Complet Necunoscuți 2023

Complet necunoscuți. Comedie românească și motiv de panică la următoarea masă în familie sau cu prietenii

Un pic aiurea titlul filmului – Complet necunoscuți – dat fiind că primele 20 de minute sunt despre o cină între prieteni care se știu de mult prea mulți ani. Dar apoi se pun telefoanele pe masă și începe să apară problemele.
Titlu original: Complet necunoscuți
2021 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 34 min. | Dramă, Comedie
Poster film Complet necunoscuți (2021)

Regia: Octavian Strunilă

Scenariști: adaptat de Octavian Strunilă după un scenariu de Filippo Bologna, Paolo Costella, Paolo Genovese, Paola Mammini, Rolando Ravello

Distribuție: Anca Dumitra – Maria, Andreea Grămoșteanu – Dora, Leonid Doni – Marcu, Ada Galeș – Andreea, Gabriel Răuță – Ben, Alexandru Conovaru – Ștefan, Adrian Ștefan – Toma, Catia Maria Tănase – Ana

Muzica: Mălin Cristache

Cinematografia: Zoran Simulov

Premisa filmului Complet necunoscuți e simplă: cât de liber lași telefonul sub ochii altora – iubită, prieteni, colegi, familie? Și dacă-l lași cu toate câte sunt în el, ești gata să-ți asumi tot ce e acolo? Așa că aici te pune filmul regizat de Octavian Strunilă: la masă cu șapte prieteni care decid ca tot ce primesc în acea seară, de la apeluri până la mesaje, să fie preluat în urechile și ochii tuturor. Dintr-o dată, nu mai sunt atât de cunoscuți cum credeau până atunci. 

Am mai amintit filmul și când era lista Netflix cu cele mai vizionate filme românești. N-a bifat prea multe ore, față de alte titluri din listă, dar este probabil cel care te dezamăgește cel mai puțin și te face să și râzi. Poate și pentru că e o adaptare după un film italian care a avut un super succes. E vorba de Perfetti sconosciuti (2016) preluat în peste 20 de țări, de la Mexic și Rusia până la Ungaria și Grecia. Ce să mai, filmul cu cele mai multe ecranizări. Meritul versiunii românești e că regizorul se descurcă bine, deși portofoliul nu-i consistent, și actorii sunt aleși excelent ca să te regăsești în ei. Pe unii dintre ei îi vei recunoaște din Las Fierbinți. 

Filmul Complet necunoscuți a debutat la TIFF în 2021, iar acum e pe Netflix ca să-l prinzi când vrei tu. Și chiar dacă e o adaptare după o producție străină, ceea ce poate părea simplu la prima vedere, putea la fel de bine să fie un eșec mult prea cringe să-l vezi. Dar nu e. E o comedie așezată care te lasă și cu câteva întrebări, și cu chef de-a face un pic de mișcare (ultimele minute din film sunt edificatoare pentru fraza asta).

Complet necunoscuți îți arată că nu totul trebuie să fie pe față și pe masă

Când începe filmul, personajele sunt prieteni. Se întâlnesc la cină, consumă niște vin, vor să vadă eclipsa, se plictisesc, apoi vine ideea cu telefoanele. Seara termină cu ei mai puțin prieteni. Poate unele legături vor fi reluate, dar pentru acest grup există viața de până în seara eclipsei de Lună și viața de după. 

Dincolo de-a fi o comedie, am sesizat și nuanța asta pentru infidelitate: poate fi, de multe ori dacă nu chiar de cele mai multe ori, doar o scânteie care să-ți dea senzația că mai trăiești ceva din viața ta și că încă poți simți ceea ce ai simțit cândva. Într-o anumită măsură, e și film, e și fapt uman. Toate problemele pe care le au cei de la masă e posibil să le vezi la tine sau la cei din jur. Infidelitate, fugă după bani, ascuns de ceilalți ceea ce ești (gay, în film) și tot așa. 

Regizorul Bogdan Strunilă a structurat lucrurile astfel: „Este vorba despre cele trei vieţi pe care le are orice om, o viaţă publică, una privată şi alta secretă. Se pare că nu e chiar foarte bine să intrăm în viaţa secretă pentru că lucrurile se complică foarte mult. Întrebarea e: cât de mult intrăm în viaţa partenerului nostru şi dacă merită să facem asta?”.

Filmul are și o familie a cărei adolescentă e dificilă (clasicul cuplu, ai putea spune), are și taximetristul care se cam întinde la discuții cu alte femei. Ăsta e deja un arhetip care n-are granițe, se pare. În orice caz, Complet necunoscuți e un film care merită cele 90 de minute pe care le cere de la tine. Îți dă în schimb niște comedie, niște dileme și niște oameni pe care să-i judeci sau să te bucuri că nu ești ca ei.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film 2007 Secret de familie

Secret de familie: O călătorie emoțională prin istorie și relații umane

Articolul următor
The Zone of Interest (2023)

The Zone of Interest. Filmul despre Holocaust care-i o lecție și pentru perioada actuală

Alte articole interesante
Lista filme pe Netflix

Cele mai bune filme pe Netflix

Dacă și tu scrollezi pe Netflix minute în șir doar pentru a trage concluzia nefastă că efectiv nu ai la ce te uita, ne-am gândit să te ajutăm și am pus cap la cap o mare listă cu filme bune și foarte bune pe care le găsești pe Netflix.