Mother's Day (2023 film)

Dzien matki (Mother’s Day 2023): Eroism și suspans într-un thriller polonez de excepție

Dzien Matki (Ziua mamei) este un film polonez de acțiune și thriller din 2023 disponibil pe Netflix. Regizat de Mateusz Rakowicz și scris împreună cu Lukasz M. Maciejewski, filmul o are ca protagonistă pe Agnieszka Grochowska în rolul personajului principal, Nina. Alți membri notabili din distribuție sunt Adrian Delikta în rolul lui Maks (fiul Ninei), Dariusz Chojnacki în rolul lui Igor, Paulina Chruściel și Paweł Koślik în rolul părinților adoptivi ai lui Maks și Szymon Wróblewski în rolul personajului negativ – Woltomierz.
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 34 min. | Acțiune 

Regia: Mateusz Rakowicz

Scenariul: Mateusz Rakowicz, Lukasz M. Maciejewski

Distribuția: Agnieszka Grochowska, Adrian Delikta, Dariusz Chojnacki, Paulina Chruściel, Paweł Koślik, Arkadiusz Brykalski, Sebastian Dela, Szymon Wróbleski, Konrad Elerrk, Jowita Budnik, Pawel Janyst, Dorota Kolak

Povestea se învârte în jurul Ninei, un fost agent de operațiuni speciale al NATO, care fusese presupus moartă în 2005. În ciuda “morții” sale oficiale, Nina este în viață și veghează în secret asupra fiului ei, Maks, pe care a fost nevoită să-l dea spre adopție cu ani în urmă. Complotul se complică atunci când Nina află că Maks a fost răpit de o rețea de traficanți de droguri și de trafic de persoane. Această veste o propulsează într-o misiune riscantă pentru a-l salva, folosindu-se de abilitățile sale extraordinare.

Mateusz Rakowicz a absolvit Academia de Arte Frumoase din Varșovia și Școala Wajda. A regizat scurtmetraje, spoturi publicitare și videoclipuri muzicale și a fost co-regizor al lungmetrajului “Warsaw Stories”. Filmografia sa include “Romantik” (2016), “Povești din Varșovia” (2013) și “Streetlight Man” (2007), acesta din urmă câștigând mai multe premii.

Mother’s Day (Dzień Matki ) 2023 Trailer

Interpretarea lui Agnieszka Grochowska în rolul Ninei se remarcă prin energie și realism, mai ales în scenele de acțiune. Ea reușește să portretizeze un rol principal feminin puternic, aducând filmului atât duritatea pe care o așteptăm de la un thriller de acțiune, cât și o notă de realism. Secvențele de acțiune se remarcă prin ritmul lor și prin utilizarea creativă a obiectelor de zi cu zi, cum ar fi ustensilele de bucătărie, în luptă. Aceste elemente adaugă filmului un element de realism. Cu toate acestea, personajul antagonistului, Woltomierz, interpretat de Szymon Wróblewski, este exagerat, creând un ton neuniform al filmului.

Cinematografia din timpul secvențelor de acțiune este un aspect lăudat. Coregrafia este convingătoare, iar filmările sporesc impactul acestor scene. Folosirea zoom-ului constant și a mișcărilor dinamice ale camerei creează o experiență captivantă, făcând bătăile mai intense și mai atractive din punct de vedere vizual. Filmul încearcă să îmbine acțiunea cu elemente comice, ceea ce te poate atrage, sau dimpotrivă poți găsi juxapunerea ușor ridicolă. Unele dintre scenele de bătaie includ elemente exagerate sau supradimensionate, cum ar fi Nina înjunghiind un bătăuș cu morcovi, ceea ce aduce o notă de umor la acțiunea, de altfel intensă.

În general, Dzien Matki oferă un melanj între acțiunea intensă și o abordare unică a dinamicii mamă-fiu, susținută de interpretări bune, în special din partea lui Grochowska. Filmul reușește să ofere o experiență antrenantă și de mare viteză, în ciuda unor deficiențe în dezvoltarea personajelor și în execuția narativă.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Benedetta 2021

Benedetta (2021) - Dorințe divine și controverse lumești

Articolul următor
Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Alte articole interesante
O poveste de Craciun film 2009

O Poveste de Crăciun (2009)

În ecranizarea din 2009 a poveștii nemuritoare a lui Charles Dickens, "O poveste de Crăciun", regizorul Robert Zemeckis îmbină povestea atât de iubită și binecunoscută cu o tehnologie avansată de animație, creând un adevărat regal vizual care redefinește povestea clasică pentru un public modern.
Film Bliss 2021

Bliss (2021) – De la distopie la utopie

"Bliss", în regia lui Mike Cahill, este un film care se aventurează pe tărâmul SF-ului și al romantismului, dar care aterizează pe un teritoriu care este deopotrivă derutant și îndrăzneț. Cu Owen Wilson și Salma Hayek în rolurile principale, filmul trece printr-un fir narativ care îmbină subiecte precum halucinațiile induse de droguri, bolile mintale și o critică a maladiilor societății, îmbrăcate în aparența unei realități alterate.