Christopher Nolan

Christopher Nolan CBE, născut pe 30 iulie 1970, este un regizor și producător de film britanico-american. Cunoscut pentru blockbusterele sale de la Hollywood cu povestiri complexe, Nolan este considerat unul dintre cei mai importanți regizori ai secolului 21.
Christopher Nolan

Filmele sale au generat încasări de peste 5,7 miliarde de dolari la nivel mondial și au obținut 11 premii Oscar din 36 de nominalizări. Primind numeroase premii și onoruri, a fost listat în 2015 ca unul dintre cei 100 cei mai influenți oameni din lume de către revista Time. În 2019, a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic pentru serviciile sale aduse cinematografiei.

Nolan și-a dezvoltat interesul pentru cinematografie de la o vârstă fragedă. După ce a studiat literatura engleză la University College London, a debutat în regia de lungmetraje cu filmul “Following” (1998). Nolan a câștigat recunoaștere internațională cu al doilea său film, “Memento” (2000), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Scenariu Original. A trecut de la filme independente la producții de studio cu “Insomnia” (2002) și a obținut succes critic și comercial cu Trilogia Cavalerului Negru (2005–2012), “The Prestige” (2006) și “Inception” (2010); acesta din urmă a primit opt nominalizări la Oscar, inclusiv două pentru Nolan – Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu Original. Acesta a fost urmat de “Interstellar” (2014), “Dunkirk” (2017) și “Tenet” (2020). Pentru “Dunkirk”, a obținut două nominalizări la Premiul Oscar, inclusiv prima sa nominalizare pentru Cel Mai Bun Regizor.

Lucrările lui Nolan apar regulat în listele celor mai bune filme ale secolului 21. Acestea sunt caracterizate în mod tipic de existențialism și epistemologie. Îmbibate cu o perspectivă metafizică, ele explorează etica umană, construcția timpului și natura maleabilă a memoriei și identității personale. Lucrările sale sunt permeate de imagini și concepte inspirate matematic, structuri narative neconvenționale, efecte speciale practice, peisaje sonore experimentale, fotografie de film de format mare și perspective materialiste. El a co-scris mai multe dintre filmele sale cu fratele său Jonathan și conduce compania de producție Syncopy Inc. împreună cu soția sa, Emma Thomas.