Harrison Ford

Harrison Ford, născut pe 13 iulie 1942 în Chicago, Illinois, este un actor american de renume mondial, considerat un icon cultural american. Cu o carieră ce se întinde pe mai multe decenii, filmele sale au generat încasări de peste 5.4 miliarde de dolari în America de Nord și peste 9.3 miliarde de dolari la nivel mondial, plasându-l ca al șaptelea actor cu cele mai mari încasări din America de Nord.
Harrison Ford

Printre premiile și recunoașterile sale se numără AFI Life Achievement Award (2000), Cecil B. DeMille Award (2002), un Honorary César (2010) și o nominalizare la Premiul Academiei.

Ford și-a făcut debutul în filmul “Dead Heat on a Merry-Go-Round” (1966) și a jucat în roluri secundare în filme precum “Journey to Shiloh” (1968) și “American Graffiti” (1973). A devenit cunoscut la nivel mondial pentru rolul său ca Han Solo în seria “Star Wars” (1977), un rol pe care l-a reluat în patru continuări. Este, de asemenea, cunoscut pentru interpretarea personajului titular în franciza “Indiana Jones”, începând cu filmul “Raiders of the Lost Ark” (1981). Alte roluri notabile includ Rick Deckard în “Blade Runner” (1982) și Jack Ryan în “Patriot Games” (1992) și “Clear and Present Danger” (1994).

Ford a primit o nominalizare la Premiul Academiei pentru Cel Mai Bun Actor pentru performanța sa în filmul “Witness” (1985). A jucat și în alte filme de succes, precum “The Fugitive” (1993), “Air Force One” (1997) și “42” (2013), precum și în filme romantice precum “Working Girl” (1988) și “Sabrina” (1995). Recent, a jucat în serialele “1923” (2022–prezent) și “Shrinking” (2023–prezent) de pe Paramount+ și Apple TV+.

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Pe lângă cariera sa de actor, Ford este un pilot licențiat și un activist de mediu, servind ca vicepreședinte inaugural al Conservation International începând cu 1991. A fost implicat în numeroase misiuni de salvare în calitate de pilot, ajutând serviciile de urgență în apropierea casei sale din Wyoming.

Ford s-a născut într-o familie cu un tată catolic de origine irlandeză și o mamă evreică a cărei familie a emigrat din Minsk, Belarus. A fost un Boy Scout, ajungând la rangul de Life Scout și a lucrat ca consilier într-o tabără Scout. A absolvit Maine East High School în 1960 și a urmat Ripon College în Wisconsin, unde a studiat filozofia și a devenit interesat de actorie.

Înainte de a deveni actor, Ford a lucrat ca tâmplar profesionist, un talent care l-a ajutat să-și susțină familia în timpurile dificile. Relația sa cu regizorul George Lucas, începută cu filmul “American Graffiti”, a avut un impact profund asupra carierei sale, ducând la rolurile sale iconice în “Star Wars” și “Indiana Jones”.

Ford a fost căsătorit de trei ori și are cinci copii. Este cunoscut pentru păstrarea vieții sale private departe de ochii publicului. În timpul filmărilor pentru “Star Wars”, a avut o aventură de trei luni cu co-starul său Carrie Fisher, așa cum a dezvăluit ea în autobiografia sa din 2016, “The Princess Diarist”.

În cariera sa recentă, Ford a revenit în rolul lui Han Solo în “Star Wars: The Force Awakens” (2015) și a reluat rolul lui Rick Deckard în “Blade Runner 2049” (2017). A jucat, de asemenea, în “The Secret Life of Pets 2” (2019) și în adaptarea romanului “The Call of the Wild” (2020). În 2023, a revenit în rolul lui Indiana Jones în “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, declarând că va fi ultima sa apariție ca acest personaj. În 2024, va apărea în filmele din Universul Cinematografic Marvel “Captain America: Brave New World” și “Thunderbolts”, înlocuindu-l pe William Hurt în rolul lui Thaddeus “Thunderbolt” Ross.