Filme romanesti netflix si max

Top 10 filme românești din 2023 disponibile online pe Netflix, Max

2023 a fost un an interesant pentru filmele românești. Pavel Bartoș a lansat Ramon pentru toată familia, iar Miami Bici și Două lozuri au ajuns la filmele de continuare. Acestea fiind spuse, lista asta te pregătește și pentru 2024. 

Cinematografia românească pare c-a ajuns într-un punct stabil: sunt filme care fac peste 100.000 de spectatori în cinema și sunt filme de la regizori consacrați care nu merg neapărat pe rețeta care prinde la public. Sunt multe comedii lansate în 2023 și sunt câteva filme care au ajuns deja să fie listate pe streaming. 

Multe dintre titlurile de mai jos nu sunt făcute să rupă gura târgului și să ia toate premiile la festivaluri. Dar asta probabil și trebuia: o perioadă de câțiva ani în care să fie făcute filme care să aducă oamenii în cinema. Așa că iată-le. Au adus. Acum aduc și pe Max, și pe Netflix, și pe unde mai rulează ele, poate chiar și pe TV.  

Filme românești din 2023 pe care le vezi pe Netflix sau Max

Taximetriști

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 37 min. | Comedie | Netflix

Regia: Bogdan Theodor Olteanu | Scenariul: Adrian Nicolae, Bogdan Theodor Olteanu

Distribuția: Alexandru Ion – Lică; Andi Vasluianu – Mircea; Maria Popistașu – Ilinca; Rolando Matsangos – Liviu; Cosmin „Micutzu” Nedelcu – Mihai; Monica Bîrlădeanu – Anișoara; Victoria Răileanu – Victoria; Carol Ionescu – Cipi; Ana Maria Guran – Anabella

De ce merită să vezi filmul Taximetriști. Lică și Liviu iau o grămadă de oameni în taxiurile lor noaptea, prin București. Unii pleacă din cluburi, alții așteaptă iubite în parcare. Lică strânge bani s-o ducă pe maică-sa la Vatican, dar nu prea are șanse, iar o bună parte din noapte o are pe cap pe Ilinca, soția unui interlop. Liviu, pe de altă parte, are probleme în căsnicie și nu sunt prea multe resurse la care poate apela. 

La final rămâi cu o singură senzație: fie vrei să fii parte din viața asta de noapte a Capitalei, fie te bucuri că nu ești acolo, în stradă, iar în fiecare oră trebuie să interacționezi cu astfel de oameni. 

Boss

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 6 min. | Dramă, Thriller | Max

Regia: Bogdan Mirică | Scenariul: Bogdan Mirică

Distribuția: Laurențiu Bănescu – Bogdan; Ioana Bugarin – Ana; Cuzin Toma; Teodor Corban; Mimi Brănescu; Sergiu Costache – Mihai

De ce merită să vezi filmul Boss. Cel mai recent proiect al lui Bogdan Mirică, după Umbre și la ceva distanță de filmul Câini (lăudat drept un thriller western pur românesc), urmărește aceiași parametri care l-au consacrat pe el. A explicat și el despre ce-i vorba în Boss: spiritul alienării pe care îl resimte un individ care trăiește anonim printre semenii săi, într-o societate în care fiecare interacțiune, oricât de nesemnificativă, este de fapt un echilibru de forțe și doar cel mai puternic supraviețuiește.

În centrul atenției este Bogdan, șofer de ambulanță din București, care ia parte la un jaf armat alături de alți trei bărbați pe care abia îi cunoaște. În fuga de la locul jafului, lovește un martor care, mai târziu, moare în condiții ciudate. De aici începe o căutare a șefului, unul fără identitate, într-un puzzle imens de conspirații și oameni despre care nu știi dacă sunt cu adevărat interlopi sau marionete.

