Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Fie că încă te trezești în dimineața de Crăciun cu nostalgia filmelor din copilărie, sau pur și simplu vrei să te bucuri de zilele libere stând în pijama până la prânz și uitându-te la filme, lista asta compilează cele mai iubite și cele mai bune filme vechi și noi, ca să ai de unde alege. Găsești aici nu doar filme cu tematică de Crăciun, ci și filme bune, care să îți dea o stare de bine, perfect de vizionat în diminețile sărbătorilor de iarnă. 

În copilărie era o tradiție, pentru mileniali, cel puțin, să ne trezim la prima oră pe 24 și 25 Decembrie și să ne uităm la filmele din dimineața de Ajun și de Crăciun. Erau, probabil, cele mai faine dimineți petrecute pe canapea în fața televizorului, în timp ce bucătăria mirosea a cozonaci, prăjituri și mult așteptatele sarmale. Înainte de apariția marilor televiziuni, pentru cei mai norocoși dintre noi, părinții căutau în lung și în lat să înregistreze pe casete video niște desene animate sau filme de Crăciun la care să ne putem uita în perioada Crăciunului. 

Cele mai bune filme de Crăciun

While You Were Sleeping 

1995 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 43 min. | Comedie, Romantic Disney+

Distribuția: Sandra Bullock, Bill Pullman, Peter Gallagher, Peter Boyle, Jack Warden, Glynis Johns, Micole Mercurio, Jason Bernard, Monica Keena, Ally Walker.

La ce te uiți: “În timp ce dormeai” este perfect de privit sub o păturică pufoasă cu o cană de ceai alături și o ciocolată imensă. Este vorba despre Lucy, interpretată de Sandra Bullock. Este un pic singuratică, lucrează la o gară din Chicago și se îndrăgostește de un tip chipeș, Peter, care trece pe lângă ea în fiecare zi. Într-o zi, viața ia o întorsătură! Ea îl salvează pe Peter, care este în comă, și, printr-o confuzie hilară, familia lui crede că ea este logodnica lui. Filmul este un rollercoaster de râsete, farse de familie și unele momente ușor cringe. 

De ce o să îți placă: Sandra Bullock radiază în rolul lui Lucy, venind cu șarmul caracteristic și sincronizarea comică. Acțiunea are loc în Chicago, în timpul Sărbătorilor de iarnă, lucru care servește drept un fundal confortabil și festiv.Elementul distinctiv este jocul său pe tema neînțelegerilor și a confuziei identității, creând o intrigă care este în același timp amuzantă și captivantă.

It’s A Wonderful Life (1946)

1946 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 10 min. | Dramă, Familie, Romantic SkyShowtime

Regia: Frank Capra | Scenariul: Frances Goodrich, Albert Hackett, Frank Capra

Distribuția: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers, Beulah Bondi

La ce te uiți: O viață minunată este un film clasic, alb-negru, care îl are în centrul său pe George Bailey, care își trăiește viața sacrificându-și visele pentru un scop măreț – fie pentru ca fratele său să obțină ceea ce își dorește, fie pentru a evita o panică bancară. Punctul culminant al filmului este atins în Ajunul Crăciunului, când Bailey se gândește să se sinucidă. În acest moment de disperare, intervine îngerul său păzitor pe nume Clarence, care îi arată lui George o lume în care el nu a existat niciodată. 

De ce o să îți placă: O viață minunată este unul dintre cele mai frumoase filme de Crăciun, care rămâne relevant chiar și în ziua de astăzi. Vei descoperi că vei regăsi lumea de astăzi în multe dintre temele abordate și, probabil, vei reuși să te identifici cu personajul lui George, chiar și într-o lume aparent schimbată, aproape 8 decenii de la conturarea sa. 

Home Alone

1990 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 43 min. | Comedie, Familie, Disney+

Regia: Chris Columbus | Scenariul: John Hughes

Distribuția: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Catherine O’Hara, Roberts Blossom, Devin Ratray, Gerry Bamman, Hillary Wolf, John Candy.

