Filmul Ferrari

Filmul Ferrari are mașini de colecție care costă zeci de milioane de dolari. Cum au ajuns în film

Filmul Ferrari a intrat din 5 ianuarie 2024 în cinematografele din România. În campania de promovare, miliardarul Piero Ferrari și soția sa Romina Gingașu au făcut un tur al televiziunilor. Filmul e însă mai relevant, așa că iată câteva detalii din facerea lui.

După Ford v Ferrari (2019), din care Ford iese foarte bine și Ferrari pare atât un creator, cât și o companie pentru care banii înseamnă totul, era timpul să fie brandul italian într-un film al său. Așa ajungem la Ferrari (2024) cu Adam Driver în rolul lui Enzo Ferrari și Penélope Cruz ca Laura Ferrari. 

Filmul regizat de Michael Mann se derulează în urmă cu peste jumătate de secol, iar punctul culminant este la cursa Mille Miglia din 1957. Ca să fie ce trebuie, regizorul și echipa sa au avut nevoie de mașini „ca pe vremuri” și așa au ajuns la o colecție de circa 70 de milioane de dolari. 

Responsabil cu ele a fost Danny Triphook și ca să facă rost de modelele vintage din film echipa a apelat la o colecție internațională de colecționari ca să le împrumute automobilele necesare. În filmul Ferrari apare și mașina câștigătoare de la Mille Miglia, cea condusă de Piero Taruffi.

Filmul Ferrari a fost în sine un efort major pentru producție

Triphook a fost responsabil de câteva sute de vehicule din film. Asta înseamnă totul – mașini, trenuri, motociclete, camioane, orice. 393 în total. 

„Cel mai complicat a fost să-i convingem pe proprietari, să le spunem: «Hei, vom merge cu mașina cu 200 de kilometri pe oră și pe șosele din Italia și va fi condusă de un cascador sau un actor». Mulți dintre oameni erau cu adevărat fani ai lui Michael, așa că au fost de acord fără să întrebe ce vom face”, a explicat Triphook pentru Variety.

„Odată ce unii colecționari importanți din Europa au spus da, ceilalți voiau să se alăture – «Nu vreau să ratez asta»”, a mai spus Triphook. „Unele dintre mașinile pe care le aveam acolo, costau 10, 20, 40, 70 de milioane de dolari, și le foloseam pe set – îți poți imagina polița de asigurare pentru acele mașini.”

Când n-au putut face rost de mașini, le-au construit. Nu chiar de la zero, dar cât să pară ce trebuie. Echipa filmului s-a bazat pe Rita Campana a cărei familie are cel mai vechi atelier de mecanică din modena. În trei luni și jumătate, au construit: trei Ferrari 335 S, două Ferrari 315 S, două Ferrari 801 F1 și un Maserati 450 S.

Mann a lucrat cu Erik Messerschmidt ca DOP pentru a surprinde energia și frumusețea mașinilor din film. Și cei doi au vrut să transmită în film senzația din urmă cu circa 70 de ani, când nu exista stabilizare pe camere și imaginile erau mult mai rough. Așa că au căutat să reflecte perioada și prin felul în care vezi imaginile.

Mai mult, colaborarea cu Campana s-a reflectat și în felul în care au montat camerele pe mașini. Pentru că e mai dificil decât pe mașinile moderne.

Filmul Ferrari (2024) e în cinematografe. Dacă ai întors vreodată capul după o astfel de mașină sau ai fost fascinat de brand, atunci n-ar trebui ratat.

Poster film Ferrari
Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Idiocracy (2006)

Idiocracy (2006) – filmul care-ți arată că societatea poate ajunge și mai jos decât e deja

Articolul următor
Sezonul 1 serial Echo Disney 2024

Echo (2024). Disney duce supereroii într-o lume cu totul nouă odată cu Maya Lopez

Alte articole interesante