Ramon

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 36 min. | Comedie | Netflix

Regia: Jesús del Cerro | Scenariul: Anghel Damian, Jesús del Cerro

Distribuția: Pavel Bartoș – Ramon; Elvira Deatcu – comisar Angela; Bogdan Farcaș – Lungu; Andreea Vasile – Sonia; Smiley – Regizor / Cântăreț pe Lipscani; Alexandru Ion – Emilian

De ce merită să vezi filmul Ramon. E probabil cel mai așezat film de comedie cu audiență generală din 2023 și din ultimii ani. E, așa cum a zis Pavel Bartoș în perioada de promovare, pentru toată familia. E ca un film românesc din anii ‘80, cu mult comic de situație și de dialog, dar adus în vremurile moderne. La prima vedere, Ramon pare un om simplu a cărui unică și mare pasiune este viticultura. Viața lui este dată peste cap atunci când, printr-o serie neașteptată de împrejurări, întâlnește cea mai frumoasă femeie din lume. 

Se îndrăgostește de ea și pleacă la oraș, la București, s-o găsească. Într-adevăr, acolo își găsește iubirea, dar nu e cea la care spera prima dată. Dintr-una într-alta ajunge într-o cursă nebună prin oraș, iar la final înțelege pe cine vrea alături de el. 

Haita de acțiune

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 39 min. | Comedie | Netflix

Regia: Vali Dobrogeanu | Scenariul: Vali Dobrogeanu, Matei Dima

Distribuția: Matei Dima – Denzel; Antonia – Oli; Mugur Mihăescu – Garcea; Vlad Brumaru – Aurel; Iulian Postelnicu – Stănescu; Alex Bogdan – Seba

De ce merită să vezi filmul Haita de acțiune. Există un singur motiv pentru acest film: vrei ceva absolut lejer, cu un pic de acțiune, și simți ceva nostalgie față de Vacanța Mare și Mugur Mihăescu. E un film ca cele care intrau pe TV la orele moarte din program, iar acum e pe streaming. Are momente în care o să râzi, momente care o să ți se pară cringe, iar acum pentru că e pe Netflix nu mai simți așa o pagubă banii dați pe bilete. 

Creatorii filmului au vrut să facă o comedie polițistă ca cele pe care le-au văzut în copilărie, venite de la americani. Astfel, îl ai pe Denzel, polițist la rutieră care se crede detectiv în filme americane. Pentru el, nimic nu e cum pare și așa ajunge să vâneze interlopi și să se certe cu șefii. Denzel îl are ca tată pe Garcea, celebrul, și partener nou, pe Aurel, care ajunge cumva să-i facă pe plac, deși nu e de acord.

Filme românești din 2023 care vor ajunge pe streaming mai devreme sau mai târziu

Nuntă pe bani

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 36 min. | Comedie

Regia: Cristian Ilișuan | Scenariul: Cristian Ilișuan, Mircea Popa, Cristi Ciui, Tibi Codorean, Horațiu Limbășan, Sergiu Floroaia

Distribuția: Mircea Popa – Mircea; Elena Moldovan – bunica; Dan Chiorean – Tatăl lui Mircea; Alexandra Spătărelu – Alexandra; Cătălin Herlo – Tatăl Alexandrei; Adrian Cucu – Cucu

De ce merită să vezi filmul Nuntă pe bani. Mircea Bravo a debutat cu filmul Mirciulică în 2022, iar în 2023 a revenit cu Nuntă pe bani. E un film mai așezat decât primul, mai gândit, dar în aceeași notă prin care Mircea s-a remarcat pe YouTube și rețele sociale. În filmul de acum, toate lucrurile merg prost. La job (reprezentanță auto) nu vinde nimic, iar în viața privată iubita vrea nuntă și el nu prea, că s-a declarat dușman al unor astfel de evenimente. Are un accident și o pagubă de vreo 30.000 de euro. Salvarea nu poate fi decât nunta. Pe bani, evident. 

Mirciulică a ajuns pe Netflix, e foarte probabil să vezi tot acolo și filmul nou, dacă nu-l prinzi în cinema. Nu-ți face mari așteptări, e un film lejer, cu umor ardelenesc cum a tot folosit Mircea în clipurile sale, iar la final poate rămâi cu una–două replici în cap. 

