Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Cu siguranță cel de-al cincilea film al francizei Indiana Jones trezește sentimente puternice de nostalgie în rândul celor care sunt fani înrăiți ai aventurilor lui Indy. Deși o imensă dezamăgire la Box Office, după o investiție colosală de 300 de milioane de dolari în producție și nici mai mult, nici mai puțin de încă 100 de milioane în marketing, Indiana Jones 5 este, totuși, imaginea vie a longevității unei francize care are peste 40 de ani.
Titlu original: Indiana Jones and the Dial of Destiny
2023 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 22 min. | Acțiune, Aventură Disney+
Regia: James Mangold
Distribuția: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Karen Allen, Boyd Holbrook, Toby Jones, Shaunette Renée Wilson, Thomas Kretschmann, Olivier Richters, John Rhys-Davies, Jill Winternitz, Mark Killeen.

Începând cu 1 decembrie 2023, noul Indiana Jones este disponibil pentru vizionare pe Disney + în România, alături de celelalte patru filme pe care le poți vedea în ordine, dacă nu ești familiarizat cu acțiunea și personajele. 

Pentru fanii francizei Indiana Jones, așteptarea ia sfârșit cu un ultim film memorabil

Am așteptat și am sperat destul de multă vreme să existe și un al cincilea film Indiana Jones. Unii ar spune că regretă finalul francizei, odată cu acest ultim episod al aventurilor lui Indy. Cu toate acestea, s-a simțit absența lui George Lucas, care a fost co-creatorul seriei Indiana Jones și s-a implicat masiv în scrierea filmelor anterioare,și nu a participat la crearea filmului “Indiana Jones and the Dial of Destiny”. Această absență este semnificativă, deoarece Lucas, alături de Spielberg, a avut un rol esențial în crearea unei combinații unice de aventură, istorie și mitologie, care caracterizează franciza. Lipsa sa de implicare în cel de-al cincilea episod înseamnă că filmul este lipsit de contribuția sa distinctivă în materie de povestire și de creație, ceea ce, din punctul meu de vedere, contribuie, în schimb, semnificativ la direcția și modul în care se simte acest ultim film. 

Spielberg a ales să se retragă de la regia filmului pentru a permite unei noi generații să vină cu o perspectivă mai contemporană asupra poveștii, în speranța că va insufla energie proaspătă în franciză, după reacțiile mixte la filmul precedent. James Mangold, cunoscut pentru proiectele “Logan” și “Ford vs. Ferrari”, a preluat regia. Spielberg a rămas implicat în calitate de producător și consultant creativ, asigurând o oarecare continuitate cu originile francizei. Abordarea lui Mangold a urmărit să echilibreze respectarea elementelor de bază ale francizei, aducând în același timp o perspectivă nouă. Această schimbare a fost și bună și rea, ceea ce se poate despre întreg filmul: prea prea și foarte foarte, iar în același timp nici prea prea, nici foarte foarte. 

Ce se întâmplă în cel de-al cincelea film Indiana Jones

Indiana Jones and the Dial of Destiny are loc într-o perioadă în care Indiana Jones se confruntă cu provocările și schimbările generate de o vârstă mai înaintată. Povestea se învârte în jurul unui artefact legendar, Cadranul Destinului, care îl conduce pe Indy într-o aventură la nivel global. Alături de el se află un nou personaj, Helena, interpretată de Phoebe Waller-Bridge, al cărei rol aduce o dinamică nouă narațiunii.

Intriga duce personajele în diverse locații, inclusiv în Tanger, unde acțiunea se intensifică. Filmul încorporează elemente tradiționale ale unui film Indiana Jones, cum ar fi urmăriri captivante și o cursă contracronometru împotriva răufăcătorilor pentru a descoperi mistere istorice. Mads Mikkelsen îl interpretează pe antagonistul Jürgen Voller, oferind un plus de intensitate și provocări misiunii lui Indy.

