Film Julie si Julia

Julie & Julia (2009): Rețetele succesului în bucătărie și în viață

Julia & Julia este un film care omagiază viața și cariera Juliei Child, prin intermediul juxtapunerii sale cu Julie Powell, care în 2002 își propunea să gătească toate cele 524 de rețete din cartea lui Child „Mastering the Art of French Cooking” într-un singur an. Totul în timp ce documenta procesul într-un blog online și încerca să aibă o viață personală și să își păstreze jobul. 
Titlu original: Julie & Julia
2009 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 3 min. | Comedie, bazat pe o poveste adevărată

Regia: Nora Ephron

Scenariul: Nora Ephron, bazat pe cărțile lui Julie Powell, Julia Child, Alex Prud’homme

Distribuția: Amy Adams, Meryl Streep, Stanley Tucci, Chris Messina, Linda Emond, Jane Lynch, Vanessa Ferlito, Mary Lynn Rajskub, Helen Carey, Joan Juliet Buck

Muzica: Alexandre Desplat

Julie & Julia este un omagiu adus Juliei Child, alături de experimentul făcut de Julie Powell de a pregăti și documenta toate cele 524 de rețete din Mastering the Art of French Cooking a Juliei child în doar 365 de zile. Deși Child nu a văzut proiectul cu ochi buni, chiar declarând jurnaliștilor că simte că a fost exploatată de Powell, pentru noi, cei care iubim bucătăria, atât demersul lui Julie cât și ecranizarea din 2009 sunt surse de inspirație și o perspectivă nouă asupra vieții și impactului pe care l-a avut cariera Juliei Child.

Scenariul și regia îi aparțin Norei Ephron, a cărei fascinație pentru personaje care duc vieți paralele, o regăsim în alte filme ale sale precum “When Harry Met Sally”, “Sleepless in Seattle” și “You’ve Got Mail”. Această abordare narativă, cu personaje centrale care nu se întâlnesc niciodată, a fost folosită cu succes și în alte producții. Un exemplu notabil este “Orele”, în care viețile interconectate a trei femei, inclusiv un personaj interpretat de Meryl Streep, sunt legate între ele prin intermediul cărții “Mrs. Dalloway” a Virginiei Woolf.

Ce se întâmplă în Julie & Julia

Julie & Julia – Official Trailer

Filmul o urmărește pe Julie Powell, o tânără scriitoare care trăiește în New York. Julie se simte neîmplinită de jobul și de viața ei și începe un proiect îndrăzneț: să gătească toate cele 524 de rețete din celebra carte a Juliei Child, “Mastering the Art of French Cooking”, în decurs de un an, și să își documenteze experiențele pe un blog. Viața și provocările lui Julie sunt relatate în paralel cu viața Juliei Child, în anii 1950. Child, interpretată de Meryl Streep, este o americancă expatriată la Paris, care își descoperă pasiunea pentru bucătăria franceză. În timp ce depășește provocările pentru a deveni un bucătar renumit și autor de cărți de bucate, drumul ei o inspiră pe Julie, interpretată de Amy Adams. 

Pe parcursul a două ore trăim alături de Julia Child și Julie Powell provocările fiecăreia, dar mai mult, ne bucurăm de pasiunea celor două pentru bucate delicioase. Dincolo de intriga care ne arată și provocările din viața personală a celor două femei, filmul ne transpune într-o lume a provocărilor din bucătărie cu care se confruntă oricine este cu adevărat pasionat de bucatele de calitate, gătite corect. 

Premii și nominalizări:

  • 2009: Premiile Academiei: Nominalizare pentru Cea mai bună actriță (Meryl Streep)
  • 2009: Globul de Aur: Cea mai bună actriță – Comedie sau Musical (Meryl Streep). 2 nominalizări
  • 2009: Nominalizare la Premiile BAFTA: Cea mai bună actriță principală (Meryl Streep)
  • 2009: Cercul Criticilor de Film din New York: Cea mai bună actriță (Meryl Streep)
  • 2009: Cercul Criticilor de Film din San Francisco: Cea mai bună actriță (Meryl Streep)
  • 2009: Premiile Satellite: Cea mai bună actriță într-o comedie (Meryl Streep)
Total
0
Shares
Articolul anterior
Michael Jackson Biopic

Filmul despre Michael Jackson are o dată de lansare. Rolul principal e o surpriză

Articolul următor
Wonka Film 2023

Wonka (2023): Fantezie, visare și culoare în universul excentric al iubitului ciocolatier

Alte articole interesante