Napoleon un film de Ridley Scott 2023

Napoleon (2023). Filmul dedicat unei legende de la un regizor legendar

Napoleon a venit de la comanda unei armate ca să conducă o țară și să dea o nouă direcție istoriei secolului 19. Regizorul Ridley Scott încearcă să îți arată cum a funcționat treaba asta
Titlu original: Napoleon
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 2 h 38 min. | Biopic, Dramă, Istoric
Poster film Napoleon

Regia: Ridley Scott

Scenariul: David Scarpa

Distribuția: Joaquin Phoenix – Napoleon Bonaparte, Vanessa Kirby – Joséphine de Beauharnais (Bonaparte), Tahar Rahim – Paul Barras, Rupert Everett – ducele de Wellington, Edouard Philipponnat – țarul Alexandru I al Rusiei, Matthew Needham – Lucien Bonaparte, Sam Troughton – Robespierre

Dintre toate filmele lansate în 2023, Napoleon este fie primul, fie al doilea cel mai așteptat (după Oppenheimer al lui Christopher Nolan). Ridley Scott avea de partea lui, în alimentarea așteptării, o istorie personală greu de egalat: Alien (1979), Gladiatorul (2000), The Martian (2015), Blade Runner (1982), Hannibal (2001) sau chair American Gangster (2007). Napoleon (2023) își va face loc între acestea, dar poate că nu la același nivel.

Spre deosebire de alte filme biografice construite cu un personaj istoric în centrul atenției, cel dedicat lui Napoleon îi urmărește evoluția de la momentul execuției reginei Maria Antoaneta până la finalul vieții. În acest timp a trecut de la a fi comandat de trupe militare la împăratul Franței. A fost exilat de două ori pe insule rupte de Franța (Elba și Sfânta Elena) și a trăit o poveste de iubire aproape poetică cu Joséphine.

Filmul Napoleon a intrat în cinema în noiembrie 2023, apoi ar trebui să fie disponibil pe Apple TV+. Dar nu ar fi fix același, pentru că regizorul vrea pe streaming o versiune mai lungă, un director’s cut de 4 ore și 10 minute. Oricum ar intra pe streaming, filmul din cinema e impresionant din unele puncte de vedere, dar dezamăgitor pentru ceea ce a reprezentat Napoleon.

Ridley Scott a încercat să facă filmul Napoleon pe măsura celui care l-a inspirat

Napoleon (Ridley Scott, 2023)

Filmul Napoleon se simte deseori grăbit și sunt lăsate în afara poveștii diverse detalii care te-ar ajuta să înțelegi mai bine evoluția acestui personaj istoric. Relația lui cu Joséphine e prezentată de multe ori ca ceea ce ar trebui să fie o poveste de dragoste ca-n poeziile romantice de secol 19. Iar creșterea lui Napoleon ca lider politic, până la statutul de împărat, se întâmplă atât de repede, încât dacă clipești e posibil s-o ratezi. 

Sunt și două bătălii importante: la Austerlitz și la Waterloo, după cea din urmă venind decăderea și izolarea lui Napoleon pe insula Sfânta Elena. La prima bătălie este prezentat ca un strateg desăvârșit, cu oamenii plasați fix unde trebuie ca să înfrângă armatele Rusiei și Austriei. Și i-a ieșit cu succes, ba chiar e lupta care a ajuns să-i confere lui Napoleon supranumele de geniu strateg.

Când vine însă vorba de bătălia de la Waterloo, Scott și echipa lui pare că s-au grăbit un pic. Și nu că ar fi trebuit să reflecte cu totul adevărul istoric (e, până la urmă, istoria ficționalizată a lui Napoleon), ci că Napoleon e prezentat ca un șef de țară și armată care pare c-a pierdut încă dinainte de-a începe. 

Joaquin Phoenix este însă un Napoleon potrivit, deși sunt momente în care încă îți aduce un pic aminte de rolul din Joker (2019) – în special când are câte o criză de râs nervos. Sunt însă toate celelalte momente în care reușește să transmită complexitatea personajului, atât prin ambiții, inteligență și carismă, cât și prin cruditate sau dorința de-a reuși cu orice preț. Pentru ultima idee e remarcabilă invazia din Rusia, când preferă sacrificarea propriilor soldați decât o retragere până în primăvară. 

Filmul Napoleon nu este în niciun caz un documentar sau un eseu istoric. Ridley Scott și-a permis diverse libertăți în prezentarea împăratului francez. Ce îi poate fi imputat cu adevărat e că lipsesc din film diversele demersuri ale lui Napoleon de-a face din Franța o țară mai puternică economic, social. Lipsește munca lui de birocrat. 

Totodată, putea compensa cu mai multe scene de lupte, cu mai multe detalii despre cum era Napoleon liderul armatei. În schimb, se concentrează foarte mult pe Napoleon omul îndrăgostit de Joséphine. Poate fi însă un film care te stimulează să afli mai multe despre acest episod istoric din Franța care a marcat toată Europa într-o perioadă în care era căutată o direcție nouă după monarhie. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
My Own Private Idaho din 1991

My Own Private Idaho: La marginea societății și a sufletului

Articolul următor
Film The Help (2011)

The Help - O poveste emoționantă despre curaj și schimbare în America anilor '60"

Alte articole interesante
I'm Not There Film 2007

I’m Not There: Complexitatea lui Bob Dylan

Anti-biopic-ul lui Todd Haynes, bazat pe ideea vieții lui Bob Dylan și cu șase actori care interpretează șase personaje diferite care, mai mult sau mai puțin, nu sunt Bob Dylan. Este un film despre conflictele dintre artă și politică, dintre celebritate și artă, dintre trecut și prezent și dintre bărbați și femei și chiar, ocazional, este și despre Bob Dylan. 
Film Fargo din 1996

Fargo: O încurcătură criminală povestită cu un umor negru deosebit

În încercarea disperată de a-și rezolva problemele financiare, un vânzător de mașini din Minnesota angajează doi criminali să o răpească pe soția sa, pentru a obține răscumpărare de la socrul său bogat. Planul său se destramă rapid, declanșând un șir de evenimente tragice și comice, care atrag atenția unei polițiste însărcinate și extrem de perspicace, determinată să rezolve cazul.
Afis film Indiana Jones and the Dial of Destiny

Indiana Jones și cadranul destinului – O nouă saga

Cu siguranță cel de-al cincilea film al francizei Indiana Jones trezește sentimente puternice de nostalgie în rândul celor care sunt fani înrăiți ai aventurilor lui Indy. Deși o imensă dezamăgire la Box Office, după o investiție colosală de 300 de milioane de dolari în producție și nici mai mult, nici mai puțin de încă 100 de milioane în marketing, Indiana Jones 5 este, totuși, imaginea vie a longevității unei francize care are peste 40 de ani.