Film Buletin de București (1983)

Buletin de București (1983). Descurcăreala în România comunistă 

Buletin de București din 1983 se înscrie perfect în manualul de propagandă al regimului comunist din România. După ce dai asta la o parte, rămâne o comedie ușoară de văzut duminica pe TV sau pe streaming când vrei să vezi la ce se râdea pe vremuri. 
1983 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 28 min. | Comedie
Regia: Virgil Calotescu
Scenariul: Francisc Munteanu
Distribuția: Catrinel Dumitrescu – Silvia Popescu, Mircea Diaconu – taximetristul Radu Petrescu, Draga Olteanu-Matei – Eleonora, mama Silviei, Octavian Cotescu – Constantin (Costică), tatăl Silviei, Diana Lupescu – Elvira, prietena Silviei, Constantin Diplan – taximetristul Mihai Stănescu, prietenul lui Radu, Rodica Mandache – Olga, soția lui Mihai, Ștefan Mihăilescu-Brăila – Mateianu, funcționar public, Geo Saizescu – maestrul Toplița, avocatul soților Petrescu.

E foarte probabil ca Buletin de București să fi făcut din Mircea Diaconu un actor foarte popular în România comunistă și post-comunistă. Cu peste 3,8 milioane de spectatori în cinema la acest film, și nenumărate reluări pe TV, e greu să găsești alte producții în care actorii aceștia să se fi bucurat de mai multă popularitate. 

Povestea e destul de simplă: băiatul, șofer de taxi în București, cunoaște fata, proaspăt absolventă de Agronomie. Doar că ea nu are buletin de București, iar asta s-ar rezolva cu o căsătorie „de formă”. Căsătoria se întâmplă, contra cost, iar ea ar trebui să fie în lumea bună acum. Mai e de bifat divorțul, „de formă” și el, doar că Silvia și Radu nu iau în calcul îndrăgostirea. Se întâmplă și ea. 

Ziceam de propagandă și ea e evidentă astfel: regimul comunist voia să diminueze astfel de căsătorii de formă, pentru un buletin mai bun (București sau oricare alt oraș mare). Tocmai de aceea filmul Buletin de București se încheie cu fericire: cei doi sunt chiar bucuroși să se revadă într-o comună uitată de lume în care ea a primit repartiție ca inginer agronom, iar el ca noul medic veterinar al zonei. Oricine ar vrea să lase Bucureștiul, Capitala, de bunăvoie, nu? 

Filmul Buletin de București este, totuși, comedia unei generații

Nu e clar cât de eficient a fost mesajul partidului când a fost făcut filmul, dar ce rămâne e și o comedie. Radu și Silvia, de exemplu, nu știu cum să divorțeze, așa că regizează o scenă la care e martor Mihai și el să spună mai departe că e violență domestică. Apoi, e iconic momentul în care Costică, tatăl ei, urcă scările către apartamentul tinerilor căsătoriți și aproape moare în timpul ăsta. 

Momentele amuzante cu care, probabil, au rezonat cei mai mulți spectatori sunt cele în care Eleonora, mama Silviei, încearcă să se bage în viața lor intimă și le reorganizează complet apartamentul (care e al lui Radu).

Dincolo de-a fi o comedie, poți vedea și filmul printr-o prismă modernă în care să evaluezi viața în comunism și cum ți se derula, cum se găsea o metodă „să te descurci”, pentru că birocrația și statul erau absurde, dar și cum arăta corupția (așa cum putea fi arătată într-un film comunist). Nu în ultimul rând, e vorba de lipsa de oportunități. Partidul dădea, dar nu unde voiai, cât voiai sau ce voiai. Și mai degrabă nu ți-ar fi dat, că te puteai descurca singur, în timp ce „datul” ăsta mai mult te încurca. 

Dincolo de-a fi o comedie ușoară, cu iz nostalgic, Buletin de București n-are prea multe de oferit. Nici nu prea are sens, pe alocuri. Silvia, inginer agronom, n-are aproape nicio șansă să rămână la oraș, în special la București. Meseria ei nu se practică între blocuri, pe asfalt, ci între vite, oi și în praful de pe drum, la CAP. Viața la țară propusă de film – și continuată în Căsătorie cu repetiție (1985), film regizat de același Virgil Calotescu care-i urmărește pe aceiași Radu și Silvia – nu-i nicidecum romantică și frumoasă cum ar fi vrut partidul sau cum o vezi în filmele Hallmark. 

Ce ridică enorm filmul ăsta e calitatea actorilor. Draga Olteanu Matei și Octavian Cotescu, dar și Diana Lupescu sau Geo Saizescu fac ce trebuie, pe lângă surpriza Mircea Diaconu sau Catrinel Dumitrescu. 

Altfel, Buletin de București se adaugă unei liste scurte, dar în creștere, cu filme în care vezi mai mult sau mai puțin taximetriști la treabă (spre deosebire de cei care îți zic că nu te iau, că ei oricum se retrag). Ai filmul Angela merge mai departe, cu o femeie taximetristă, Taximetriști (2023), cu Lică etern afemeiat și Liviu etern nemulțumit de viața lui, dar și (foarte parțial) Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, cu o Angela modernă care nici nu câștigă bani pentru cât stă la volan. Practică mai multă taximetrie gratuită ca să reușească să aibă un alt job full time. 

Afișul filmului Buletin de București / 1983
Total
0
Shares
Articolul anterior
Doomsday (2008) Sfarșitul lumii

Supraviețuirea celui mai adaptabil: Analiza haosului din filmul Doomsday

Articolul următor
Lista cu filme bune care sunt acum pe Hbo Max

Cele mai bune filme de pe HBO Max de văzut în România

Alte articole interesante