Film Navalny (2022)

Navalny. Povestea omului pe care Putin l-a vrut mort

Aleksei Navalnîi e pe moarte într-un spital din Rusia. Soția lui, Yulia, se zbate să-l transfere la un spital din Europa. Lumea se împarte în două: cei care susțin că a fost otrăvit și cei care-l portretizează drept consumator de droguri. Ajuns la spitalul din Berlin, Navalnîi se trezește și află că i-a fost găsită în organism o substanță de tip Novichok – un agent neurotoxic folosit adesea de oamenii apropiați de Putin ca otravă.

Mai târziu, Navalnîi spune despre asta: „Putin nu trebuia să fie atât de idiot să folosească Novichok.” De-a lungul documentarului de pe Max, Aleksei vorbește cu aceeași nonșalanță aproape batjocoritoare despre moarte, complot, corupția din sistemul politic rusesc și despre omul care se asigură să reducă la tăcere pe oricine i se opune, Vladimir Putin. 

Confruntarea cu Kremlinul: Povestea din spatele scenei

Documentarul „Navalny” din 2022, de pe Max, spune povestea avocatului, activistului și aproape eternului candidat la președinția Rusiei Aleksei Navalnîi. El este, totodată, unul dintre cei mai mari inamici ai lui Vladimir Putin.

E regizat de Daniel Roher și e construit în jurul mai multor clipuri din arhiva Serviciului Federal de Securitate (SFS/FSB), voci ale mai multor jurnaliști și oameni de investigație, dar și intervenții ale lui Aleksei Navalnîi, ale fiicei și soției sale.

În august 2020, pe când se afla într-un zbor din Siberia către Rusia, Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat. Dar a supraviețuit. Timp de cinci luni, cât se recupera în Germania, avocatul s-a înconjurat de jurnaliști de investigație și, alături de ei, a încercat să afle cine a intenționat să-l omoare. 

Cu toate informațiile adunate și descoperirile făcute, Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia pe 17 ianuarie 2021. Dar cum ar putea face public tot ce a aflat? În ce manieră ar putea să dezvăluie tot, încât să aibă el mai mare impact?

În tot acest timp, Kremlinul nega cu vehemență că ar fi fost în spatele tentativei de asasinat. Putin refuza – și încă refuză – să-i pomenească măcar numele lui Aleksei.

Așa că planul lui Navalnîi de a dezvălui informațiile pe care le adunase n-avea cum să fie dus la capăt. Întoarcerea lui în Rusia a dus la arestarea acestuia pe aeroportul din Moscova. Deși, inițial, a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, în martie 2022 i s-a adăugat o pedeapsă de nouă ani pentru „fraudă”.

Documentarul a ieșit însă în aprilie 2022 și a rămas o dovadă pentru neregulile din sistemul politic rusesc. Dar și pentru viața și munca lui Aleksei.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Scena din filmul The Lost City

The Lost City. Filmul care te motivează să-ți trăiești aventurile imaginate

Articolul următor
Poster articol Top 10 comedii Netflix

Top 10 comedii Netflix pe care să nu le ratezi în ianuarie 2024

Alte articole interesante
Scena din filmul The Lost City

The Lost City. Filmul care te motivează să-ți trăiești aventurile imaginate

The Lost City – Orașul pierdut e unul dintre acele filme pe care le savurezi cel mai bine pe streaming și-ți aduce aminte fie de casetele video de pe vremuri, fie de acele producții cu care te-ai familiarizat pe TV. Îți trezește un sentiment de nostalgie, chiar dacă povestea e previzibilă. Vezi, totuși, actori ca Sandra Bullock, Brad Pitt sau Daniel Radcliffe.