La Sociedad de la Nieve

Societatea zăpezii – un thriller captivant inspirat de fapte reale

“La Sociedad de la Nieve” (Societatea zăpezii), regizat de J.A. Bayona, este un film captivant care prezintă povestea reală, tragică și extraordinară, a accidentului aviatic din 1972 din Anzi.
Titlu original: La sociedad de la nieve
2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 24 min. | Thriller, Horror, Aventură 

Regia: J.A. Bayona

Scenariul: J.A. Bayona, Bernat Vilaplana, Jaime Marques, Nicolás Casariego

Distribuția: Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Esteban Bigliardi, Esteban Kukuriczka, Diego Vegezzi, Fernando Contigiani García, Rafael Federman, Francisco Romero, Valentino Alonso, Agustín Della Corte, Tomas Wolf, Felipe González Otaño.

Filmul Societatea zăpezii este o adaptare a cărții cu același nume a lui Pablo Vierci, care documentează povestea chinuitoare de supraviețuire a echipei de rugby din Uruguay și a însoțitorilor lor după ce avionul lor s-a prăbușit în Munții Anzi. Din distribuție fac parte Matías Recalt, Agustín Pardella, Felipe González Otaño, Luciano Chatton, Valentino Alonso, Francisco Romero și Enzo Vogrincic Roldán, care interpretează personajul Numa Turcatti. Rolul lui Turcatti este esențial în film, deoarece el povestește momente cheie și devine o legătură emoțională pentru spectatori.

Unul dintre cele mai marcante accidente aviatice, transpus într-un spectacol cinematografic visceral

Narațiunea filmului urmărește îndeaproape evenimentele reale ale accidentului aviatic din 1972. La 13 octombrie 1972, zborul 571 al forțelor aeriene uruguayene, care transporta echipa de rugby Old Christians Club, dar și rudele și prietenii acestora, s-a prăbușit în Anzi. Din cei 45 de pasageri, doar 29 au supraviețuit prăbușirii, iar aceștia s-au confruntat cu condiții extreme, precum furtuni de zăpadă, avalanșe și foamete. Supraviețuitorii, blocați aproape fără hrană sau adăpost, au fost nevoiți să recurgă la canibalism pentru a rămâne în viață. Această dilemă morală și etică constituie o parte centrală a intrigii filmului.

Regizorul Juan Antonio Bayona, cunoscut pentru munca sa în categoria horror, imprimă filmului o viziune brutală și viscerală. Filmul se remarcă prin reprezentarea intensă și realistă a accidentului și a luptei ulterioare pentru supraviețuire. Folosirea efectelor speciale de către David Martí și Montse Ribé, artiști premiați cu Oscar, contribuie la sporirea impactului filmului.

Filmul a fost bine primit atât de critici, cât și de public, fiindu-i lăudate abilitatea tehnică, povestea intensă și accentul pus pe reziliența umană mai degrabă decât pe senzaționalism. Atenția filmului la detalii, inclusiv interviuri cu supraviețuitori și cercetări amănunțite, a fost remarcată și lăudată deoarece a oferit profunzime și autenticitate poveștii.

Pentru cine este filmul Societatea zăpezii

Dacă ai văzut ecranizarea din 1993, Alive, regizată de Frank Marshall, ce l-a avut ca protagonist pe Ethan Hawke în rolul lui Nando Parrado, unul dintre supraviețuitorii accidentului, este posibil să găsești această nouă ecranizare mai profundă, mai realistă și cu o abordare mai brutală, apropiată de adevăr. “Alive” a fost o versiune dramatizată a evenimentelor și s-a bazat pe cartea din 1974 “Alive: Povestea supraviețuitorilor din Anzi” de Piers Paul Read.

“La Sociedad de la Nieve”, regizat de J.A. Bayona, este un film spaniol care folosește o distribuție majoritar vorbitoare de limbă spaniolă, ceea ce se aliniază mai bine cu naționalitățile supraviețuitorilor reali ai accidentului. Această alegere sporește autenticitatea și fidelitatea culturală a filmului. Distribuția din “Alive”, regizat de Frank Marshall și lansat în 1993, prezintă în mod predominant actori vorbitori de limba engleză, inclusiv Ethan Hawke. Acest lucru ar putea fi văzut ca o barieră în calea autenticității culturale a filmului, în special pentru publicul care caută o reprezentare mai exactă din punct de vedere regional.

Din punct de vedere narativ și al povestirii, “La Sociedad de la Nieve” beneficiază de tehnici cinematografice mai recente și de o perspectivă mai modernă asupra evenimentului. Regia lui Bayona se remarcă printr-o abordare crudă și viscerală, concentrându-se profund pe complexitățile psihologice și morale cu care se confruntă supraviețuitorii, distanțându-se simțitor de narativul tipic hollywoodian cu focus pe acțiune și care evită profunzimea unor subiecte atât de sensibile și radicale, ce pot crea un disconfort real pentru privitor.

Filmul este marcat de o intensă explorare emoțională și psihologică, iar scenele grafice sunt prezentate ca parte a narațiunii pentru a transmite realitățile dure cu care se confruntă supraviețuitorii. Cu toate acestea, aceste scene sunt echilibrate de momente de conexiune umană și reziliență, oferind o perspectivă multifațetată asupra poveștii.

Este esențial să fii conștient de conținutul explicit al filmului, deoarece este posibil să nu fie potrivit pentru toate categoriile de public din cauza naturii sale grafice și intense. Este recomandat dacă ești interesat de o explorare profundă și matură a supraviețuirii, a rezilienței umane și a dilemelor morale cu care se pot confrunta oamenii în circumstanțe extreme.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului - O nouă saga

Articolul următor
A Haunting in Venice (Bantuind in venetia)

A Haunting in Venice - Hercule Poirot se reîntoarce cea mai fresh ecranizare de până acum

Alte articole interesante
Filme iraniene bune

Filme Iraniene impresionante

Filmele iraniene sunt absolut uluitoare. În ciuda restricțiilor existente, iranienii reușesc să creeze unele dintre cele mai uimitoare filme din punct de vedere artistic din istoria cinematografiei. În timp ce "The Cow" ar fi putut fi filmul care a făcut ca lumea să le remarce cinematografia, omul care ar trebui să fie creditat pentru popularizarea Noului Val iranian ar fi geniul numit Abbas Kiarostami. Martin Scorsese spunea: " Kiarostami simbolizează cel mai înalt nivel de măiestrie în cinematografie".