Lista cu filme bune care sunt acum pe Hbo Max

Cele mai bune filme de pe HBO Max de văzut în România

Frumusețea serviciilor de streaming e că ai acces rapid la o mulțime de filme bune și seriale excelente. Trebuie doar să te decizi. Așa că iată o listă potrivită.

Așa cum sunt cărți pe care trebuie să le citești cel puțin o dată în viață, așa sunt și o mulțime de filme excelente care trebuie văzute. Trăiești prin ele viețile unor personaje care sunt ca tine sau ca alții din preajma ta. Sunt personaje pe care le urăști și iubești și nu știi de ce. Dacă ți se întâmplă asta, înseamnă că filmul își face treaba, are o poveste care îți vorbește într-o formă sau alta. 

Din filmele bune disponibile pe HBO Max în România, am ales câteva cu care să închei. De la lumi SF și distopice la comedii romantice și chiar drame, pachetul ăsta ar trebui să-ți ajungă un weekend sau chiar o săptămână, dacă vezi câte unul pe seară. În orice caz, sunt filme care nu te lasă indiferent, ba chiar te fac să te gândești un pic altfel la ceea ce trăiești și cum trăiești.

Filme bune de văzut în România pe HBO Max

Ex_Machina

2014 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 48 min. | Dramă, SF, Thriller

Regia: Alex Garland | Scenariul: Alex Garland

Distribuția: Domhnall Gleeson – Caleb Smith, Alicia Vikander – Ava, Oscar Isaac – Nathan Bateman, Sonoya Mizuno – Kyoko, Corey Johnson – Jay, Claire Selby – Lily

De ce să vezi filmul Ex_Machina. Anii 2020 sunt cei mai buni să vezi filmul ăsta construit în jurul dezbaterii despre inteligență artificială. Duce mai departe ideea din filmul Her (2013), dar o face printr-un robot ca să și vezi inteligența asta artificială. Filmul Ex_Machina îl are în centrul atenției pe Caleb, un programator invitat de șeful său Nathan să facă la un test Turing cu Ava, un robot de ultimă generație. Dar nu e un test simplu, cu întrebări și răspunsuri. 

Dedică-i timp și s-ar putea să te regăsești la final căutând și tu răspunsuri la întrebări de tipul: care este diferența dintre un om și un robot? Este posibil să creezi o inteligență artificială care să aibă conștiință de sine? Dacă AI devine mai inteligentă decât oamenii, cât de repede o să ne distrugă? Filmul explorează astfel de dileme și chiar un pic mai mult.

Replici celebre din filmul Ex_Machina

„Într-o zi, AI se va uita la noi cum ne uităm noi la fosilele găsite în Africa. O maimuță bipedă care trăiește în praf și are un limbaj și unelte rudimentare, gata de extincție.”
„Nu e un pic ciudat să creezi ceva care te urăște?”
„Indiferent cât de bogat ajungi, lucrurile tot o iau razna. Nu te poți izola de așa ceva.”

The Pope’s Exorcist (Exorcistul Papei)

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 43 min. | Horror, Thriller

Regia: Julius Avery | Scenariul: Michael Petroni, Evan Spiliotopoulos

Distribuția: Russell Crowe – părintele Gabriel Amorth, Daniel Zovatto – părintele Esquibel, Franco Nero – Papa, Alexandra Essoe – Julia, Bianca Bardoe – Rosaria

De ce să vezi filmul Exorcistul Papei. Sunt 3 motive importante: e cu Vaticanul și preoți de acolo, e cu demoni și momente horror, e cu teoria că unii oameni pot ajunge posedați de Diavol. Și ai ocazia să-l vezi pe Russell Crowe într-un rol cât de cât diferit de ce-a mai făcut el, un exorcist în slujba Papei, omul lui Dumnezeu care se luptă cu spiritele rele. 

Actorii își fac treaba bine și pe tine, ca spectator, te poartă prin dileme care nu își vor găsi prea curând răspunsuri. Cât de puternică e credința?, de exemplu. Sau cine are avantaj în lupta dintre bine sau rău. Filmul nu reinventează genul horror și nu dă peste cap subgenul de filme cu exorcism, dar e proastă, e disponibil online și nu e deloc o risipă de timp. 

