Poster film Joker Joaquin Phoenix – Arthur Fleck in fata oglinzii

Joker (2019). Un om ajunge să dea foc societății când societatea nu-i dă nicio șansă

Filmul Joker ia unul dintre cei mai cunoscuți antagoniști din comics și din universul lui Batman și-l transformă într-un personaj de care ți-e milă și vrei să te alături revoluției lui.
2019 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 2 min. | Dramă, Thriller Max
Regia: Todd Phillips
Scenariul: Todd Phillips și Scott Silver
Distribuția: Joaquin Phoenix – Arthur Fleck / Joker, Robert De Niro – Murray Franklin, Frances Conroy – Penny Fleck, Brett Cullen – Thomas Wayne, Glenn Fleshler – Randall, Leigh Gill – Gary, Zazie Beetz – Sophie Dumond

Joaquin Phoenix și Todd Phillips adaugă un capitol important și chiar esențial în universul supereroilor DC Comics din care face parte Batman. Cine e Joker și de ce pare criminalul fără nicio miză, dar cu mult prea multă ură? În filmul Joker nu e însă vorba de Batman și celebrelele lupte pentru controlul orașului Gotham.

E vorba de Arthur Fleck, un bărbat singuratic, cu un job de clovn și cu o afecțiune mintală care-l face să râdă isteric fără motiv în anumite momente (posibil tensionate). El reprezintă pătura de jos a societății, acolo unde lupta nu e pentru cât mai mulți bani, cât mai multe obiecte, ci pentru supraviețuirea până mâine. Iar Arthur e mereu aproape de-a nu mai ajunge până mâine.

Filmul Joker începe astfel de la lupta lui Arthur cu societatea care pare împotriva lui, în timp ce e tot mai izolat social (cel mai mult vorbește cu mama lui care își petrece cea mai mare parte din timp în casă) și mai neînțeles de către toți ceilalți. Lumea lui se mai prăbușește încă o dată când află că nu va mai avea acces la tratament psihiatric din cauza reducerii de fonduri publice. 

Odată cu filmul Joker vezi că pot exista și alte explicații pentru furie și ură

Arthur preia controlul spectacolului lui Murray

Cele mai multe filme cu și despre Batman s-au concentrat pe eterna luptă bine – rău. Acum, cu un film dedicat doar personajului negativ Joker e despre transformare și de ce, în anumite situații, aleg unii oameni crima. Pentru Arthur începe într-un moment în care e și la propriu, și la figurat, la pământ și lumea îl calcă în picioare. Așa că ucide ca el să trăiască.

E momentul din care Arthur Fleck este când un personaj vulnerabil și simpatic, dar și un om sadic și diabolic care vrea și altceva de la lume, nu doar să fie bătut. Între aceste două stări se întâmplă acțiunea în a doua jumătate a filmului, aprofundând teme ca inegalitatea socială, sărăcia și lupta pentru supraviețuire, afecțiunile mintale și violența.

Pe măsură ce devine mai mult Joker și e tot mai puțin Arthur, capătă altă greutate acest citat din film (notat în jurnalul lui): „Sper ca moartea mea să valoreze mai mult decât viața.”

După ce îl ucide în direct pe Murray, vedeta TV la care se uita ca la un zeu, Arthur își așteaptă arestarea. Vede apoi orașul, în flăcări, în haos pentru care se potrivește și citatul: „E doar impresia mea sau e tot mai multă nebunie?”

Între atâtea momente pe care le trăiește Arthur, și te poartă prin ele, începi să uiți dacă ceea ce trăiește e real sau doar în mintea lui. Ăsta e și unul dintre laitmotivele filmului: e ceva real sau e totul imaginat de omul Arthur Fleck internat într-un spital de psihiatrie? Nu există un răspuns definitiv, dar cel puțin pentru unele momente e clar că personajele nu sunt reale sau că, spre exemplu, o posibilă idilă cu o colegă de etaj a fost doar imaginație.

Toate astea sunt excelent surprinse în citatul: „Cea mai proastă parte la a avea o afecțiune mintală e că oamenii se așteaptă să te porți de parcă n-ai avea-o.”

Joker (2019) e poate cel mai bun film despre greutățile vieții de zi cu zi, pentru cei mai mulți dintre noi, dar toate astea proiectate pe un personaj fictiv considerat negativ până acum. Filmul e pe streaming și ar trebui văzut cel puțin o dată. Va fi urmat de Joker: Folie à Deux (2024) și rămâne dacă va mai avea același impact.

Alte citate memorabile din Joker (2019)

„Toată viața mea, n-am știut dacă exist cu adevărat. Dar exist și oamenii încep să știe de mine”.

„Credeam că viața mea e o tragedie. Acum îmi dau seama că e o comedie.”

„«Ai vreun gând negativ?» Tot ce am sunt gânduri negative.”

„Tu decizi ce-i corect și greșit la fel cum decizi dacă ceva e amuzant sau nu.”

Total
0
Shares
Articolul anterior
Nu priviți în sus (Don't Look Up)

Nu priviți în sus. Atunci când nici apocalipsa nu e luată în serios

Articolul următor
Doctor Who Specials

Doctor Who Specials - 60 de ani, 14 doctori și reîncarnarea mult așteptată a lui David Tennant

Alte articole interesante
Vagabondul milionar (Slumdog Millionaire)

Vagabondul milionar: De la mahalale la milioane

Povestea lui Jamal Malik, un tânăr orfan din mahalalele Mumbaiului, care ajunge în finala concursului "Vrei să fii milionar?". Un film despre bogăție și sărăcie, destin și întâmplare, iubire și supraviețuire.
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.
Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Cele mai faine filme de Crăciun vechi și noi

Fie că încă te trezești în dimineața de Crăciun cu nostalgia filmelor din copilărie, sau pur și simplu vrei să te bucuri de zilele libere stând în pijama până la prânz și uitându-te la filme, lista asta compilează cele mai iubite și cele mai bune filme vechi și noi, ca să ai de unde alege. Găsești aici nu doar filme cu tematică de Crăciun, ci și filme bune, care să îți dea o stare de bine, perfect de vizionat în diminețile sărbătorilor de iarnă.