George Lucas

George Walton Lucas Jr., născut pe 14 mai 1944, este un regizor american de film, cel mai bine cunoscut pentru crearea francizelor “Star Wars” și “Indiana Jones” și pentru fondarea Lucasfilm, LucasArts, Industrial Light & Magic și THX. A fost președintele Lucasfilm înainte de a o vinde către The Walt Disney Company în 2012.
George Lucas

Lucas este unul dintre cei mai de succes regizori din punct de vedere financiar din istorie și a fost nominalizat pentru patru premii Oscar. Filmele sale se numără printre cele 100 de filme cu cele mai mari încasări din America de Nord, ajustate pentru inflația prețului biletelor. Lucas este considerat a fi una dintre cele mai semnificative figuri ale mișcării New Hollywood din secolul al XX-lea și un pionier al blockbusterului modern.

După absolvirea Universității din California de Sud în 1967, Lucas a co-fondat American Zoetrope cu regizorul Francis Ford Coppola. Lucas a scris și regizat THX 1138 (1971), bazat pe scurtmetrajul său studențesc Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB, care a fost un succes critic, dar un eșec financiar. Următorul său proiect ca scenarist și regizor a fost American Graffiti (1973), inspirat de tinerețea sa în Modesto, California, la începutul anilor 1960, și produs prin nou-înființata Lucasfilm. Filmul a fost un succes atât critic, cât și comercial și a primit cinci nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun film. Următorul film al lui Lucas, opera spațială epică Star Wars (1977), a avut o producție problematică, dar a fost un hit surpriză, devenind filmul cu cele mai mari încasări la acel moment, câștigând șase premii Oscar și declanșând un fenomen cultural. Lucas a produs și co-scris continuările The Empire Strikes Back (1980) și Return of the Jedi (1983), editând și The Empire Strikes Back. Împreună cu regizorul Steven Spielberg, a creat, produs și co-scris filmele Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981), The Temple of Doom (1984), The Last Crusade (1989) și The Kingdom of the Crystal Skull (2008). Lucas este de asemenea cunoscut pentru colaborarea sa cu compozitorul John Williams, care i-a fost recomandat de Spielberg, și cu care a lucrat pentru toate filmele din ambele aceste francize. A produs și scris o varietate de filme și serii de televiziune prin Lucasfilm între anii 1970 și 2010. În 1997, Lucas a relansat Trilogia Star Wars (acum cunoscută sub numele de Trilogia Originală) ca parte a unei ediții speciale care includea mai multe modificări; versiunile pentru media de acasă cu modificări suplimentare au fost lansate în 2004 și 2011. S-a întors la regie cu o trilogie prequel Star Wars cuprinzând Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002) și Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005). Ultima sa colaborare a fost la seria de televiziune animată CGI Star Wars: The Clone Wars (2008–2014, 2020), filmul de război Red Tails (2012) și filmul CGI Strange Magic (2015).