Film NYAD (2023)

NYAD: povestea unei voințe de fier pentru un vis intangibil

Film inspirațional și o remarcabilă poveste adevărată despre tenacitate, prietenie și triumful spiritului uman, NYAD relatează un capitol captivant din viața atletei de talie mondială Diana Nyad.
Titlu original: NYAD
2023 | Categorie de vârstă: 13+ | 2 h | Dramă, Biografic. Bazat pe o poveste adevărată

Regia: Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin

Scenariul: Julia Cox. Carte: Diana Nyad

Distribuția: Annette Bening, Jodie Foster, Rhys Ifans, Ethan Jones Romero, Luke Cosgrove, Eric T. Miller, Jeena Yi, Karly Rothenberg, Garland Scott, Johnny Solo, Anna Harriette Pittman, Tisola Logan, Mauricio Adrian

NYAD – O călătorie de neuitat a curajului și determinării

NYAD, regizat de Elizabeth Chai Vasarhelyi și Jimmy Chin, este un film biografic care se concentrează pe extraordinara experiență a Dianei Nyad, interpretată de Annette Bening, care, la 64 de ani, încearcă să înoate din Cuba până în Florida. Acest film reprezintă o tranziție pentru regizori de la documentar la filmul narativ, după ce anterior au creat documentare cu un impact vizual impresionant precum “Free Solo”.

NYAD, regizat de Elizabeth Chai Vasarhelyi și Jimmy Chin, este un film biografic care se concentrează pe extraordinara experiență a Dianei Nyad, interpretată de Annette Bening, care, la 64 de ani, încearcă să înoate din Cuba până în Florida. Acest film reprezintă o tranziție pentru regizori de la documentar la filmul narativ, după ce anterior au creat documentare cu un impact vizual impresionant precum “Free Solo”.

Diana Nyad este o femeie cu o determinare și reziliență uriașe, însă filmul nu se ferește să ne arate defectele sale, inclusiv ego-ul său colosal și narcisismul. Este o poveste despre a nu renunța niciodată: Nyad reușește să treacă peste numeroasele eșecuri, cum ar fi vremea nefavorabilă și epuizarea fizică, pentru a-și urma visul. Annette Bening oferă o interpretare puternică în rolul lui Nyad, surprinzând lupta ei fizică și mentală, în timp ce Jodie Foster se remarcă în rolul lui Bonnie Stoll, prietena și antrenoarea lui Nyad, oferind mai multă profunzime emoțională poveștii și și complexitate relației lor.

În centrul poveștii se află relația dintre Diana, interpretată de Annette Bening, și prietena și antrenoarea esa, Bonnie Stoll, interpretată de Jodie Foster. Legătura lor profundă și sprijinul neclintit al lui Bonnie joacă un rol crucial în călătoria Dianei, atât din punct de vedere emoțional, cât și practic. Filmul ne pune în prim plan, de asemenea, dinamica echipei de susținere a Dianei și provocările cu care se confruntă în timpul dificilei curse de înot.

Din punct de vedere vizual, “NYAD” surprinde frumusețea și brutalitatea oceanului în larg, cineaștii folosindu-se de experiența lor în realizarea de filme documentare pentru a crea scene captivante și senzaționale din punct de vedere vizual. Filmul prezintă nu numai aspectele fizice ale înotului, ci și rezistența mentală și emoțională necesară pentru a întreprinde o astfel de provocare.

Cu toate acestea, filmul este criticat pentru lipsa de profunzime în explorarea personalității lui Nyad, dincolo de activitățile sale sportive. Filmul se concentrează mai mult pe provocare decât pe persoana care o depășește, rezultând o narațiune care, deși inspirată, pare oarecum unidimensională și previzibilă. Această focalizare pe reușita atletică a lui Nyad, mai degrabă decât o privire mai profundă asupra personalității ei sau a consecințelor succesului ei, ne lasă dorindu-ne ceva mai mult

Filmul își ia destul de multe libertăți artistice și face destul de multe omisiuni. Deși recunoaște determinarea lui Nyad și provocările fizice și emoționale cu care s-a confruntat, filmul trece sub tăcere anumite aspecte ale poveștii sale și ale altor persoane care au întreprins fapte similare.

Una dintre omisiunile semnificative este aducerea în discuție a altor înotători care au încercat sau au realizat performanțe similare. Filmul nu recunoaște pe deplin realizările altor sportivi care au înotat din Cuba până în Florida, unii dintre ei folosind cuști de rechini, ceea ce Nyad nu a făcut. Filmul preferă să se concentreze pe călătoria și provocările personale ale lui Nyad, dar, totodată, nu oferă o imagine completă a istoriei acestei încercări de natație.

Viața lui Nyad este, de asemenea, sumar explorată în afara eforturilor sale sportive. Filmul se concentrează în principal pe pregătirea fizică și psihologică a înotătoarei și pe înotul propriu-zis. Acest focus lasă la o parte aspecte mai largi ale vieții ei, inclusiv relațiile personale, trecutul și alte activități profesionale, care ar fi putut oferi o imagine mai cuprinzătoare asupra ei.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Film Maestro Netflix

Maestro: Dirijarea unei simfonii vizuale a vieții lui Bernstein

Articolul următor
Nunți botezuri înmormântări

Nunți, botezuri, înmormântări. O comedie românească la care vei și râde uneori

Alte articole interesante
Film The Help (2011)

The Help – O poveste emoționantă despre curaj și schimbare în America anilor ’60”

Știm cu toții, deja, că Viola Davis regretă profund rolul său din „The Help”. Nu pentru că nu i-ar fi adus recunoaștere, nu pentru că nu ar fi lucrat alături de femei la fel de incredibile ca ea, ci pentru că filmul își ratează complet scopul. Este un film care te face să te simți bine, da, și ar fi mult spus că nu ne oferă niciun fel de perspectivă asupra vieții femeilor de culoare dintr-un Jackson, Mississipi al anilor 1960, dar nu este suficient. Probabil aceasta este descrierea cea mai corectă a filmului The Help - insuficient. 
The Mothman Prophecies (2002)

The Mothman Prophecies: Întâlnire cu necunoscutul și descifrarea enigmei 

The Mothman Prophecies este un thriller supranatural care îmbină elemente de groază, mister și dramă. Pe fundalul micului oraș Point Pleasant, Virginia de Vest, filmul îl urmărește pe John Klein (Richard Gere), un reporter al Washington Post care, după ce și-a pierdut soția Mary (Debra Messing) într-un accident tragic, se simte atras în mod inexplicabil în Point Pleasant. Ultimele cuvinte ale soției sale și schițele unei creaturi asemănătoare unei molii prefigurează evenimentele misterioase care vor urma.