Edward al VIII-lea

Edward al VIII-lea (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David; născut pe 23 iunie 1894 și decedat pe 28 mai 1972), cunoscut mai târziu ca Ducele de Windsor, a fost Rege al Regatului Unit și al Coloniilor Imperiului Britanic, precum și Împărat al Indiei, începând cu 20 ianuarie 1936 până la abdicarea sa în decembrie același an.
Regele Edward VIII

Edward s-a născut în timpul domniei străbunicii sale, Regina Victoria, ca fiul cel mare al Ducelui și Ducesei de York, mai târziu Regele George al V-lea și Regina Mary. A fost creat Prinț de Wales la vârsta de 16 ani, la șapte săptămâni după ce tatăl său a urcat pe tron. În tinerețe, Edward a servit în Armata Britanică în timpul Primului Război Mondial și a efectuat mai multe turnee în străinătate în numele tatălui său.

Ca Prinț de Wales, Edward a avut o serie de aventuri amoroase care au îngrijorat atât pe tatăl său, cât și pe prim-ministrul britanic de atunci, Stanley Baldwin. La moartea tatălui său în 1936, Edward a devenit al doilea monarh al Casei de Windsor. Noul rege a arătat impaciență față de protocolul curții și a provocat îngrijorare în rândul politicienilor prin aparenta sa indiferență față de convențiile constituționale stabilite.

La doar câteva luni de la începerea domniei sale, o criză constituțională a fost provocată de propunerea sa de a se căsători cu Wallis Simpson, o americană care divorțase de primul ei soț și căuta divorțul de al doilea. Prim-miniștrii Regatului Unit și ai Dominioanelor s-au opus căsătoriei, argumentând că o femeie divorțată cu doi foști soți în viață era inacceptabilă politic și social ca viitoare regină consort. În plus, o astfel de căsătorie ar fi intrat în conflict cu statutul lui Edward ca șef titular al Bisericii Angliei, care, la acea vreme, dezaproba recăsătoria după divorț dacă un fost soț era încă în viață. Edward știa că guvernul Baldwin ar demisiona dacă căsătoria ar avea loc, ceea ce ar fi putut forța alegeri generale și ar fi ruinat statutul său de monarh constituțional politic neutru. Când a devenit evident că nu se poate căsători cu Simpson și să rămână pe tron, el a abdicat. A fost succedat de fratele său mai mic, George al VI-lea. Cu o domnie de 326 de zile, Edward a fost unul dintre monarhii britanici cu cea mai scurtă domnie până în prezent.

După abdicare, Edward a fost creat Duce de Windsor. S-a căsătorit cu Simpson în Franța pe 3 iunie 1937, după ce al doilea divorț al acesteia a devenit definitiv. Mai târziu în acel an, cuplul a vizitat Germania nazistă, ceea ce a alimentat zvonurile că era un simpatizant nazist. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Edward a fost inițial staționat cu Misiunea Militară Britanică în Franța, dar după căderea Franței a fost numit Guvernator al Bahamasului. După război, Edward și-a petrecut restul vieții în Franța. El și Wallis au rămas căsătoriți până la moartea lui în 1972 și nu au avut niciodată copii.