Încă două lozuri

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 26 min. | Comedie

Regia: Paul Negoescu | Scenariul: Paul Negoescu

Distribuția: Dragoș Bucur – Vasile „Sile” Grămadă; Alexandru Papadopol – Pompiliu Borș; Dorian Boguță – Dinel Petre; Rodica Lazăr; Coca Bloos; Mihai Bobonete; Iulian Postelnicu

De ce merită să vezi filmul Încă două lozuri. Primul film a fost o surpriză și un succes (pentru câți bani s-au băgat în el și pentru ce propunea). Al doilea revine în aceeași notă, cu vise de îmbogățire și conspirații. De data asta e însă vorba de crypto și același trio care intră în tot felul de probleme. Planul se pune în mișcare de la Sile, ieșit din închisoare. Vrea să se suie pe valul crypto. 

Alături de Dinel și Pompiliu îl întâlnesc pe Ionuț, premiantul județului, cu ajutorul căruia reușesc să mineze cyptomonede în valoare de șase milioane de euro. Le pun pe stickul USB și îl pierd. Cum cei trei nu prea au statură de milionari, îți poți da seama ușor ce se întâmplă de aici. E o comedie lejeră de care să te bucuri fie la cinema, fie pe streaming imediat ce intră. 

Libertate

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 49 min. | Dramă

Regia: Tudor Giurgiu | Scenariul: Cecilia Ștefănescu, Tudor Giurgiu, Nap Toader

Distribuția: Alex Calangiu – Viorel Stanese; Cătălin Herlo – Leahu; Iulian Postelnicu – locotenent-colonel Dragoman; Alexandru Papadopol – Teodor Petrache; Andi Vasluianu – procurorul Socaciu; Cuzin Toma – Chircu; Mirela Oprișor – Stela

De ce merită să vezi filmul Libertate. Tudor Giurgiu face un film despre Revoluție, mult mai puține decât cele despre comunism, și mută camera de pe București sau Timișoara pe Sibiu. În decembrie ‘89 până în februarie ‘90, acolo s-au petrecut lucruri de mulți neștiute. În haosul și panica acelor zile, când lumea vedea teroriști peste tot, iar Securitatea se regrupa să vadă pe cine trebuie să apare și de ce să se apere, au fost luate multe decizii chestionabile, brutale și chiar criminale. 

În filmul lui Giurgiu, o ficționalizare bazată pe fapte reale, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. În Libertate apare și un bazin, în care săptămâni la rând sunt ținuți oamenii bănuiți a fi teroriști. Abia în ‘90 ajung să fie eliberați. 

Arsenie. Viața de apoi

2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 1 h 37 min. | Documentar

Regia: Alexandru Solomon

De ce merită să vezi filmul Arsenie. Viața de apoi. Așa cum îi zice și titlul, documentarul lui Alexandru Solomon urmărește viața de apoi a lui Arsenie Boca prin ochii și vorbele celor care merg la pelerinaje și văd în el salvarea, unicul sfânt. E și un road movie, e și un documentar necesar pentru a înțelege un pic mai mult despre impactul lui Arsenie Boca în viețile unora care nu mai au nimic. 

Miami Bici 2

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 42 min. | Comedie 

Regia: Jesús del Cerro | Scenariul: Alex Coteț

Distribuția: Matei Dima – Ion Bilă; Codin Maticiuc – Ilie Piciu; Danny Trejo – Dl. Susan; Charlotte McKinney – Kelly; George Piștereanu – Tampon; Jesús del Cerro – Devi

De ce merită să vezi filmul Miami Bici 2. Când a fost lansat în cinema, Miami Bici a venit ca o surpriză imensă, dar statul pe marile ecrane i-a fost oprit de pandemie. Acum are parte de o continuare. Același regizor, aceleași personaje principale, alte locații și altă miză. Tot comedie, tot în America, dar mai mult din toate punctele de vedere. 

