Martin Scorsese

Martin Charles Scorsese (n. 17 noiembrie 1942) este un regizor, producător, scenarist și actor american de film. Una dintre figurile majore ale erei Noului Hollywood, este considerat unul dintre cei mai mari și mai influenți regizori din istoria filmului.
Martin Charles Scorsese

Opera lui Scorsese explorează teme precum identitatea italo-americană, conceptele catolice de vinovăție și răscumpărare, credința, machismul, nihilismul, crima și sectarismul. Multe dintre filmele sale sunt cunoscute pentru reprezentarea violenței și utilizarea liberală a blasfemiei. De asemenea, Scorsese și-a dedicat viața conservării și restaurării filmelor, înființând organizația non-profit The Film Foundation în 1990, precum și World Cinema Foundation în 2007 și African Film Heritage Project în 2017.

Scorsese a studiat la Universitatea din New York (NYU), unde a obținut o diplomă de licență în literatură engleză în 1964, iar în 1968 a obținut un masterat în arte plastice în domeniul cinematografiei la Școala de Arte Tisch din cadrul NYU. În 1967 a fost lansat primul lungmetraj al lui Scorsese, Who’s That Knocking at My Door (Cine bate la ușa mea), care a fost acceptat la Festivalul de Film de la Chicago, unde criticul Roger Ebert l-a văzut și l-a numit “o minunată evocare a vieții urbane americane, care anunță sosirea unui nou regizor important”.

Și-a stabilit o istorie cinematografică ce implică colaborări repetate cu actori și tehnicieni de film, inclusiv nouă filme realizate cu Robert De Niro. Filmele sale cu De Niro sunt thrillerul psihologic Taxi Driver (1976), drama biografică sportivă Raging Bull (1980), comedia neagră satirică The King of Comedy (1982), drama muzicală New York, New York (1977), thrillerul psihologic Cape Fear (1991), precum și filmele polițiste Mean Streets (1973), Goodfellas (1990), Casino (1995) și The Irishman (2019). Scorsese s-a remarcat, de asemenea, prin colaborările sale cu actorul Leonardo DiCaprio, pe care l-a regizat în cinci filme: epopeea istorică Gangs of New York (2002), biografia Howard Hughes The Aviator (2004), thrillerul polițist The Departed (2006), thrillerul psihologic Shutter Island (2010) și comedia neagră The Wolf of Wall Street (2013). The Departed i-a adus lui Scorsese un premiu Oscar pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun film. De asemenea, Scorsese este cunoscut pentru colaborarea sa de lungă durată cu monteurul de film Thelma Schoonmaker, care a montat toate filmele lui Scorsese începând cu Raging Bull. Printre celelalte filme realizate de Scorsese se numără comedia neagră After Hours (1985), drama romantică The Age of Innocence (1993), drama de aventuri pentru copii Hugo (2011) și filmele epice religioase The Last Temptation of Christ (1988), Kundun (1997) și Silence (2016).