Filmul explorează, de asemenea, teme legate de istorie, moștenire și trecerea timpului, aducând o profunzime sentimentală ultimei aventuri a lui Indiana Jones. Utilizarea CGI, în special în ceea ce privește întinerirea lui Harrison Ford pentru anumite scene, este un aspect notabil al producției filmului.

În general, “Indiana Jones și cadranul destinului” urmărește să ofere un mix de nostalgie și noi aventuri, străduindu-se să ofere o concluzie potrivită pentru seria iconică, introducând în același timp noi personaje și scenarii. 

Merită văzut Indiana Jones and the Dial of Destiny? 

“Indiana Jones și Cadranul Destinului” se adresează unui public diferit din motive diferite. Filmul atrage fanii datorită elementelor sale pline de nostalgie, readucându-l pe Harrison Ford în rolul său emblematic, ceea ce poate fi o atracție semnificativă pentru cei care au urmărit seria de-a lungul anilor. Acest sentiment de familiaritate cu universul francizei este un element cheie care poate rezona profund cu fanii mai vechi.

Introducerea unor personaje noi, precum Helena, interpretată de Phoebe Waller-Bridge, aduce o dinamică proaspătă poveștii. Acest lucru poate fi atrăgător atât pentru fanii care l-au însoțit pe Indiana Jones încă de la început, cât și pentru noii veniți. Combinația de nou și vechi oferă filmului un echilibru, rămânând în același timp fidel rădăcinilor sale.

Elementul de bază al seriei Indiana Jones a fost întotdeauna reprezentat de secvențele pline de acțiune și de escapadele aventuroase, iar acest film nu face excepție. Acesta promite aceleași senzații tari și emoții specifice seriei, ceea ce poate fi o atracție majoră pentru publicul în căutare de aventură și divertisment.

Cu toate acestea, filmul s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Este posibil să încerci să îl compari în mod nefavorabil cu episoadele anterioare, în special în ceea ce privește coreografia scenelor de acțiune și absența stilului regizoral unic al lui Steven Spielberg. Folosirea CGI, în special pentru efectele de întinerire, este un pic prea evident și nu pare deloc natural. 

Dacă ești un fan al francizei, experiența ta ar putea varia în funcție de aspectele pe care le apreciezi cel mai mult la această serie. Dacă ești în căutarea unei reîntoarceri nostalgice în acea lume și a unui moment de încheiere a poveștii lui Indy, există elemente în film care probabil îți vor plăcea. Cu toate acestea, dacă ai apreciat stilul și execuția specifică a filmelor anterioare, s-ar putea să găsești mai puțin atrăgătoare anumite aspecte ale acestui ultim episod.

Poster film Indiana Jones and the Dial of Destiny
Total
0
Shares
Articolul anterior
Afis film Close 2022

Close - O călătorie emoțională în inima prieteniei

Articolul următor
La Sociedad de la Nieve

Societatea zăpezii - un thriller captivant inspirat de fapte reale

Alte articole interesante
Mother's Day (2023 film)

Dzien matki (Mother’s Day 2023): Eroism și suspans într-un thriller polonez de excepție

Dzien Matki (Ziua mamei) este un film polonez de acțiune și thriller din 2023 disponibil pe Netflix. Regizat de Mateusz Rakowicz și scris împreună cu Lukasz M. Maciejewski, filmul o are ca protagonistă pe Agnieszka Grochowska în rolul personajului principal, Nina. Alți membri notabili din distribuție sunt Adrian Delikta în rolul lui Maks (fiul Ninei), Dariusz Chojnacki în rolul lui Igor, Paulina Chruściel și Paweł Koślik în rolul părinților adoptivi ai lui Maks și Szymon Wróblewski în rolul personajului negativ - Woltomierz.
Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Sightless" (2020) este un thriller psihologic care se învârte în jurul vieții lui Ellen Ashland, o violonistă talentată care rămâne oarbă în urma unui atac brutal. Povestea se derulează pe măsură ce Ellen, interpretată de Madelaine Petsch, se confruntă cu această nouă realitate și cu provocările pe care le implică.