseverența, dorința femeilor de a urca pe o scenă dominată de bărbați și complexitatea cadrului social la mijloc de secol XX.