Julia Child

Julia Child, născută Julia Carolyn McWilliams (15 august 1912 – 13 august 2004), a fost o bucătăreasă americană, autoare și personalitate de televiziune, recunoscută pentru aducerea bucătăriei franceze în atenția publicului american. Ea a devenit cunoscută prin cartea sa de debut, “Mastering the Art of French Cooking”, și prin programele sale de televiziune, cel mai notabil fiind “The French Chef”, care a avut premiera în 1963.
Julia Child

Julia Child s-a născut în Pasadena, California, și a crescut într-o familie cu un bucătar, dar nu a învățat să gătească până nu l-a întâlnit pe viitorul ei soț, Paul, care avea un interes profund pentru mâncare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Julia s-a alăturat Office of Strategic Services (OSS), unde a lucrat ca asistent de cercetare și a dezvoltat un repelent de rechini, marcând astfel prima ei incursiune în lumea gătitului.

După război, Julia și Paul s-au mutat la Paris, unde ea a fost profund influențată de bucătăria franceză. A absolvit de la renumita școală de gătit Le Cordon Bleu și a început să predea gătitul americanilor în bucătăria ei din Paris. Împreună cu Simone Beck și Louisette Bertholle, a început să lucreze la “Mastering the Art of French Cooking”, care a devenit un best-seller și este considerată o lucrare seminală în domeniul culinar.

Julia Child a avut o carieră media prolifică, găzduind numeroase emisiuni de gătit, inclusiv “Julia Child & Company” și “Baking with Julia”. A câștigat numeroase premii, inclusiv un Peabody și mai multe premii Emmy, și a fost decorată cu Medalia Prezidențială a Libertății. A avut un impact semnificativ asupra gospodăriilor americane și a fost o pionieră în popularizarea gătitului la televizor.

Julia Child a murit de insuficiență renală în Montecito, California, cu doar două zile înainte de a împlini 92 de ani. Moștenirea ei continuă să inspire bucătari și gurmanzi din întreaga lume.