Daniel Radcliffe

Daniel Jacob Radcliffe (n. 23 iulie 1989) este un actor englez. A devenit celebru la vârsta de 12 ani, când a început să-l interpreteze pe Harry Potter în seria de filme cu același nume; a mai avut diverse alte roluri în filme și teatru. De-a lungul carierei sale, Radcliffe a primit diverse premii și nominalizări.
Daniel Radcliffe Actor
Radcliffe și-a făcut debutul în actorie la vârsta de 10 ani în filmul de televiziune BBC One – David Copperfield (1999), urmat de debutul în lungmetraj în The Tailor of Panama (2001). În același an, a jucat rolul lui Harry Potter în adaptarea cinematografică a romanului fantasy al lui J.K. Rowling, Harry Potter și piatra filozofală. În deceniul următor, a jucat rolul omonim în cele șapte lungmetraje, culminând cu Harry Potter și Talismanele morții – Partea 2 (2011). În această perioadă, a devenit unul dintre cei mai bine plătiți actori din lume și a dobândit faimă, popularitate și aprecieri critice la nivel mondial.
După succesul Harry Potter, Radcliffe a jucat în comedia romantică What If? (2013), și a interpretat rolul avocatului Arthur Kipps în filmul de groază The Woman in Black (2012), al poetului Allen Ginsberg în filmul dramatic Kill Your Darlings (2013), al lui Igor în filmul horror științifico-fantastic Victor Frankenstein (2015), al unui cadavru sensibil în filmul comedie-dramă Swiss Army Man (2016), al unui geniu în domeniul tehnologiei, Walter Mabry, în filmul thriller cu jafuri Now You See Me 2 (2016), și al agentului FBI Nate Foster în filmul thriller Imperium (2016), aclamat de critici. Din 2019, a jucat în serialul antologic TBS – Miracle Workers. În 2022, a jucat în comedia de acțiune The Lost City și l-a interpretat pe Weird Al Yankovic în Weird: The Al Yankovic Story.
Radcliffe și-a extins activitatea pe scenă în 2007, jucând în producțiile West End și Broadway ale spectacolului Equus. Între 2011 și 2012, l-a interpretat pe J. Pierrepont Finch în reluarea pe Broadway a musicalului How to Succeed in Business Without Really Trying. A continuat în comedia neagră a lui Martin McDonagh – The Cripple of Inishmaan (2013-2014) în West End și pe Broadway și în reluarea piesei lui Tom Stoppard Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (2017) la The Old Vic. De asemenea, a jucat în piesele satirice Privacy (2016) și The Lifespan of a Fact (2018), în afara și, respectiv, pe Broadway. În 2022 a jucat în revenirea la New York Theatre Workshop a piesei Merrily We Roll Along de Stephen Sondheim.