Replici celebre din filmul The Pope’s Exorcist

„Exorcismul e treaba mea, dar cele mai multe cazuri de care mă ocup nu necesită exorcism. Au nevoie doar de o scurtă conversație, un pic de înțelegere și, uneori, un pic de teatralitate.”
„Căutarea adevărului de către tine e încântătoare, Gabriel, dar fii atent la dorința de-a educa. Mândria se manifestă în diverse forme.”
„Coșmarul meu e că Franța câștigă Cupa Mondială.”

Joker

2019 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 2 min. | Dramă, Thriller

Regia: Todd Phillips | Scenariul: Todd Phillips și Scott Silver

Distribuția: Joaquin Phoenix – Arthur Fleck / Joker, Robert De Niro – Murray Franklin, Frances Conroy – Penny Fleck, Brett Cullen – Thomas Wayne, Glenn Fleshler – Randall, Leigh Gill – Gary, Zazie Beetz – Sophie Dumond

De ce să vezi filmul Joker. Vei fi alături de Arthur Fleck în timp ce devine Joker și începe să se uite un pic altfel la lumea care l-a izolat și l-a forțat să se apere singur, chiar cu prețul crimei. Pe măsură ce te uiți la film o să te tot întrebi dacă ce vezi e real, i se întâmplă cu adevărat, sau e totul imaginat de omul Arthur Fleck internat într-un spital de psihiatrie? Cel puțin câteva momente sunt clar imaginate și absolut dezamăgitoare pentru el.

Spre deosebire de alte filme din universul comics, ăsta nu mai e despre supereroi care salvează ziua sau personaje negative care doar vor să dea foc lumii de dragul de-a o face. Arthur devine și își asumă identitatea Joker în momentul în care nu mai vede altă soluție pentru el sau chiar un viitor. El reprezintă pătura de jos a societății, acolo unde lupta nu e pentru cât mai mulți bani, cât mai multe obiecte, ci pentru supraviețuirea până mâine. Iar Arthur e mereu aproape de-a nu mai ajunge până mâine. Joker e și un film, e și un eseu care să te facă să te întrebi tu cum vezi inegalitatea socială, sărăcia, afecțiunile mintale și violența, chiar și lupta pentru mai bine. 

Replici celebre din filmul Joker

„Sper ca moartea mea să valoreze mai mult decât viața.”
„Cea mai proastă parte la a avea o afecțiune mintală e că oamenii se așteaptă să te porți de parcă n-ai avea-o.”
„«Ai vreun gând negativ?» Tot ce am sunt gânduri negative.”
„Tu decizi ce-i corect și greșit la fel cum decizi dacă ceva e amuzant sau nu.”

While We’re Young

2014 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 37 min. | Comedie, Dramă

Regia: Noah Baumbach | Scenariul: Noah Baumbach, Henrik Ibsen, Wallace Shawn

Distribuția: Ben Stiller – Josh, Naomi Watts – Cornelia, Adam Driver – Jamie, Amanda Seyfried – Darby, Maria Dizzia – Marina, Charles Grodin – Leslie Breitbart, Dree Hemingway – Tipper

De ce să vezi filmul While We’re Young. O să-l vezi pe Ben Stiller altfel decât l-ai descoperit în Meet the Parents (2000, cu Robert De Niro), Zoolander (2001) sau The Secret Life of Walter Mitty (2013). În comedia asta romantică și pe alocuri dramatică vezi ce se întâmplă când un cuplu mai în vârstă (Josh și Cornelia), sau mai cu experiență, stă pe lângă un cuplu (Jamie și Darby) care încă are bucuria de-a trăi din plin viața. Sau cel puțin așa pare. 

Din întâlnirea asta încep și celelalte dileme: ce e maturitatea, cine ești în viața ta sau în viața de cuplu, și ce îți iei dintr-o relație, cum te completează? Tema filmului, fără îndoială, este universală și poți pune orice alți actori sau personaje în locul celor de acum. Dar așa a fost să fie. Rămâne însă o comedie sensibilă, inteligentă și care completează spectrul în care judeci viața și relațiile. 

