Nunți botezuri înmormântări

Nunți, botezuri, înmormântări. O comedie românească la care vei și râde uneori

Așa cum îi zice și numele, le are pe toate: nunți, botezuri, înmormântări. Totul într-un peisaj suprarealist cu Șerban Pavlu, Gheorghe Ifrim și Sergiu Costache fiind ce trebuie. Chiar dacă filmul, cu totul, nu e.
Titlu original: Nunți, botezuri, înmormântări
2022 | Categorie de vârstă: 12+ | 2 h 1 min. | Comedie

Regia: Alexandru Lustig

Scenariul: Adrian Lustig

Distribuția: Șerban Pavlu – Cosmin, Ilona Brezoianu – Luminița, Gheorghe Ifrim – Gogea, Nicodim Ungureanu – Ioniță, Sergiu Costache – Oaida, Dan Rădulescu – Bărbat

Filmul Nunți, botezuri, înmormântări e o comedie. Trebuie să tot amintesc asta, pentru că filmul e, totodată, lung și pe măsură ce îl urmăream uitam că ar trebui să și râd. Nu mă înțelege greșit, sunt momente cu umor, doar că ar fi fost mai vizibile dacă filmul ar fi fost cu jumătate de oră mai scurt, cu mai puține momente moarte. 

Personajul lui Șerban Pavlu vrea să dea lovitura de sute de mii de euro, dacă nu chiar de milion. Dar la combinații trebuie să te pricepi, iar el nu se pricepe. Undeva în zorii crizei economice din 2007 – 2009, el cumpără un teren care să-i aducă averea pentru tot restul vieții. 

Cumpără terenul, vândut și drept o oază de liniște, iar el deja vede că acolo se va ridica un frumos complex imobiliar. Altfel spus, profit. Doar că nu ajunge decât la divorț, stres și lupte surde cu vecinii. 

Anca Sigartău și Gheorghe Ifrim sunt soții Gogea lângă care proaspătul afacerist imobiliar și-a cumpărat teren. Ei au clubul Prestige pe care, ei bine, se întâmplă evenimente, de regulă cu muzică și gălăgie. Așa că nu-i liniște și nici speranța că acolo se poate ridica un ansamblu rezidențial într-o zonă liniștită. Banii au fost însă dați, iar Cosmin încă nu vrea să admită țeapa. Așa ajunge la un război în decibeli și tot felul de provocări cu bodyguarzii plătiți de club ca să-l facă să plece. 

Nunți, botezuri, înmormântări putea fi un film à la Emir Kusturica, dacă lucrurile stăteau altfel

Filmul Nunți, botezuri, înmormântări a avut tot potențialul din lume de-a fi un hit. Are români, are umor clasic românesc (mix de absurd cu replici tăioase și momente suprarealiste), are tipologii de oameni și actori care-și fac treaba foarte bine. Ce nu pune cu adevărat în valoare acest mix e fie scenariul, fie regia. Orice idee bună, care te-ar putea face să râzi cu lacrimi, nu e dusă până la capăt. 

Deși este, cum ziceam, o comedie, îi ia foarte mult să ajungă la un subiect sau la următorul subiect. Iar punctul culminant, în loc să fie mai aproape de mijloc, e undeva spre final. Ba chiar finalul pare c-a ajuns depozitul pentru toate ideile mai bune care puteau face din film unul mai popular.

Te vei regăsi însă în personajul lui Șerban Pavlu și, mai ales, în problema lui: vecinii enervanți. Deși poate că ei au toate intențiile bune (familia Gogea se oferă să cumpere terenul, dar Cosmin vrea fix un milion de euro), poate că nu sunt atât de oribili pe cât par, dar în relație cu tine pot părea așa. Premisa, după cum vezi, e ofertantă, dar Nunți, botezuri, înmormântări pare că încearcă să fie mai mult decât este și eșuează sau nu duce ideea până la capăt. Poate e lipsa de experiența a regizorului în film (fiind mai pregătit pentru teatru) sau poate e doar o încercare a lui să vadă dacă se descurcă și la așa ceva.

E de spus că măcar personajele nu sunt nici bune, nici rele. Sunt oameni, cu toate defectele lor. Nu afli prea multe despre niciunul dintre ele, dar poate nici nu-ți trebuie. 

Toate astea, după mai bine de o oră și jumătate, filmul merge spre final și apare și „înmormântarea”. Dar respectivul final este haotic. N-are niciun sens, dar încheie cu personalitate un film absurd cu români de care vei râde cu speranța că nu vei ajunge niciodată așa ceva. Nu e însă un film „legat”. E ca o colecție de sketch-uri, iar fix finalul poate fi foarte bine un video de sub 10 minute cu titlul „Cum să-ți enervezi maxim vecinii”. 

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film NYAD (2023)

NYAD: povestea unei voințe de fier pentru un vis intangibil

Articolul următor
Dune film din 2021

Dune, sau cum beletristica science-fiction de secol trecut întâlnește cinematografia modernă

Alte articole interesante