Documentar Douăzeci de zile în Mariupol

Douăzeci de zile în Mariupol. Un ecou visceral al celor mai mari păcate ale umanității: Războaiele.

Douăzeci de zile în Mariupol este un documentar dureros, atât de visceral, real, crud și marcant încât îți va provoca reacții fizice de indignare, dezgust și cel mai profund sentiment de dezamăgire pentru tot ce înseamnă umanitate. 
Titlu original: 20 Days in Mariupol
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 35 min. | Documentar, Război

Nu este nicio noutate că noi, oamenii, uităm foarte repede. Sau preferăm să nu ne amintim. Ne-a fost ușor – am uitat războiul din Siria și oamenii abandonați acolo, am uitat atrocitățile din Rwanda și felul în care noi, ne-am uitat cu privirile goale la, probabil, cel mai sângeros genocid după crimele comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De crimele și genocidul comis de Myanmar împotriva musulmanilor Rohingya, mulți nici măcar nu au auzit. Ne-a fost ușor să întoarcem privirea atunci când oamenii mureau atât de departe de noi. Astăzi, însă, de aproape doi ani, mor oameni în fiecare zi la doar câțiva kilometri de granița țării noastre. Mor copii, mor mame, bunici, tați – oameni ca tine, copii ca ai tai. Zilnic. 

Douăzeci de zile în Mariupol nu este opțional. Pentru nimeni. Este un documentar pe care trebuie să îl vezi, pentru că este timpul să ținem minte. Este timpul odată pentru totdeauna să ne amintim ce înseamnă războiul. Să simțim fiori reci pe șira spinării și o senzație acută de greață când ne uităm la ce înseamnă războiul. Când vedem copiii cum mor și părinții cum suferă într-o durere mai aprigă decât orice tortură fizică. Ca să ne amintim. Și ca să putem visa la o lume mai bună. Și pentru ziua în care nicio crimă nu își va mai găsi justificarea în politică și niciun copil nu va mai trebui să moară în jocurile morbide ale celor bătrâni. 

Documentarul este o capodoperă realizată cu un curaj și o măiestrie fără egal de jurnalistul Mstyslav Chernov, câștigător al Premiului Pulitzer pentru Serviciul Public în 2023. Este de o cruzime pe care ți-o poți, cel mult, imagina. Si așa trebuie să fie. Pentru că atrocitățile războiului sunt dezumanizante, sunt atât de dureroase încât ne este aproape imposibil să le cuprindem cu ochii minții. 

Douăzeci de zile în Mariupol nu este doar un documentar; este un ecou visceral al celor mai profunde suferințe ale umanității. În umbra războiului, vedem agonia insuportabilă a unui oraș aflat sub asediu, scoțând la iveală durerea și disperarea de neînțeles pe care războiul le provoacă unor oameni nevinovați. Fiecare cadru este o rememorare crudă a ororilor de care este capabilă omenirea, un portret obsedant al suferinței care nu ar trebui să facă niciodată parte din lumea noastră.

Vei fi aruncat fără milă (într-un mod perfect, cum numai o capodoperă jurnalistică o poate face) în realitatea sfâșietoare a părinților care își pierd copiii, a familiilor destrămate și a vieților distruse ireversibil. Te vei confrunta cu adevărul brutal al războiului – un adevăr în care sunetele bombelor și ale focurilor de armă se împletesc cu strigătele de durere și doliu. Străzile din Mariupol, odinioară pline de agitația vieții de zi cu zi, se transformă într-un tablou sfâșietor de distrugere și moarte, simbolizând pierderea tragică atât a vieților umane, cât și a esenței unei comunități.

Prin obiectivele sale neclintite, 20 de zile în Mariupol face mai mult decât să documenteze un eveniment istoric; ne obligă să ne confruntăm cu durerea profundă și cu cicatricile permanente lăsate de conflict. Reziliența și curajul locuitorilor orașului Mariupol, în pofida suferinței lor profunde, sunt o mărturie a spiritului uman indomptabil. Cu toate acestea, durerea lor este o reamintire brutală a prețului enorm, de neimaginat, al războiului și a nevoii urgente de pace.

Sper că vei alege să te uiți la Douăzeci de zile în Mariupol. Iar atunci când te va durea, sper să continui să privești pentru că este timpul să îți amintești, ca să poți visa la o lume mai bună. 

Site-ul oficial al filmului: 20 Days in Mariupol

Total
0
Shares
Articolul anterior
Ant-Man and The Wasp: Quantumania

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). Filmul perfect care-ți arată de ce unii urăsc filmele cu supereroi

Articolul următor
Lupul de pe Wall Street

Lupul de pe Wall Street (2013): O reflecție a Americii în regia lui Scorsese

Alte articole interesante
I'm Not There Film 2007

I’m Not There: Complexitatea lui Bob Dylan

Anti-biopic-ul lui Todd Haynes, bazat pe ideea vieții lui Bob Dylan și cu șase actori care interpretează șase personaje diferite care, mai mult sau mai puțin, nu sunt Bob Dylan. Este un film despre conflictele dintre artă și politică, dintre celebritate și artă, dintre trecut și prezent și dintre bărbați și femei și chiar, ocazional, este și despre Bob Dylan. 
Best.Christmas.Ever!

Petreceți Crăciunul ca niciodata cu filmul „Best. Christmas . Ever!”

"Best. Christmas. Ever!" este un film de Crăciun tipic. Deși a reușit să adune ceva review-uri proaste, este un film clasic de Duminică dimineața, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Filmul, regizat de Mary Lambert și disponibil pe Netflix, are o distribuție din care fac parte Heather Graham, Brandy Norwood, Jason Biggs și Matt Cedeño și prezintă o narațiune centrată pe teme legate de gelozie, percepție și complexitatea relațiilor umane în perioada sărbătorilor.
La La Land (Film 2016)

La La Land: Un musical vibrant despre vise și realitate

La La Land o simfonie vizuală și emoțională a lui Damien Chazelle, reușește să captureze aceeași pasiune și intensitate pentru muzică și visuri pe care le-a explorat magistral în "Whiplash". Totuși de această dată, ne poartă într-o călătorie mult mai colorată și romantică prin inima Los Angeles-ului, unde visurile se ciocnesc cu realitatea într-un dans memorabil de jazz și lumină.