Dune film din 2021

Dune, sau cum beletristica science-fiction de secol trecut întâlnește cinematografia modernă

Într-un viitor îndepărtat, unde familii nobiliare se luptă pentru controlul asupra planetei deșertice Arrakis, sursa celei mai valoroase resurse din univers, un tânăr prinț trebuie să navigheze prin pericole politice și naturale pentru a-și proteja familia și a-și îndeplini destinul cosmic, în timp ce se confruntă cu trădări și conflicte interne care amenință să distrugă tot ceea ce iubește.
Titlu original: Dune
2021 | Categorie de vârstă: 13+ | 2 h 35 min. | SF, Aventură

Regia: Denis Villeneuve

Scenariul: Eric Roth, Denis Villeneuve, Jon Spaihts. Romane: Frank Herbert

Distribuția: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Zendaya, Javier Bardem, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, Chang Chen, Stephen Henderson, Dave Bautista

Dune (2021), în regia lui Denis Villeneuve, este o adaptare cinematografică a legendarului roman SF al lui Frank Herbert, care ne transpune cu măiestrie în universul cărții pe care am îndrăgit-o mulți în anii de liceu. Povestea se învârte în jurul Casei nobile Atreides, condusă de Ducele Leto Atreides (Oscar Isaac), în timp ce aceștia navighează diverse provocări politice și familiale pe planeta deșertică Arrakis, cunoscută și sub numele de Dune. Planeta găzduiește cea mai valoroasă resursă a galaxiei, Spice, și viermi de nisip colosali. Viziunea lui Denis Villeneuve transpune cu succes lumea complexă de pe Arrakis, echilibrând grandoarea romanului cu cerințele vizuale și narative ale unui film.

Din punct de vedere vizual, Dune este o capodoperă. Munca directorului de imagine Greig Fraser dă viață cu o claritate uimitoare peisajului vast și aprig de pe Arrakis. Grandoarea filmului este accentuată și mai mult de muzica impunătoare a lui Hans Zimmer, care întregește spre perfecțiune vizualul deja uluitor. Filmul aduce un omagiu unei varietăți de influențe cinematografice, de la “Lawrence al Arabiei” la “Apocalypse Now”, ceea ce este un deliciu pentru orice cinefil.

Filmul reușește să își echilibreze grandoarea fără a cădea în ridicol. Narațiunea este clară și concisă, chiar și pentru cei care nu sunt familiarizați cu materialul sursă, desfășurându-se într-un ritm care ne permite să înțelegem complexitatea lumii și a personajelor. Abordarea filmului în ceea ce privește povestirea, care amintește de epopee epice precum “Stăpânul inelelor”, face ca acest film să fie o contribuție semnificativă pe tărâmul cinematografiei științifico-fantastice și fantasy.

În timp ce filmul se prezintă ca un spectacol vizual și narativ, este important de remarcat faptul că acesta spune doar jumătate din povestea din romanul lui Herbert. Cu toate acestea, în 2024 așteptarea ia sfârșit și vom avea, într-un final, Dune: partea a doua în cinematografe. 

Ce se întâmplă în Dune

Acțiunea are loc într-un viitor îndepărtat, pe o planetă deșertică. Casa Atreides este desemnată să supravegheze Arrakis, ce produce o resursă vitală – mirodenia. Povestea îl aduce în prim plan pe Paul Atreides, tânărul moștenitor al casei sale, care se luptă cu destinul său pe fondul viziunilor și al antrenamentului mistic al mamei sale. Atunci când Casa Atreides este trădată de Casa rivală Harkonnen, Paul și mama sa se refugiază în deșert, unde îi întâlnesc pe Fremen, locuitorii nativi ai Arrakis. Călătoria lui Paul se întrepătrunde cu soarta planetei, explorând teme legate de putere, destin și rezistență.

De la cartea lui Herbert din 1965 la efectele vizuale din 2021

Dune valorifică narațiunea cărții lui Frank Herbert prin utilizarea cinematografiei și a narațiunii vizuale. Peisajele deșertice vaste și elementele vizuale uimitoare dau viață întregii lumi Arrakis într-un mod pe care doar cuvintele nu îl pot surprinde pe deplin. Această măreție vizuală, combinată cu ritmul și structura narativă a filmului face lumea complexă din Dune mai accesibilă și cu un impact mai puternic pentru publicul din zilele noastre. Narațiunea vizuală a filmului vine să completeze complexitatea poveștii din carte, oferind o nouă dimensiune experienței.

Desigur, precum orice adaptare vizuală a unei cărți, există lucruri care se pierd, sau care rămân insuficient explorate. În carte, Frank Herbert analizează în profunzime gândurile și motivațiile personajelor, ceea ce este dificil de reprodus pe ecran. Prin urmare, filmul se concentrează mai mult pe povestirea vizuală și pe acțiune, condensând ușor evoluția personajelor și a relațiilor. Interpretarea lui Oscar Isaac a ducelui Leto Atreides evidențiază dragostea acestuia pentru familia sa și calitățile sale de lider, dar subtilitățile personajului său, așa cum se regăsesc în carte, sunt mai puțin explorate. În mod similar, Lady Jessica, interpretată de Rebecca Ferguson, își arată forța și vulnerabilitatea, dar complexitatea ei mai profundă, așa cum este descrisă în roman, este oarecum simplificată.

Paul Atreides, interpretat de Timothée Chalamet, diferă destul de mult de versiunea din carte, fiind mai melancolic și mai posomorât, o schimbare care se potrivește cu narațiunea cinematografică. De asemenea, filmul accelerează expunerea lui Paul la amestecul de mirodenii, subliniind efectele imediate și profunde ale acestuia asupra lui, o deviere față de acumularea mai lentă a acestor elemente din roman.

Reprezentarea de către Villeneuve a antagonistei case Harkonnen subliniază răutatea acestora prin indicii vizuale și auditive, contrastând cu descrierea mai nuanțată a lui Herbert a binelui și răului. Portretul dur al familiei Harkonnen din film diferă de peisajul moral mai complex al cărții.

Deși adaptarea cinematografică face unele modificări și condensări necesare, menține viu spiritul romanului lui Herbert, prezentând o poveste impresionantă din punct de vedere vizual și convingătoare din punct de vedere narativ, care cinstește materialul sursă, dar care este în același timp și o realizare cinematografică de sine stătătoare.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Nunți botezuri înmormântări

Nunți, botezuri, înmormântări. O comedie românească la care vei și râde uneori

Articolul următor
Godzilla Minus One (2023)

Godzilla Minus One (2023). Filmul dă o viață nouă monstrului care șochează și impresionează

Alte articole interesante