Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon. Filmul lui Scorsese care-ți amintește că lăcomia corupe absolut

Te poți uita la Martin Scorsese și să-ți dorești să ai aceeași energie și poftă de-a face lucruri când vei ajunge la vârsta lui. Iar Killers of the Flower Moon e o creație imensă cu nume pe măsură, ca Robert De Niro și Leonardo DiCaprio.
Titlu original: Killers of the Flower Moon
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 3 h 26 min. | Dramă, Istoric

Regia: Martin Scorsese

Scenariști: Eric Roth, Martin Scorsese și David Grann (el a publicat în 2017 cartea Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI)

Distribuție: Leonardo DiCaprio – Ernest Burkhart, Robert De Niro – William Hale, Jesse Plemons – Tom White, Lily Gladstone – Mollie Burkhart, Brendan Fraser – W.S. Hamilton, John Lithgow – procurorul Peter Leaward, Tantoo Cardinal – Lizzie Q

Muzica: Robbie Robertson

Killers of the Flower Moon pornește de la cartea lui David Grann și spune povestea adevărată a crimelor din ținutul Osage din anii ‘20. Crimele au la bază lăcomia pentru a exploata cât mai mult terenul pentru extracție de petrol. Acesta e decorul, iar ce s-a întâmplat atunci afli în timp ce Scorsese îți prezintă și povestea relației lui Ernest Burkhart cu Mollie. Filmul prezintă, de asemenea, investigarea crimelor de către FBI, condus de Tom White. 

Ai astfel trei ore și jumătate de rasism, crime, investigație polițistă și lăcomie. Altfel spus, natura umană în diverse instanțe, cam cum a făcut Scorsese în toate filmele sale, indiferent că ți-a arătat mafioți din stradă sau jocuri de noroc.

Filmul Killers of the Flower Moon are, totodată, calitatea că nu te lasă indiferent. Și e posibil să nu rămâi cu cele mai pure sentimente după. E un film impresionant cu totul, de la jocul actorilor și munca regizorului până la povestea spusă. Lungimea lui deloc de neglijat pune și ea presiune pe tine ca spectator. Chiar și așa, nu e nicidecum cel mai lung film de la Oscaruri.

Odată cu Killers of the Flower Moon Martin Scorsese iese din oraș și te duce direct în haos

Killers of the Flower Moon | Official Trailer 2

Da, ai văzut de la Scorsese crime în cazinouri și străzi, dar acum le mută într-un decor care, probabil, în vremurile moderne ar fi locații turistice cât de cât de vis. Dar, în fine, nu e vorba de prezent, ci despre ce s-a întâmplat și ce cuprinde regizorul în acest film.

Indienii Osage au fost unul dintre ultimele triburi rămase în SUA după Războiul Civil, iar ei au avut norocul de-a fi descoperit petrol pe terenurile lor din Oklahoma. Dar lucrurile s-au transformat rapid într-un dezastru. Ca să obțină terenul, și resursele din subsol, diverși bărbați au început să se căsătorească cu femeile Osage și apoi să le ucidă, una câte una. Aceasta este povestea pe care Scorsese a vrut să o spună și a făcut-o cu multe detalii. Poate prea multe detalii, în funcție de cât de determinat ești să vezi filme lungi și fără prea multe explozii și fast cuts. 

Filmul începe cu Ernest Burkhart care ajunge în zonă ca să lucreze pentru unchiul său William Hale – ei bine, ăsta nu putea fi decât un rol pentru De Niro. Unchiul său este un om important care vrea să se îmbogățească prin căsătoria nepotului său cu Mollie, o femeie bogată din Osage. Anna, sora lui Molly, este ucisă cu brutalitate, iar Ernest este prins la mijloc.

E și punctul din care încep să apară tot felul de personaje și intrigi secundare, cum ar fi medici legiști care ascund dovezi și doctori care otrăvesc oameni, dar și o mulțime de figuranți care te pot face să te întrebi dacă chiar era nevoie de ei sau Scorsese vrea să-ți arate că nu e vorba doar de ceva mărunt.

Ce poate fi reproșat destul de direct filmului e că personajul lui DiCaprio e destul de lipsit de energie și inițiativă, fiind în multe momente doar o unealtă pentru unchiul său. Sigur, se prinde de scheme, dar suficient de greu cât să te gândești dacă nu cumva toată viața a trăit într-un balon de plastic, protejat de lumea rea, până când a fost în sfârșit pus la treabă. Compensează însă De Niro din plin în rolul lui William, un geniu malefic și interes de câștig, nicidecum preocupat de ce distruge pe parcurs.

Filmul, în ciuda întregii construcții, are și un fel de happy end și un reminder. Killers of the Flower Moon se încheie cu procesul și cu mesajul că, iată, lăcomia și lipsa de scrupule nu le-a furat oamenilor doar terenul și viața, ci și dreptul la amintire și la a le fi știute poveștile.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Un nou Beetlejuice

Tim Burton lucrează la un nou film cu extratereștri și umor absurd

Articolul următor
Film Will (2023)

Will (2023) - O dramă captivantă și tulburătoare despre Al Doilea Război Mondial

Alte articole interesante
Poster film Sightless (Oarbă 2020)

Sightless (Oarbă): thriller psihologic din 2020

Sightless" (2020) este un thriller psihologic care se învârte în jurul vieții lui Ellen Ashland, o violonistă talentată care rămâne oarbă în urma unui atac brutal. Povestea se derulează pe măsură ce Ellen, interpretată de Madelaine Petsch, se confruntă cu această nouă realitate și cu provocările pe care le implică.
Dream Scenario (Scenariu de vis)

Dream Scenario: O explorare curajoasă și inovatoare în lumea filmului

Un profesor de biologie evolutivă devine involuntar subiectul viselor recurente ale oamenilor, transformându-se dintr-un fenomen curios într-un paria social. Pe măsură ce visurile în care apare capătă un caracter violent, punându-i astfel la încercare reputația, identitatea și sănătatea mintală, filmul "Scenariu de vis" ne introduce într-o lume unde realitatea se împletește cu fantezia în moduri neașteptate și adesea tulburătoare.
Scena din filmul The Lost City

The Lost City. Filmul care te motivează să-ți trăiești aventurile imaginate

The Lost City – Orașul pierdut e unul dintre acele filme pe care le savurezi cel mai bine pe streaming și-ți aduce aminte fie de casetele video de pe vremuri, fie de acele producții cu care te-ai familiarizat pe TV. Îți trezește un sentiment de nostalgie, chiar dacă povestea e previzibilă. Vezi, totuși, actori ca Sandra Bullock, Brad Pitt sau Daniel Radcliffe.