Replici celebre din filmul While We’re Young

„Pentru prima dată în viața mea am încetat să mă mai gândesc la mine ca la un copil care imită un adult.”
„Când ne-am cunoscut, m-ai cucerit cu mail-uri romantice. — Nu are sens să-ți mai trimit mail-uri, acum suntem în aceeași cameră tot timpul.”
„E ciudat, știi, că sunt la vârsta la care se întâmplă lucrurile despre care crezi că se întâmplă doar când îmbătrânești.”

Dune

2021 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 35 min. | SF, Dramă, Aventură

Regia: Denis Villeneuve | Scenariul: Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth (film bazat pe cartea lui Frank Herbert)

Distribuția: Timothée Chalamet – Paul Atreides, Rebecca Ferguson – Lady Jessica Atreides, Oscar Isaac – ducele Leto Atreides, Jason Momoa – Duncan Idaho, Stellan Skarsgård – baronul Vladimir Harkonnen, Stephen McKinley Henderson – Thufir Hawat Josh Brolin – Gurney Halleck, Chang Chen – Dr. Wellington Yueh

De ce să vezi filmul Dune. E poate cea mai populară poveste SF de care vei auzi vreodată sau, dacă nu e așa, cu siguranță e într-un restrâns top 3 și pui tu alte două preferate acolo. În ceea ce privește filmul, Dune deja disponibil e doar prima parte și regizorul Denis Villeneuve a trebuit să se asigure că oamenii vor avea și altceva despre care să vorbească, nu doar filmul Dune din 1984 (regizat de David Lynch) dedicat aceleiași cărți.

Dacă ești fan SF sau fan Frank Herbert, știi deja de ce merită văzut și revăzut. Dacă nu ești fan, merită văzut pentru că e, probabil, cel mai așezat și mai bine construit film SF din ultimii ani. Efectele vizuale sunt bine făcute, scoringul la fel și e o cale numai bună de intrare în universul SF. Astfel, în timp ce te plimbă pe Arrakis, filmul îți prezintă o lume fascinantă și îți arată diverse feluri de-a interpreta puterea, conflictul și bunăstarea mediului.

Replici celebre din filmul Dune

„Visele sunt povești bune, dar tot ce-i important se întâmplă când ești treaz.”
„Un om măreț nu caută să conducă. El e chemat s-o facă.”
„Misterul vieții nu e o problemă de rezolvat, ci o realitate de experimentat.”
„Nu trebuie să mă tem. Frica este ucigașul minții. Frica este mica moarte care aduce distrugerea.”

Boss Baby

2017 | Categorie de vârstă: AG | 1 h 37 min. | Animație, Aventură, Comedie

Regia: Tom McGrath | Scenariul: Michael McCullers, Marla Frazee

Distribuția: Alec Baldwin – voce Boss Baby (Ted), Miles Bakshi – voce Tim, Steve Buscemi – voce Francis E. Francis, Jimmy Kimmel – voce tatăl lui Ted, Lisa Kudrow – voce Janice Templeton (mama), Tobey Maguire – narator

De ce să vezi filmul Boss Baby. E o animație lejeră pentru orice moment în care simți că ai nevoie de ceva fără sens la care să te uiți, dar nu vrei să te duci până la Minionii sau filmul Angry Birds. Premisa e simplă: șeful bebeluș e inteligent și vrea să-și asigure viața încă din scutece, ceea ce nu îi pică bine fratelui său timp (are 7 ani). Boss Baby e o comedie care pică bine la final de săptămână, la început de vacanță, unde o să recunoști niște voci iconice și o să râzi la anumite replici sau scene.

Replici celebre din filmul Boss Baby

„Nu poți simți lipsa a ceva ce n-ai avut niciodată (copilăria).”
„Sunt în misiune. Nu e suficientă iubire și treaba mea e să aflu de ce.”
„Știi cine mai poartă scutece? Astronauții și piloții NASCAR. Se numește eficiență.”

Triangle of Sadness

2022 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 27 min. | Comedie, Dramă

Regia: Ruben Östlund | Scenariul: Ruben Östlund

Distribuția: Woody Harrelson – Căpitanul, Harris Dickinson – Carl, Charlbi Dean Kriek – Yaya, Dolly De Leon – Abigail, Zlatko Burić – Dimitri, Alicia Eriksson – Alicia

De ce să vezi filmul Triangle of Sadness. A luat Palme d’Or în 2022 și e una dintre cele mai demente, spectaculoase și dure comedii negre din ultimii ani. Îți arată cum se reașează prioritățile pentru oameni, cu bani sau mulți bani, când sunt aproape de moarte. Și de aici începe o serie de conflicte în care nu știi pe cine să pariezi cu adevărat. Iar căpitanul vaporului pe care se găsesc toate personajele este Woody Harrelson, un tip căruia îi cam place alcoolul și marxismul, așa că îi urăște sincer pe pasageri. 

