Film Idiocracy (2006)

Idiocracy (2006) – filmul care-ți arată că societatea poate ajunge și mai jos decât e deja

Idioții vor cuceri pământul și va ieși nasol. Cam ăsta e, în mare, mesajul filmului Idiocracy, o comedie distopică din 2006, creată de Mike Judge. Și-ncepe în forță, cu o comparație între două cupluri și o problemă cât se poate de actuală: natalitatea. Cuplul 1 nu vrea copii și ridică argumentul contextului economic actual. Cuplul 2, militant aprig al procreării, sugerează că nu prea acordă importanță metodelor contraceptive.
Titlu original: Idiocracy
2006 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 24 min. | SF, Comedie, Aventură

Regia: Mike Judge

Scenariul: Mike Judge, Etan Cohen

Distribuția: Luke Wilson, Maya Rudolph, Dax Shepard, Terry Crews, Anthony Campos, David Herman, Robert Musgrave, Michael McCafferty, Cristopher Ryan, Justin Long, Patrick Fischler, Darlene Hunt, Ryan Ransdell, Melissa Sweet.

De aici încolo, filmul construiește pe ideea că evoluția nu e echivalentă cu inteligența. Face asta prin povesea lui Joe Bauers (Luke Wilson), un om de rând care ajunge să fie recrutat de armata SUA pentru un experiment de testare a hibernării criogenice. Bauers împlinea toate criteriile de care statul avea nevoie pentru un rezultat cât mai acurat: IQ și personalitate medii.

Protagonistul, alături de colega sa de exepriment Rita (Maya Rudolph) sunt plasați într-o mașinărie, din care se estima că ar fi trebuit să se trezească după un an de zile. Experimentul dă însă greș, iar cei doi se trezesc abia după 500 de ani, iar Joe devine cea mai inteligentă persoană de pe pământ.

Găsește o lume decimată, cu un mediu prăbușit și munți de gunoi care-l acoperă. Află că oamenii au ajuns să vorbească într-un dialect ciudat, ca un mix între grohăituri, argouri și-njurături.

Un lanț de restaurante numit Fuddruckers și-a schimbat numele în Buttfuckers, clienții sunt întâmpinați la intrarea în magazine de angajați care repetă ca o casetă stricată „Bine ați venit, vă iubesc”, cel mai vizionat show de la TV se numește „Ow, My Balls!”, oamenii își udă grădinile cu o băutură sportivă care a înlocuit în urmă cu mult timp apa definitiv, iar Starbucks oferă servicii sexuale.

Filmul a fost atât de controversat încât 20th Century a încercat să-l îngroape

Idiocracy 2006 Trailer

Când a apărut în cinematografe, Idiocracy nu s-a bucurat de prea multă publicitate. Ba chiar rula fără trailere și existența unui contract a fost motivul pentru care a rămas, o vreme, prezent pe marile ecrane. Și era de așteptat, mai ales că filmul ăsta vorbește cu atâta vehemență despre pericolele incompetenței colective și mai puțin despre opresiunea statului. Ba chiar o definiție din Urban Dictionary îl descrie drept „o comedie devenită documentar”.

Deși are nuanțe în care condamnă corporatizarea americană, fundamentul pe care s-a ridicat filmul rămâne ăsta: oamenii n-ar trebui să devină comozi. Iar aici intră toate lucrurile pe care le poți face și le poți afla, care-ți sunt acum mai accesibile ca oricând. De la domeniul cercetării și al științelor, până la cum să faci mămăligă. Doar pentru că sunt la îndemână nu înseamnă că sunt mai puțin importante decât erau acum 30 de ani.

Total
0
Shares
Articolul anterior
3 body problem netflix

3 Body Problem - Fenomenul sci-fi al anului 2024 

Articolul următor
Filmul Ferrari

Filmul Ferrari are mașini de colecție care costă zeci de milioane de dolari. Cum au ajuns în film

Alte articole interesante
Filme Nicolas Cage

Cele mai bune filme cu Nicolas Cage

Nicolas Cage, un actor cu o carieră cinematografică plină de nuanțe și transformări, a lăsat o amprentă inconfundabilă în industria filmului. De la roluri intense și dramatice, la interpretări excentrice și pline de energie, Cage a demonstrat o versatilitate rar întâlnită, făcându-l subiectul ideal pentru o explorare a celor mai bune filme din repertoriul său.