Bilă și Piciu pleacă din Miami în Los Angeles în aceeași căutare din primul film: bani, succes, visul american. Ajung în tot felul de situații în care ba sunt infractori, ba sunt salvatori. Iar prezența lui Danny Trejo e o trimitere directă la filmele de anii ‘90, când el era și cel mai înfricoșător tip, și cel mai aplaudat. 

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii

2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 43 min. | Dramă, Comedie

Regia: Radu Jude | Scenariul: Radu Jude

Distribuția: Ilinca Manolache – Angela / Bobiță; Nina Hoss – Doris Goethe; Ovidiu Pîrșan; Dorina Lazăr; Andi Vasluianu; Uwe Boll

De ce merită să vezi filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii. Radu Jude continuă seria de filme cu titluri fie prea lungi, fie cu subiecte abstracte. De data asta, filmul are un fir narativ care combină filmul actual cu unul lansat în urmă cu aproape 40 de ani: Angela merge mai departe. Acela a fost lansat în 1982, regizat de Lucian Bratu, și urmărește viața de zi cu zi a unei taximetriste, Angela.

Filmul lui Radu Jude e o comedie neagră – sau direct dramă – despre muncă, exploatare, oboseală și moarte. În egală măsură, este și despre cât de complicat e să creezi imaginea pe care o vrei în vremea rețelelor sociale și a internetului care-i în toate cotloanele vieții.

MMXX

2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 40 min. | Comedie, Dramă

Regia: Cristi Puiu | Scenariul: Cristi Puiu

Distribuția: Bianca Cuculici – Oana Pfeifer; Otilia Panainte – Macri Ioana Elisabeta; Florin Țibre – Septimiu Pfifer; Igor Babiac – Eugen; Dorian Boguță – Giani; Dragoș Bucur – Narcis Pătrănescu; Laur Bondarenco – Mihai Dumitru

De ce merită să vezi filmul MMXX. E un film de Cristi Puiu. Și asta spune totul despre el. E greu sau e ușor, în funcție de cum îți place regizorul. MMXX, adică 2020, dar scriu cu cifre romane, prezintă patru momente în timp care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei. Sau așa ar vrea autorul să crezi. E însă un film centrat pe pandemie și urmările pe care le-a produs în mințile și viețile oamenilor. Terapeuta Oana evadează în șabloane din realitatea imediată. Fratele său Mihai își dă seama că pretențiile nu se potrivesc cu realitatea, iar soțul ei Septimiu crede c-a luat Covid și că viața e gata. 

Dintre toate filmele românești din 2023, acesta e cel mai puțin probabil să ajungă pe streaming în viitorul apropiat; sau vreodată. Cristi Puiu duce filmele la festival, în cinema, dar către spectatori mai rar. Altfel, el există și rulează în cinema, cât o mai face.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Afis film Hunger

Triumful 'HUNGER' la Premiile Academiei Creative Asiatice 2023: Cel Mai Bun Film de Lungmetraj și Record de Vizionări pe Netflix

Articolul următor
Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Alte articole interesante
Cele mai asteptate filme din 2024

Cele mai așteptate filme ale anului 2024

Fiecare an vine cu sute de filme noi. Unele sunt foarte bune, altele sunt bunicele, iar o bună parte este formată din filme dacă nu proaste, atunci de o calitate îndoielnică. Chiar și filmele slabe pot fi o sursa de entertainment, mai ales în era în care avem acces la mii de titluri pe platformele de streaming.
Filme iraniene bune

Filme Iraniene impresionante

Filmele iraniene sunt absolut uluitoare. În ciuda restricțiilor existente, iranienii reușesc să creeze unele dintre cele mai uimitoare filme din punct de vedere artistic din istoria cinematografiei. În timp ce "The Cow" ar fi putut fi filmul care a făcut ca lumea să le remarce cinematografia, omul care ar trebui să fie creditat pentru popularizarea Noului Val iranian ar fi geniul numit Abbas Kiarostami. Martin Scorsese spunea: " Kiarostami simbolizează cel mai înalt nivel de măiestrie în cinematografie".