Filmul o ia cu adevărat din loc când vasul naufragiază pe o insulă. Nu mai contează banii, statutul, ci supraviețuirea. Implicit, conteză foarte mult prieteniile și simpatiile. Tu ce ai face într-o astfel de situație? Pe cine ai pune șef? De ce ai asculta? Și, desigur, filmul are și un discurs anti-capitalist, dar e cumva de așteptat de la cinematografia indie în perioada asta a vieții. Oricum, ai câte un personaj de urmărit pentru orice ar fi ideologia ta.

Replici celebre din filmul Triangle of Sadness

„Un capitalist rus și un american comunist la bordul unui vas de croazieră de 250 de milioane de dolari!”.
„Ultimul capitalist pe care îl vom spânzura va fi cel care ne-a vândut frânghia.”
„Creșterea în sine este ideologia unei celule canceroase.”
„Libertatea în societatea capitalistă rămâne întotdeauna la fel ca în Grecia antică. Libertate pentru proprietarii de sclavi.”

The Worst Person in The World (Verdens verste menneske)

2021 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 8 min. | Comedie, Romance, Dramă

Regia: Joachim Trier | Scenariul: Eskil Vogt, Joachim Trier

Distribuția: Renate Reinsve – Julie, Anders Danielsen Lie – Aksel, Herbert Nordrum – Eivind, Hans Olav Brenner – Ole Magnus, Helene Bjørneby – Karianne, Vidar Sandem – Per Harald, Maria Grazia Di Meo – Sunniva

De ce să vezi filmul The Worst Person in The World. Probabil ți-ai făcut plinul până acum de comedii romantice și drame de iubire pe calapod american. Ei bine, asta e cam acolo, dar nu-i din America, ci din Norvegia. Viața filmului se întâmplă în Oslo, unde Julie, se poate spune, e într-o perioadă de tranziție în viața ei. Nu are o viață amoroasă clară, nici cariera nu e suficientă pentru ceea ce-și dorește și în tot acest tumult rămâne întrebarea: cine e ea și pentru ce se zbate. 

Pe lângă atât de multe drame, comedii și romanțe de Hollywood, felul scandinav (și poate chiar european) de-a vedea lucrurile e ca o gură de aer rece și tare, de iarnă. Julie își caută scopul și locul, atunci când nu mai vede altă soluție. Astfel, în acest film e și un pic de aventură urbană, contemporană. În egală măsură, poți vedea dacă și pentru tine e valabil un fapt: că niciodată nu e despre ce ai de ales, ci de alegerile care te definesc și-ți definesc viața.

Replici celebre din filmul The Worst Person in The World

„Mă simt ca un spectator în propria mea viață.”
„Ce regret este că nu am reușit să te fac să vezi cât de minunată ești.”
„Am pierdut atât de mult timp îngrijorându-mă pentru ce ar putea merge prost. Dar ce a mers prost nu a fost niciodată ce mă îngrijora.”
Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Buletin de București (1983)

Buletin de București (1983). Descurcăreala în România comunistă 

Articolul următor
Film Gardienii Galaxiei Vol 3

Gardienii Galaxiei 3 (2023) – Ultimul film dintr-o serie care rămâne cu tine

Alte articole interesante
The Mothman Prophecies (2002)

The Mothman Prophecies: Întâlnire cu necunoscutul și descifrarea enigmei 

The Mothman Prophecies este un thriller supranatural care îmbină elemente de groază, mister și dramă. Pe fundalul micului oraș Point Pleasant, Virginia de Vest, filmul îl urmărește pe John Klein (Richard Gere), un reporter al Washington Post care, după ce și-a pierdut soția Mary (Debra Messing) într-un accident tragic, se simte atras în mod inexplicabil în Point Pleasant. Ultimele cuvinte ale soției sale și schițele unei creaturi asemănătoare unei molii prefigurează evenimentele misterioase care vor urma.