Marvel

Marvel Comics

Marvel Comics, cunoscută simplu ca Marvel, este o editură americană de benzi desenate și principala marcă a Marvel Worldwide Inc. (anterior Marvel Publishing, Inc. și Marvel Comics Group), parte a Marvel Entertainment. În 2009, The Walt Disney Company a achiziționat compania-mamă.

Marvel a fost fondată în 1939 de Martin Goodman sub numele de Timely Comics și, până în 1951, a devenit cunoscută în general sub numele de Atlas Comics. Era Marvel a început în 1961, anul în care compania a lansat “The Fantastic Four” și alte titluri de supereroi create de Stan Lee, Jack Kirby, Steve Ditko și mulți alții. Marca Marvel, care fusese folosită de-a lungul anilor, a fost consolidată ca marca principală a companiei.

Printre personajele sale cunoscute se numără supereroii Spider-Man, Iron Man, Captain America, Thor, Doctor Strange, Hulk, Wolverine și Captain Marvel, precum și echipe populare de supereroi precum Avengers, X-Men, Fantastic Four și Guardians of the Galaxy. Printre supervilanii săi cunoscuți se numără Doctor Doom, Magneto, Ultron, Thanos, Green Goblin, Galactus, Loki și Kingpin. Majoritatea personajelor fictive Marvel operează într-o singură realitate cunoscută sub numele de Universul Marvel, cu majoritatea locațiilor reflectând locuri reale; multe personaje principale sunt bazate în New York City. În plus, Marvel a publicat mai multe proprietăți licențiate de la alte companii, inclusiv benzi desenate Star Wars de două ori, între 1977 și 1986 și din nou din 2015.

Marvel este recunoscută pentru genurile sale variate, incluzând ficțiunea cu supereroi, acțiunea, aventura, fantezia, știința și ficțiunea.