Godzilla Minus One (2023)

Godzilla Minus One (2023). Filmul dă o viață nouă monstrului care șochează și impresionează

În funcție de „școala de gândire” și gusturile cinematografice, auzi Godzilla și imediat îți vine în minte un film. Sunt o mulțime. Godzilla Minus One e însă altceva.
Titlu original: Gojira -1.0
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 4 min. | Aventură, Acțiune, Dramă

Regia: Takashi Yamazaki

Scenariul: Takashi Yamazaki

Distribuția: Koichi Shikishima – Ryunosuke Kamiki, Noriko Oishi – Minami Hamabe, Shiro Mizushima – Yuki Yamada, Kenji Noda – Hidetaka Yoshioka, Sumiko Ota – Sakura Ando, Seiji Akitsu – Kuranosuke Sasaki

Primul Godzilla pe care l-am văzut e cel din 1998, dar într-un cut de TV, deci sigur am pierdut ceva momente din el. Acolo acțiunea era simplă: o iguană e transformată în ditamai monstrul care ajunge în New York și începe să distrugă în stânga și în dreapta. Poate e filmul care-mi place și pentru că Jean Reno (în rolul lui Philippe Roaché) e acolo și este mereu o prezență aparte în filme.

Godzilla Minus One e altceva și asta nu e o exagerare. Povestea pornește însă din același punct: bomba atomică a dat naștere unui monstru. Cel puțin ăsta e firul roșu al filmelor cu șopârla imensă care distruge lumea. Totuși, filmul nou e făcut și scris de un japonez, iar asta se vede în produsul final. E și o gură de aer proaspăt după toate producțiile Godzilla americane care sunt, ei bine, tipice școlii de cinematografie americane.

Filmul Godzilla Minus One e un film care nu mai are în centrul acțiunii doar un monstru care distruge tot, ci e și despre oamenii care se confruntă cu traumele istoriei și care încearcă să se vindece și să se apere. Și vin după cea mai puternică traumă: cel de-Al Doilea Război Mondial, când Japonia a fost bombardată cu cele două bombe nucleare (povestea lor o poți vedea și în filmul Oppenheimer).

Personajul principal e Shikishima, un pilot care trebuia să facă o misiune kamikaze, dar decide că viața e mai importantă, așa că aterizează pe insula Odo ca să încerce să-și rezolve problemele cu avionul. Acolo apare Godzilla care omoară toți locuitorii insulei. 

Shikishima se întoarce la Tokyo, unde își găsește părinții morți și casa distrusă. El e foarte trist și se simte vinovat că a supraviețuit. Își continuă însă viața și își face o familie cu Noriko Akiko, un bebeluș pe care Noriko l-a adoptat după ce mama lui a murit în timpul bombardamentelor.

Godzilla Minus One e despre un monstru, dar nu doar despre cel de pe ecran

Viața îl poartă însă către o nouă întâlnire cu Godzilla. După război, americanii au continuat să testeze arme nucleare și au făcut-o în Atolul Bikini din Insulele Marshall. Istoric, acolo au testat 24 de arme nucleare, între 1946 și 1958. În film, testele îl trezesc pe Godzilla și-i dau puteri mai mari ca niciodată. Ajunge pe uscat și începe să distrugă Tokyo. Shikishima, ajuns între timp să lucreze pe o barcă care dezamorsează minele din mare, îl vede și își dă seama că trebuie să facă ceva.

Scenele în care Shikishima și colegii săi de pe barcă încearcă să scape de Godzilla, dar și să-i livreze o mină marină să îi înfrâneze înaintarea, amintesc de Jaws (1975), regizat de Steven Spielberg. Și aici e o poveste interesantă. Spielberg a spus că în scena iconică în care rechinul atacă barca a fost inspirată de filmul Godzilla din 1954. Jumătate de secol mai târziu, Takashi Yamazaki închide cercul, folosind în Godzilla Minus One o referință la Spielberg. 

Filmul nu e însă doar despre Godzilla. E și despre oamenii care suferă, iubesc și își caută locul într-o lume în schimbare. Totodată, nu se grăbește să treacă de la o scenă la alta, ci îți lasă timp să cunoști personajele și să te atașezi de ele. Shikishima e un erou care nu e sigur de el, care se luptă cu vinovăția și cu teama, dar care își găsește curajul și dragostea. Noriko e o femeie puternică și blândă, care îl susține pe Shikishima și îi oferă o familie. Akiko sursa lor de speranță și bucurie. 

Astfel, filmul Godzilla Minus One e unul dintre cele mai bune din seria Godzilla, pentru că nu e doar un film de monstru, ci și un film de oameni. E un film care vorbește despre istorie, despre război, despre distrugere, dar și despre viață, despre iubire, despre reconstrucție.

Are, totodată, efecte speciale foarte bune, iar Takashi Yamazaki ar putea fi primul regizor de la Stanley Kubrick încoace căruia să-i fie recunoscută munca la acest capitol. Au compus ce vezi pe ecran într-o echipă foarte mică, doar 35 de oameni, iar regizorul a fost unul dintre cei implicați în proces. Cu sau fără premiu, Godzilla Minus One e un film de văzut ca să ai în minte și altă interpretare pe acest personaj clasic.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Dune film din 2021

Dune, sau cum beletristica science-fiction de secol trecut întâlnește cinematografia modernă

Articolul următor
There Will Be Blood film din 2007

There will be blood (2007): o călătorie care depășește granițele modernității cinematografice

Alte articole interesante
Dune film din 2021

Dune, sau cum beletristica science-fiction de secol trecut întâlnește cinematografia modernă

Într-un viitor îndepărtat, unde familii nobiliare se luptă pentru controlul asupra planetei deșertice Arrakis, sursa celei mai valoroase resurse din univers, un tânăr prinț trebuie să navigheze prin pericole politice și naturale pentru a-și proteja familia și a-și îndeplini destinul cosmic, în timp ce se confruntă cu trădări și conflicte interne care amenință să distrugă tot ceea ce iubește.
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.