Infinity Pool (2023) - Film visceral marca David Cronenberg

Infinity Pool (2023) – Un spectacol visceral marca David Cronenberg

“Infinity Pool” este filmul care experimentează cu haosul, deși uneori îi lipsește un mesaj coerent, reușind totuși să fie convingător datorită interpretărilor de excepție ale lui Alexander Skarsgård și Mia Goth.
2023 | Categorie de vârstă: 16+ | 1 h 58 min. | Horror, SF
Regia: JBrandon Cronenberg | Scenariul: Brandon Cronenberg
Distribuția: Alexander Skarsgård, Mia Goth, Cleopatra Coleman, Dunja Sepcic, Adam Boncz

“Infinity Pool”, în regia lui Brandon Cronenberg, a fost primit cu reacții mixte, lucru care reflectă abordarea sa îndrăzneață și neconvențională. Filmul se remarcă prin elemente suprarealiste, o particularitate adesea asociată cu stilul lui Cronenberg, pe care acesta continuă să îl dezvolte în moduri intrigante.

Skarsgård îl portretizează pe James, un autor ratat, într-un contrast puternic cu rolul său anterior de viking dominant din “The Northman”. Călătoria personajului său de la un ratat la asumarea instinctelor primare este o temă centrală a filmului. Personajele secundare, inclusiv soțul lui Gabi, Alben (Jalil Lespert) și prietenii lor, sunt percepuți ca fiind mai puțin convingători, servind ca figuri generice în poveste. 

În timp ce “Infinity Pool” ți-ar putea plăcea dacă ai văzut alte filme ale lui Cronenberg, cum ar fi “Possessor”, și ți-au plăcut, este bine să știi că are o abordare diferită a horror-ului visceral, dar reușește, totuși, să producă o impresie puternică. Intriga se învârte în jurul vacanței lui James și Em Foster pe o insulă fictivă, care devine sinistră în urma unui accident fatal, dezvăluind o subcultură tulburătoare a hedonismului și a ororilor suprarealiste.

Acțiunea filmului “Infinity Pool” se învârte în jurul lui James și Em Foster, un cuplu care se bucură de o vacanță pe o plajă all-inclusive pe insula fictivă La Tolqa. Povestea ia o întorsătură întunecată atunci când un accident fatal expune cuplul la o subcultură tulburătoare din stațiune, dominată de turism hedonist și comportamente nesăbuite.

James, un autor ratat interpretat de Alexander Skarsgård, se vede atras în această lume, condusă de personajul lui Mia Goth, Gabi. Călătoria sa pe parcursul filmului implică o schimbare dramatică de caracter, marcată de o implicare tot mai mare în aspectele mai întunecate ale insulei. Această schimbare a lui James este pusă în contrast cu caracterul mai stabil al soției sale, Em, interpretată de Cleopatra Coleman, deși rolul ei nu este explorat atât de profund.

Intriga abordează teme legate de identitate, moralitate și consecințele indulgenței într-un cadru care este deopotrivă atrăgător și periculos. Narațiunea se derulează într-un mod care îmbină elementele psihologice cu explorarea impulsurilor mai profunde, adesea mai întunecate, ale personajelor.

Și totuși…ce se întâmplă în final?

Finalul filmului “Infinity Pool” este la fel de intrigant și de complex ca restul filmului, ilustrând stilul caracteristic al lui Brandon Cronenberg de a spune povești tulburătoare și provocatoare.

Narațiunea se încheie cu o serie de evenimente tulburătoare și suprarealiste care sintetizează explorarea hedonismului, a violenței și a identității sexuale. James, protagonistul interpretat de Alexander Skarsgård, se trezește profund angrenat în cultura ambiguă din punct de vedere moral și adesea tulburătoare a insulei fictive La Tolqa. După o serie de evenimente în care se lasă pradă unor comportamente nesăbuite sub influența unui drog autohton, James se confruntă cu o distanțare masivă față de sine. 

Un moment cheie este atunci când James este forțat să se confrunte cu o clonă a sa, ceea ce duce la o întâlnire brutală și intensă din punct de vedere psihologic. Această experiență servește drept punct central în transformarea lui James, marcând o descendență spre o formă mai primitivă și de nerecunoscut a sa. Întâlnirea cu clona sa nu numai că îi pune la încercare percepția sinelui, dar reflectă și temele filmului privind identitatea și consecințele propriilor acțiuni.

În scenele finale, vedem încercarea eșuată a lui James de a scăpa de pe insulă, zădărnicită de Gabi și grupul ei. Acest lucru duce la o secvență chinuitoare în care este forțat să îndure o călătorie chinuitoare înapoi la hotel, în timpul căreia Gabi îl tachinează cu remarci crude despre viața și munca sa. Acest moment nu este doar o călătorie fizică, ci și una metaforică, ilustrând prăbușirea completă a lui James și pierderea completă a controlului.

Filmul se încheie cu o răsturnare de situație ambiguă, ce ne face să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu James. Se sugerează că ar fi putut deveni o parte a culturii perverse căreia s-a opus inițial sau poate că el însuși este o clonă, luptându-se cu consecințele trăirilor sale. Finalul consolidează modul în care filmul explorează psihicul uman în condiții extreme și liniile difuze dintre realitate și iluzie.

Total
0
Shares
Articolul anterior
The Remains of the Day

The Remains of the Day. Filmul care te face să-ți evaluezi alegerile

Articolul următor
The Upside film 2019

The Upside. Filmul despre cum și bogații, și săracii sunt tot oameni

Alte articole interesante
Film The Help (2011)

The Help – O poveste emoționantă despre curaj și schimbare în America anilor ’60”

Știm cu toții, deja, că Viola Davis regretă profund rolul său din „The Help”. Nu pentru că nu i-ar fi adus recunoaștere, nu pentru că nu ar fi lucrat alături de femei la fel de incredibile ca ea, ci pentru că filmul își ratează complet scopul. Este un film care te face să te simți bine, da, și ar fi mult spus că nu ne oferă niciun fel de perspectivă asupra vieții femeilor de culoare dintr-un Jackson, Mississipi al anilor 1960, dar nu este suficient. Probabil aceasta este descrierea cea mai corectă a filmului The Help - insuficient. 
The Mothman Prophecies (2002)

The Mothman Prophecies: Întâlnire cu necunoscutul și descifrarea enigmei 

The Mothman Prophecies este un thriller supranatural care îmbină elemente de groază, mister și dramă. Pe fundalul micului oraș Point Pleasant, Virginia de Vest, filmul îl urmărește pe John Klein (Richard Gere), un reporter al Washington Post care, după ce și-a pierdut soția Mary (Debra Messing) într-un accident tragic, se simte atras în mod inexplicabil în Point Pleasant. Ultimele cuvinte ale soției sale și schițele unei creaturi asemănătoare unei molii prefigurează evenimentele misterioase care vor urma.