La ce te uiți: Probabil Home Alone nu are nevoie de nicio descriere. Este un film pe care fiecare dintre noi l-a văzut, probabil, de nenumărate ori, dar ne reîntoarcem la aventurile lui Kevin an de an, deoarece filmul, deși simpluț în scenariu compensează prin momentele amuzante și vivacitatea interpretării. 

De ce o sa îți placă: Home Alone a devenit un soi de tradiție de Crăciun. Cumva, prin intermediul acestui film rememorăm Crăciunurile trecute și, mai ales pe cele din copilărie. Fiind o constanta în viețile noastre de aproape 20 de ani, a devenit o ancoră a momentelor frumoase și liniștite petrecute alături de familie în timpul sărbătorilor. 

Scrooged (Poveste Trăsnită de Crăciun) (1988)

1988 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 40 min. | Comedie, Familie, SkyShowtime

Regia: Chris Columbus | Scenariul: Mitch Glazer, Michael O’Donoghue

Distribuția: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard, Catherine O’Hara, Roberts Blossom, Devin Ratray, Gerry Bamman, Hillary Wolf, John Candy.

La ce te uiți: Scrooged (1988) este o adaptare modernă a romanului clasic al lui Charles Dickens “O Poveste de Crăciun”. Filmul este o comedie neagră care urmărește povestea lui Frank Cross, un director de televiziune cinic și egoist, interpretat de Bill Murray. Frank este renumit pentru comportamentul său crud și nemilos, mai ales în preajma sărbătorilor.

De ce o să îți placă: Scrooged este un film special pentru modul în care interpretează într-o manieră modernă clasicul roman “O Poveste de Crăciun” al lui Charles Dickens, plasând acțiunea în contextul unui studio de televiziune din anii 1980. Interpretarea lui Bill Murray în rolul lui Frank Cross este memorabilă prin sarcasmul pe care îl insuflă cu atâta credibilitate personajului principal. Nu este tocmai genul clasic de film de Crăciun și vine cu elemente de comedie neagră, oferind o critică plină de umor, a insensibilității corporatiste și a mercantilismului din mass-media. 

Miracolul de pe strada 34 (1994)

1994 | Categorie de vârstă: AG | 1 h 54 min. | Comedie, Familie, Disney+

Regia: Les Mayfield | Scenariul: George Seaton, John Hughes

Distribuția: Richard Attenborough, Elizabeth Perkins, Dylan McDermott, Mara Wilson, J.T. Walsh, James Remar, Jane Leeves, Simon Jones, William Windom.

La ce te uiți: “Miracolul de pe strada 34” este un film de Crăciun emoționant, axat în jurul personajului Kris Kringle, un om bun și în vârstă care pretinde că este adevăratul Moș Crăciun. Povestea se petrece în New York în timpul sărbătorilor de iarnă și începe cu Kris, care este angajat să joace rolul lui Moș Crăciun la faimosul magazin Macy’s, după ce actorul inițial pentru acest rol este considerat nepotrivit. Lucrurile se complică atunci când sănătatea mintală a lui Kris este pusă sub semnul întrebării, ceea ce duce la un proces în care trebuie să demonstreze că este adevăratul Moș Crăciun. Această dispută legală devine o senzație publică, atrăgând atenția întregului oraș. Povestea explorează teme legate de credință, magia Crăciunului și puterea de a crea miracole.

De ce o să îți placă: Miracolul de pe strada 34 este un clasic îndrăgit, datorită poveștii sale atemporale care surprinde foarte bine esența Crăciunului. Mesajul central al filmului despre importanța credinței transcende generațiile, rezonând cu publicul tânăr și matur. 

Filmul original din 1947 a avut un impact cultural substanțial, în special în modelarea imaginilor comerciale și tradiționale ale lui Moș Crăciun în cultura americană. Îmbinarea abilă a elementelor fantastice într-un cadru real invită publicul să se răsfețe cu gândul intrigant: “ce-ar fi dacă Moș Crăciun ar exista în lumea reală”. 

