I'm Not There Film 2007

I’m Not There: Complexitatea lui Bob Dylan

Anti-biopic-ul lui Todd Haynes, bazat pe ideea vieții lui Bob Dylan și cu șase actori care interpretează șase personaje diferite care, mai mult sau mai puțin, nu sunt Bob Dylan. Este un film despre conflictele dintre artă și politică, dintre celebritate și artă, dintre trecut și prezent și dintre bărbați și femei și chiar, ocazional, este și despre Bob Dylan. 
Titlu original: I’m Not There
2007 | Categorie de vârstă: 17+ | 2 h 15 min. | Dramă, Biografic
 

Regizor: Todd Haynes

Scenariști: Todd Haynes, Oren Moverman

Distribuție: Cate Blanchett, Heath Ledger, Christian Bale, Richard Gere, Ben Whishaw, Marcus Carl Franklin, Charlotte Gainsbourg, Julianne Moore, Michelle Williams, Bruce Greenwood, Kyle Switzer, Kris Kristofferson

Muzica: Bob Dylan

I’m Not There Trailer:

În filmul I’m Not There, Haynes refuză cu obstinație să răspundă la întrebarea cine este Bob Dylan. Mult mai interesantă (și mai ușor de cuprins) este întrebarea cu privire la ideea pe care o avem despre Bob Dylan. Marcus Carl Franklin îl interpretează pe non-Dylan în rolul lui Woody Guthrie, un puști de culoare, anacronic, care merge cu trenul din oraș în oraș cântând vechi cântece populare.

Christian Bale joacă rolul unui tânăr cântăreț rebel care se deziluzionează vis-à-vis de ideologia stângistă și devine în cele din urmă un predicator creștin renăscut. Heath Ledger joacă rolul unui actor care a interpretat cândva personajul lui Christian Bale într-un film (non-Dylanul meu preferat: nu numai că este un non-Dylan, dar nu este un non-Dylan), a cărui căsnicie cu Charlotte Gainsbourg se dezintegrează încet-încet în anii ’70, deceniul în care idealismul anilor ’60 a fost expus ca narcisismul care a condus la anii ’80 ai lui Reagan.

Cate Blanchett joacă rolul celui mai Dylan-esque not-Dylan, care recită replici din Don’t Look Back în timp ce se ceartă cu un critic insistent pe nume Mr. Jones și face playback pe Stephen Malkmus care face cover-uri din cântecele lui Dylan.

Richard Gere îl interpretează pe Billy the Kid, bătrân și retras la țară, într-o Americă veche și ciudată care nu poate decât să-l târască înapoi spre vreun fel de poziție politică. În cele din urmă, Ben Whishaw îl interpretează pe Arthur Rimbaud, un artist adus cu forța înaintea unei inchiziții și obligat să se justifice în fața unei puteri nevăzute.

Haynes trece de la un personaj la altul pe traseul unui biopic muzical generic (ascensiune lentă din sărăcie, succes, dragoste, faimă, droguri, prăbușire, revenire triumfătoare), deși amestecat temporal, astfel încât traiectoria emoțională a genului este cea care ghidează narațiunea, în loc de orice fel de cauzalitate A apoi B.

Toți actorii sunt destul de buni, deși Bale se străduiește uneori prea mult (scena interviului de la televizor este punctul cel mai slab al filmului). Blanchett a fost lăudată pe bună dreptate pentru prestația ei, iar Whishaw mi se pare excelent și el, cu cel mai puțin timp de ecran. 

Dacă nu ai priceput absolut nimic din această recenzie este foarte probabil să fii cel puțin la fel de confuz și în timp ce vizionezi filmul, mai ales dacă nu ești câtuși de puțin familiarizat cu viața și opera lui Bob Dylan. Filmul este mult prea mult pentru a fi asimilat într-o singură vizionare, deci ia-ți timp să îl digeri și să îl revezi.

Premii și Nominalizări:

  • 2007: Nominalizare la Oscar: Cea mai bună actriță în rol secundar (Cate Blanchett)
  • 2007: Globul de Aur: Cea mai bună actriță în rol secundar (Cate Blanchett)
  • 2007: Nominalizare la Premiile BAFTA: Cea mai bună actriță în rol secundar (Cate Blanchett)
  • 2007: Cercul Criticilor de Film din New York: 3 Nominalizări inclusiv Cel mai bun film
  • 2007: Festivalul de Film de la Veneția: Premiul Special al Juriului & Cea mai bună actriță (Cate Blanchett)
  • 2007: Festivalul de Film Toronto: Cea mai bună actriță (Cate Blanchett)

Bob Dylan, The Band – I’m Not There – Audio

Total
0
Shares
Articolul anterior
Vagabondul milionar (Slumdog Millionaire)

Vagabondul milionar: De la mahalale la milioane

Articolul următor
Nymphomaniac: Vol. I (2013)

Nymphomaniac: Volume 1 - O disecție a singurătății umane prin lentila lui Lars von Trier

Alte articole interesante
Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Julia & Julia este un film care omagiază viața și cariera Juliei Child, prin intermediul juxtapunerii sale cu Julie Powell, care în 2002 își propunea să gătească toate cele 524 de rețete din cartea lui Child „Mastering the Art of French Cooking” într-un singur an. Totul în timp ce documenta procesul într-un blog online și încerca să aibă o viață personală și să își păstreze jobul. 
American Beauty

American Beauty: O reflecție asupra frumuseții și alienării

În vasta și diversa lume a cinematografiei, rareori întâlnim filme care reușesc să ne marcheze sufletele în așa măsură încât să devină o parte integrală a conștiinței noastre. "American Beauty", regizat de Sam Mendes, este un astfel de film. Acest film transcendental nu este doar o simplă poveste pe ecran, ci un portret detaliat al frumuseții și urâțeniei vieții suburbane americane.