Serial Cunk on Earth

Cunk on Earth – Satira sublima și absurditate într-o capodoperă de comedie

“Cunk on Earth” este un serial de televiziune britanic în cinci părți de tip mockumentary care îmbină cu măiestrie satira, comedia și prezentarea în stil documentar. Serialul o are ca protagonistă pe Diane Morgan în rolul Philomenei Cunk, personajul care a apărut pentru prima dată în serialul lui Charlie Brooker “Weekly Wipe” și mai târziu în “Cunk on Britain”. Philomena Cunk este portretizată ca o prezentatoare oarecum ignorantă și dezinformată, care se distinge prin exprimarea sa inexpresivă și prin interpretările deseori hilare și incorecte ale diferitelor subiecte.
2022 | Categorie de vârstă: 12+ | 29 min. /episod. | Satiră, Mockumentary NETFLIX
Regia: Christian Watt
Distribuția: Diane Morgan – Philomena Cunk

Formatul emisiunii “Cunk on Earth” imită formatul unui documentar istoric sau științific serios. Fiecare episod se concentrează, de obicei, pe un subiect diferit, de la istoria antică până la progresele tehnologice moderne. Structura emisiunii include adesea interviuri simulate cu experți reali din diverse domenii, în care întrebările absurde și fără sens ale lui Philomena Cunk contrastează flagrant cu comportamentul serios al celor intervievați.

Serialul se remarcă prin scenariul ingenios, care parodiază în același timp convențiile filmului documentar și oferă o perspectivă satirică asupra subiectelor abordate. Scenariul include adesea interpretări deliberat eronate ale evenimentelor istorice, conexiuni absurde între subiecte care nu au legătură între ele și concluzii absurde desprinse din informații reale. Această abordare permite emisiunii să comenteze natura narațiunilor istorice, a reprezentării mediatice și a înțelegerii publice asupra științei și istoriei.

Interpretarea Dianei Morgan în rolul lui Philomena Cunk este elementul central al farmecului emisiunii. Încercările serioase, dar eronate, ale personajului de a înțelege și de a explica subiecte complexe sunt atât pline de umor, cât și înduioșătoare. Stilul inexpresiv al interpretării sale contribuie la efectul comic, deoarece face cele mai ridicole afirmații cu toată seriozitatea.

“Cunk on Earth” este un exemplu excelent de mockumentary care reușește să înlăture cu succes granițele dintre realitate și ficțiune, comedie și seriozitate. Formatul său inventiv, combinat cu un scenariu incisiv și cu interpretarea remarcabilă a lui Morgan, îl face să fie un membru de seamă al genului satiric. Emisiunea se adresează telespectatorilor care apreciază umorul inteligent și o examinare critică, deși plină de umor, a chestiunilor istorice și contemporane.

Ce se întâmplă în Cunk on Earth

Serialul se remarcă printr-un umor profund și un conținut neașteptat de informativ, livrând zâmbete alături de informații interesante despre istoria umanității. Cunk, o jurnalistă care habar nu are de capul ei, navighează prin subiecte complexe precum arta, războiul, religia și formarea națiunilor, intervenind adesea cu întrebări în afara subiectului sau cu întrebări absurd de simpliste. Linia ei de interogare este adesea la limita absurdului, cum ar fi compararea semnificației culturale a Renașterii cu piesa “Single Ladies” a lui Beyoncé sau punerea la îndoială a formei piramidelor.

De-a lungul emisiunii, Cunk explorează evoluția omenirii, călătorind în întreaga lume pentru a aprofunda cultura și istoria civilizației. Serialul echilibrează în mod ingenios scenele cu Cunk în diverse locații cu interviuri față în față, menținând un ton jovial și amuzant. În ciuda reacțiilor deseori uimite ale persoanelor intervievate, este evident că acestea sunt parte activă din scenariu, ceea ce sporește farmecul emisiunii.

Perspectiva lui Cunk asupra lumii este distorsionată într-un mod amuzant, comentariile sale variind de la a numi Declarația de Independență “cel mai faimos mesaj de despărțire din istorie” până la a face remarci ingenioase, dar perspicace, pe teme precum ipocrizia principiilor fondatoare ale Americii sau celor care stau la baza capitalismului. În ciuda acestor intuiții, Cunk pare deseori netulburată de ceea ce află, păstrând un dezinteres comic sau o lipsă de înțelegere a subiectelor discutate.

O trăsătură unică a emisiunii este folosirea recurentă a cântecului “Pump Up the Jam” din 1989 al celor de la Technotronic, folosit ca un reper temporal umoristic în fiecare episod. Serialul a fost lăudat pentru abilitatea sa de a îmbina umorul cu o analiză critică a naturii umane și a construcțiilor sociale, menținând în același timp un format amuzant și captivant.