Crăciun de coșmar (Violent Night)

2022 | Categorie de vârstă: 16+ | 1 h 52 min. | Comedie, Acțiune, SkyShowtime

Regia: Tommy Wirkola | Scenariul: Pat Casey, Josh Miller

Distribuția: David Harbour, John Leguizamo, Beverly D’Angelo, Alex Hassell, Alexis Louder, Cam Gigandet, Edi Patterson, Leah Brady

La ce te uiți: Nu e foarte sigur la ce te uiți, dar sigur nu te uiți la un film pentru copii. „Santa Claus meets Deadpool” este probabil descrierea cea mai corectă a acestui film, chipurile, de Crăciun. Plin de acțiune și scene relativ sângeroase, Crăciun de Coșmar este în același timp comic – într-o manieră asemănătoare lui Deadpool. 

De ce o să îți placă: Nu este un film clasic de Crăciun și nu este un film clasic de acțiune. Este un pic din fiecare și nimic din niciuna. Dacă vrei să mai ieși din tiparul comediilor romantice și a dramelor clasice de Crăciun, Violent Night este soluția ideală. Este un film ușurel, cu intrigă simplistă, unde acțiunea ajunge în prim plan, fără să îți obosească neuronii prea tare. 

Familia Stone (The Family Stone)

2005 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 43 min. | Comedie, Familie, Disney+

Regia: Thomas Bezucha | Scenariul: Thomas Bezucha

Distribuția: Diane Keaton, Sarah Jessica Parker, Dermot Mulroney, Claire Danes, Rachel McAdams, Luke Wilson, Craig T. Nelson, Elizabeth Reaser

La ce te uiți: Familia Stone este o comedie delicioasă. Povestea gravitează în jurul personajului Everett Stone, interpretat de Dermot Mulroney, care o aduce pe prietena sa, Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) acasă, de Crăciun, pentru a-i cunoaște familia numeroasă și unită. Meredith, o femeie de afaceri conservatoare și oarecum crispată, găsește dificil să se integreze în familia Stone, care este o adunătură ceva mai libertină și mai deschisă. Încercările ei de a le câștiga încrederea se întorc împotriva ei, ceea ce duce la diverse situații ciudate și comice.

De ce o să îți placă: Este genul acela de film de Crăciun, care dintr-un motiv sau altul adună o sumedenie de actori talentați și binecunoscuți, care transformă un film banal într-unul chiar ok, deși scenariul e cel puțin slăbuț. În distribuție o avem pe Sarah Jessica Parker (Sex and The City), Diane Keaton (Annie Hall), Rachel McAdams (The Notebook) și Claire Danes (Homeland).

A Boy Called Christmas (2021)

2021 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 46 min. | Familie, Netflix

Regia: Gil Kenan | Scenariul: Gil Kenan, Ol Parker

Distribuția: Henry Lawfull, Maggie Smith, Jim Broadbent, Sally Hawkins, Michiel Huisman, Kristen Wiig, Zoe Colletti, Toby Jones, Stephen Merchant.

La ce te uiți: “A Boy Called Christmas” (2021) este un film fantasy de aventură, care spune povestea inițială a lui Moș Crăciun printr-o narațiune magică și plină de emoție. Povestea se învârte în jurul unui băiețel pe nume Nikolas, interpretat de Henry Lawfull, care pornește într-o călătorie extraordinară în nordul înzăpezit în căutarea tatălui său, care se află într-o misiune de a descoperi legendarul sat Elfhelm, despre care se crede că este locuit de elfi.

De ce o să îți placă: “A Boy Called Christmas” combină povestea cu peisaje și efecte speciale impresionante din punct de vedere vizual, creând o lume festivă și fermecătoare. Narațiunea este concepută pentru a-i captiva atât pe copii, cât și pe adulți, oferind o abordare inedită și plină de imaginație a binecunoscutei legende a lui Moș Crăciun.

O Poveste de Crăciun

2009 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 38 min. | Fantezie, Animație Disney+

Regia: Robert Zemeckis | Scenariul: Robert Zemeckis

Distribuția: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright, Cary Elwes, Fionnula Flanagan.

