George al VI-lea

George al VI-lea (Albert Frederick Arthur George; născut pe 14 decembrie 1895 și decedat pe 6 februarie 1952) a fost Rege al Regatului Unit și al Coloniilor Commonwealth-ului Britanic din 11 decembrie 1936 până la moartea sa în 1952. De asemenea, a fost ultimul Împărat al Indiei până în august 1947, când Rajul Britanic a fost desființat.
King George VI

George al VI-lea s-a născut în timpul domniei străbunicii sale, Regina Victoria, și a fost numit Albert la naștere după străbunicul său, Prințul Consort Albert, fiind cunoscut în familie și printre prieteni ca “Bertie”. Tatăl său a urcat pe tron ca George al V-lea în 1910. Fiind al doilea fiu al regelui, Albert nu era așteptat să moștenească tronul. Și-a petrecut tinerețea în umbra fratelui său mai mare, Prințul Edward, moștenitorul aparent. Albert a urmat colegiul naval în adolescență și a servit în Marina Regală și în Forțele Aeriene Regale în timpul Primului Război Mondial. În 1920, a fost numit Duce de York. S-a căsătorit cu Lady Elizabeth Bowes-Lyon în 1923, și au avut două fiice, Elizabeth și Margaret.

În mijlocul anilor 1920, la angajat pe logopedul Lionel Logue pentru aș trata bâlbâiala, pe care a învățat să o controleze într-o oarecare măsură. Fratele său mai mare a urcat pe tron ca Edward al VIII-lea după moartea tatălui lor în 1936, dar Edward a abdicat mai târziu în acel an pentru a se căsători cu socialista americană de două ori divorțată Wallis Simpson. Ca moștenitor prezumtiv al lui Edward al VIII-lea, Albert a devenit astfel al treilea monarh al Casei de Windsor, luând numele regal George al VI-lea.

În septembrie 1939, Imperiul Britanic și majoritatea țărilor Commonwealth – cu excepția Irlandei – au declarat război Germaniei Naziste. Războiul cu Regatul Italiei și Imperiul Japonez a urmat în 1940 și, respectiv, 1941. George al VI-lea a fost văzut ca împărtășind greutățile poporului obișnuit și popularitatea sa a crescut. Palatul Buckingham a fost bombardat în timpul Blitz-ului în timp ce Regele și Regina erau acolo, iar fratele său mai mic, Ducele de Kent, a fost ucis în serviciul activ. George a devenit cunoscut ca un simbol al determinării britanice de a câștiga războiul. Marea Britanie și aliații săi au fost victorioși în 1945, dar Imperiul Britanic a intrat în declin. Irlanda se desprinsese în mare parte, urmată de independența Indiei și Pakistanului în 1947. George a renunțat la titlul de Împărat al Indiei în iunie 1948 și în schimb a adoptat noul titlu de Șef al Commonwealth-ului. A fost afectat de probleme de sănătate legate de fumat în ultimii ani ai domniei sale și a murit de tromboză coronariană în 1952. A fost succedat de fiica sa mai mare, Elisabeta a II-a.

Lasă un răspuns