Serialul explorează cinci etape importante din istoria omenirii:

Fiecare episod din acest serial e ca o capsulă a timpului, deschizându-ne ochii spre diferite epoci care au modelat lumea în care trăim. E ca și cum am face un tur ghidat prin istorie, dar fără plictiseala aia de la orele de istorie.

 1. “In the Beginnings”: Aici începem cu începuturile, literalmente. Ne întoarcem în timp să vedem cum au trăit strămoșii noștri, de la vânătoare și cules până la primele scântei ale civilizației. E ca și cum am deschide un album vechi de familie, dar la scară umană.
 2. “Faith/Off”: Acum, ne aruncăm în lumea credințelor și religiilor. E ca un tur al lumii prin ochelarii credinței, văzând cum oamenii și-au pus speranțele și temerile în zei și ritualuri. E fascinant să vezi cum credințele au evoluat, de parcă am urmări un serial cu mai multe sezoane.
 3. “The Renaissance Will Not Be Televised”: Aici, e ca și cum am intra într-o mașină a timpului direct în Renaștere. Vom vedea cum arta, știința și cultura au explodat într-o perioadă care a schimbat jocul. E ca o petrecere a minților luminate, dar fără dress code.
 4. “Rise of the Machines”: Acest episod e despre cum tehnologia a început să preia controlul. De la primele unelte până la roboți și AI, e ca și cum am urmări un film SF, dar în realitate. E uimitor și puțin înspăimântător să vezi cum mașinile au început să joace un rol tot mai mare în viețile noastre.
 5. “War (s) of the World (s)?”: În final, ne uităm la conflictele care au zguduit lumea și la cursa spațială. E ca și cum am avea un bilet în prima linie la cele mai mari spectacole de forță ale umanității, de la războaie mondiale la lansări de rachete.

Prin acest serial, e ca și cum am lua istoria, am amesteca-o cu niște condimente moderne și am servi un fel de mâncare care te face să vrei să mai ceri o porție. E o călătorie prin timp care te lasă cu gânduri profunde și, poate, cu un zâmbet pe buze.

Serialul beneficiază de prezența unor personalități remarcabile din diverse domenii. 

Jim Al-Khalili – Profesor de Angajament Public în Știință la Universitatea din Surrey
Martin Kemp – Profesor Emerit de Istoria Artei, Universitatea Oxford
Irving Finkel – Asistent Keeper of Ancient Mesopotamian Script, British Museum
Gus Casely-Hayford – Director, V&A East
Anu Ojh– Director, UK National Space Academy
Patricia Fara – Istoric al Științei, Universitatea Cambridge
Laura Ashe – Profesor de Literatură Medievală, Istorie și Cultură, Universitatea Oxford
Eleanor Robson – Profesor de Istorie a Orientului Mijlociu Antic, University College London
Aleksander Kolkowski – Cercetător Asociat, Science Museum, Londra
Sara Taglialagamba – Expert și Cercetător Leonardo Da Vinci, Muzeul Da Vinci, Florența
Boyce Tyldesley – Profesor de Egiptologie, Universitatea Manchester

  Total
  0
  Shares
  Articolul anterior
  Angela merge mai departe (1982)

  Angela merge mai departe (1982). O femeie cum rar vezi în filmele românești comuniste

  Articolul următor
  Film psihologic The Strays

  The Strays (2023) - O narațiune fragmentată care se chinuie din răsputeri să creeze un protagonist credibil

  Alte articole interesante
  Lista seriale in care nu se intampla nimic

  Șapte seriale în care nu se întâmplă nimic

  Iată lista mea de seriale în care nu se întâmpla nimic și care sigur nu vor contribui la anxietatea ta, pentru că personajele nu au încercări grele de trecut, narațiunea este cât se poate de liniară, iar acțiunea este, practic, inexistentă. 
  Film serial The Boys

  The Boys: O incursiune dură în realitatea vieții de Supererou

  The Boys este serialul cu supereroi care refuză să se conformeze canoanelor. Nu este pentru copii și nici pentru adulții cu stomac sensibil, ori pentru cei săraci cu duhul. Este brutal, visceral și ne arată o realitate alternativă care pierde aproape orice urmă de fantezie făcându-ne să ne gândim că acesta este singurul mod în care lumea noastră ar arăta dacă supereroii ar deveni realitate. 
  Whiplash 2014 (Film drama)

  Whiplash: Ritm, pasiune și confruntare

  Filmul "Whiplash" este o dramă captivantă care explorează obsesia pentru excelență și dinamica intensă dintre mentor și elev în lumea muzicii jazz, punând accent pe consecințele extreme ale ambiției neînfrânate și pe prețul succesului în artă.