La ce te uiți: A Christmas Carol (2009) este o adaptare a romanului clasic al lui Charles Dickens cu o abordare unică, care îmbină elemente tradiționale cu noi interpretări. Regizat și scris de Robert Zemeckis, filmul rămâne fidel narațiunii poveștii originale, urmărindu-l pe zgârcitul Ebenezer Scrooge, căruia Jim Carrey îi dă viață. Ceea ce diferențiază această adaptare este utilizarea tehnologiei de ultimă generație de motion-capture, care permite o reprezentare vizuală uimitoare și mai dinamică a personajelor și a decorurilor. 

Un alt aspect distinct al filmului din 2009 este tonul său mai întunecat și mai intens în comparație cu versiunile anterioare. Filmul nu se ferește de temele mai sumbre ale romanului, cum ar fi sărăcia, nedreptatea și propriul trecut tragic al lui Scrooge.

De ce o să îți placă:O poveste de Crăciun (2009), regizat de Robert Zemeckis, este o adaptare unică a poveștii clasice a lui Charles Dickens, care îmbină narațiunea clasică cu tehnici inovatoare de animație. Filmul se remarcă prin stilul său vizual distinct, în care Zemeckis folosește animația pentru a crea o Londră care reflectă atmosfera macabră a poveștii.

Gardienii Galaxiei ediția de Crăciun

2022 | Categorie de vârstă: 12+ | 44 min. | Fantezie, Supereroi Disney+

Regia: James Gunn | Scenariul: James Gunn, Stan Lee, Jim Starlin

Distribuția: Luke Klein, Chris Pratt, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Vin Diesel, Bradley Cooper, Sean Gunn, Michael Rooker, Kevin Bacon, Maria Bakalova

La ce te uiți: “Gardienii Galaxiei – Ediția Specială de Crăciun” (2022) este un mix unic de vibe festiv și acțiune cu supereroi. În acest special, membrii Gardienilor Galaxiei, în principal Drax și Mantis, pornesc într-o misiune pentru a-i oferi liderului lor, Peter Quill (Star-Lord), un Crăciun minunat. Aventura lor include o călătorie pe Pământ, unde se confruntă cu diverse provocări și situații comice, care în cele din urmă duc la o celebrare festivă alături de grupul lor. 

De ce o să îți placă: Dacă ești un fan al genului, cu siguranță vei aprecia specialul de Crăciun. Aduce un aer festiv într-un cadru deja cunoscut și îl aduce în cadru și pe Kevin Bacon pentru a completa distribuția deja consacrată.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Mother's Day (2023 film)

Dzien matki (Mother's Day 2023): Eroism și suspans într-un thriller polonez de excepție

Articolul următor
Film Chaos Walking 2021

Chaos Walking - O călătorie distopică în adâncul gândurilor

Alte articole interesante
Film Benedetta 2021

Benedetta (2021) – Dorințe divine și controverse lumești

Benedetta, în regia lui Paul Verhoeven, este un film care abordează temele complexe ale religiei, sexualității și ambiției umane, pe fundalul unei mănăstiri italiene din secolul al XVII-lea. Filmul îi are în distribuție pe Virginie Efira în rolul Benedetta Carlini, o călugăriță care are viziuni religioase și erotice, Charlotte Rampling în rolul stareței Felicita, Daphne Patakia în rolul Bartolomea și Lambert Wilson în rolul Nunțiului.
Film 2023 Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves ne poartă într-o călătorie minunată în inima universului îndrăgit al jocului de rol și este un omagiu cinematografic adus legendarului joc care rămâne popular după jumătate de secol de la lansarea sa.
Best.Christmas.Ever!

Petreceți Crăciunul ca niciodata cu filmul „Best. Christmas . Ever!”

"Best. Christmas. Ever!" este un film de Crăciun tipic. Deși a reușit să adune ceva review-uri proaste, este un film clasic de Duminică dimineața, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Filmul, regizat de Mary Lambert și disponibil pe Netflix, are o distribuție din care fac parte Heather Graham, Brandy Norwood, Jason Biggs și Matt Cedeño și prezintă o narațiune centrată pe teme legate de gelozie, percepție și complexitatea relațiilor umane în perioada sărbătorilor.