Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii film din (2023)

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (2023). Taximetrie, viață și burnout în București

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii e un film de Radu Jude și asta ar trebui să spună multe. Totodată, este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Ce are însă de oferit spectatorului?
2023 | Categorie de vârstă: 18+ | 2 h 43 min. | Comedie, Dramă
Regia: Radu Jude
Scenariul: Radu Jude
Distribuția: Ilinca Manolache – Angela / Bobiță, Nina Hoss – Doris Goethe, Daniel Popa – iubitul Angelei, Dorina Lazăr, László Miske, Katia Pascariu, Ovidiu Pîrsan, Andi Vasluianu, Uwe Boll

După succese mai mari sau mai mici, ca Aferim! (2015), Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018) sau Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (2021), Radu Jude a pus pe ecrane în 2023 acest film: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii. E despre viața așa cum o știm, dar și un pic mai mult. 

Este, totodată, un arc peste timp cu un alt film românesc: Angela merge mai departe (1982). Regizorul Radu Jude a spus că a fost un omagiu adus acelui film. Tocmai de aceea Dorina Lazăr (Angela) și László Miske (Gyuri) au fost „preluați” și în filmul lui. Bun, dar ce vrea Jude cu producția sa? 

Filmul e și despre sfârșitul lumii fiecăruia dintre noi. În fiecare zi

Probabil te-ai obișnuit deja cu titlurile lungi ale lui Radu Jude. Tocmai de aceea e posibil ca filmul Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii să fie mai cunoscut după numele mai scurt: Sfârșitul lumii. Oricum ar fi numele, el e despre omul de zi cu zi în vremurile actuale, poveste spusă prin Angela și alter egoul ei Bobiță.

Pe parcursul filmului întâlnești tot felul de teme, de la exploatare și oboseală până la moarte și rolul fiecăruia în societate. Este, la prima vedere, o comedie, dar cu accente negre groase. Este, totodată, un film ca un puzzle, iar asta e evident din cum e construit: este și documentar, este și comedie, este și road movie. Altfel spus, e un mix, cam cum e viața de zi cu zi. 

Angela din Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii e asistentă de producție care trebuie să facă tot felul de drumuri cu mașina prin București. Ironia e că trebuie să contribuie la filmarea unui clip despre siguranța la locul de muncă, cerut de-o corporație, în timp ce ea e vraiște. 

Deși are un job oficial, al doilea, de șoferiță de ocazie, gratis, pentru primul job, îi scoate în cale tot felul de oameni. Astfel se întâmplă și combinația cu Angela din Angela merge mai departe. Realizatorului german Uwe Boll, care se joacă pe sine în film, îi spune că, dacă ar putea, ar lua o armă și ar trage în tot ce vede. Dar n-o face. În schimb, îl are pe Bobiță, un personaj de TikTok prin care se mai răcorește. 

Angela din filmul lui Radu Jude e departe de cea din filmul comunist, dar nici n-a fost asta intenția. E însă un mozaic destul de bun pentru viața modernă. În Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii găsești foarte multe referințe, citate, povești și glume mai mult sau mai puțin subtile. Radu Jude a și spus, când vorbea pentru promovarea filmului, că e bazat întâmplări adevărate la care a participat sau a fost martor, povești mici, individuale, ale unor oameni prinși în relaţii personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcționează societatea.

Că îți place sau nu ce face Radu Jude e irelevant în context. Filmul e despre absurditatea vieții moderne, despre muncă și sensul acesteia (sau niciun sens, când e cazul), dar și despre izolare și alienare. Burnout nu mai e astfel doar un cuvânt, ci un substrat, o fundație pentru tot felul de manifestări, inclusiv cea care duce la cea mai ciudată partidă de sex la care participă Angela pe marginea drumului și care o face să întârzie la o întâlnire. 

Un fun fact e că traficul din film a fost 100% real. Regizorul a fost în mașină cu actrița Ilinca Manolache în timpul filmărilor și doar înjurăturile au fost regizate. Realiste sunt, din traficul bucureștean, dar nu picau fix când avea nevoie regizorul. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film The Help (2011)

The Help - O poveste emoționantă despre curaj și schimbare în America anilor '60"

Articolul următor
Film Beirut 2018 Tony Gilroy

Beirut: Un thriller despre Libanul sfâșiat de război - o abordare inspirată sau o simplificare exagerată?

Alte articole interesante