Carey Mulligan

Carey Hannah Mulligan, născută pe 28 mai 1985, este o actriță britanică de renume, cunoscută pentru talentul său remarcabil și prezența sa puternică atât pe scenă, cât și pe ecran. A primit numeroase laude și distincții, inclusiv un premiu British Academy Film Award și un Critics’ Choice Movie Award, și a fost nominalizată pentru două premii Academy Awards, două Golden Globe Awards, patru Screen Actors Guild Awards și un Tony Award.
Carey Mulligan (Actrita)

Mulligan și-a făcut debutul profesional pe scenă în 2004 în piesa “Forty Winks” de Kevin Elyot la Royal Court Theatre. Debutul ei în film a avut loc cu un rol secundar în drama romantică “Pride & Prejudice” (2005), urmat de roluri în televiziune, inclusiv în seria “Bleak House” (2005) și filmul TV “Northanger Abbey” (2007). De asemenea, a jucat rolul lui Sally Sparrow în episodul “Blink” din “Doctor Who”. Mulligan și-a făcut debutul pe Broadway în 2008 în reînvierea piesei lui Anton Chekhov “The Seagull”, pentru care a primit un premiu Ian Charleson Commendation.

Rolul care a consacrat-o pe Mulligan a venit ca o elevă din anii ’60 în filmul dramatic de maturizare “An Education” (2009), pentru care a câștigat BAFTA Award pentru cea mai bună actriță într-un rol principal și a obținut prima sa nominalizare la Academy Award pentru cea mai bună actriță. A continuat să fie o actriță stabilită, cu roluri în drama distopică “Never Let Me Go” (2010), drama de acțiune “Drive” (2011), care i-a adus o nominalizare la BAFTA Award pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar, drama erotică “Shame” (2011), drama romantică “The Great Gatsby” (2013) și comedia neagră-dramă “Inside Llewyn Davis” (2013). În 2015, Mulligan a fost nominalizată pentru un Tony Award pentru cea mai bună actriță într-o piesă pentru performanța sa în reînvierea pe Broadway a piesei lui David Hare “Skylight”. În 2018, a jucat în seria limitată Netflix “Collateral” și în filmul dramatic aclamat al lui Paul Dano “Wildlife”. Pentru portretizarea ei a unei vigilente în thrillerul “Promising Young Woman” (2020), Mulligan a primit laude pe scară largă și a doua nominalizare la Academy Award pentru cea mai bună actriță.

Cu o carieră plină de roluri variate și puternice, Carey Mulligan a demonstrat o gamă largă de abilități actoricești, de la interpretări subtile și emoționale, până la personaje puternice și complexe. Talentul ei, combinat cu o selecție impresionantă de roluri, o face una dintre cele mai respectate și apreciate actrițe ale generației sale.