Denzel Washington

Denzel Hayes Washington Jr., născut pe 28 decembrie 1954, este un actor și cineast american de renume, cunoscut pentru redefinirea conceptului de star clasic de cinema.
Denzel Washington (Actor)

Cariera sa, care se întinde pe mai mult de patru decenii, este marcată de numeroase premii și recunoașteri, inclusiv un Tony Award, două premii Oscar, trei premii Golden Globe și două Silver Bears. În 2016, Washington a primit Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, iar în 2020, The New York Times l-a numit cel mai mare actor al secolului 21. În 2022, a primit Medalia Prezidențială pentru Libertate de la președintele Joe Biden.

Washington și-a început cariera în teatru, jucând în producții off-Broadway, inclusiv în piesa “Coriolanus” de William Shakespeare în 1979. A devenit cunoscut publicului larg prin rolul său din drama medicală “St. Elsewhere” (1982–1988). Printre primele sale roluri importante în film se numără “A Soldier’s Story” (1984) și “Cry Freedom” (1987). Pentru rolul său ca Private Silas Trip în drama “Glory” (1989), Washington a câștigat primul său premiu Oscar pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar.

În anii ’90, s-a stabilit ca un actor principal în filme variate precum “Malcolm X” (1992) al lui Spike Lee, adaptarea lui Kenneth Branagh a piesei “Much Ado About Nothing” (1993) de Shakespeare, thrillerul juridic “The Pelican Brief” (1993) al lui Alan J. Pakula, drama “Philadelphia” (1993) a lui Jonathan Demme și drama juridică “The Hurricane” (1999) a lui Norman Jewison. A câștigat premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Actor pentru rolul său ca detectivul corupt Alonzo Harris în thrillerul “Training Day” (2001).

Washington a continuat să joace în roluri diverse, cum ar fi antrenorul de fotbal Herman Boone în “Remember the Titans” (2000), poetul și educatorul Melvin B. Tolson în “The Great Debaters” (2007), traficantul de droguri Frank Lucas în “American Gangster” (2007) și un pilot de avion cu dependență în “Flight” (2012). A câștigat premiul Tony pentru Cel Mai Bun Actor într-o Piesă pentru rolul său în renașterea pe Broadway a piesei “Fences” de August Wilson în 2010. Mai târziu, a regizat, produs și jucat în adaptarea cinematografică a acestei piese în 2016, care a fost nominalizată la patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Actor pentru Washington. De asemenea, a produs adaptarea filmului “Ma Rainey’s Black Bottom” (2020).

Washington este unul dintre cei doar cinci actori masculini nominalizați la premiile Oscar în cinci decenii diferite, alături de Sir Laurence Olivier, Paul Newman, Sir Michael Caine și Jack Nicholson.