Oameni de treabă

Oameni de treabă. Filmul care-ți arată cât de veselă și tristă e România profundă

Oricâte filme românești vezi, mereu poate veni unul care să te surprindă. Așa e Oameni de treabă cu acțiunea lui fixată undeva prin Moldova, România care poate fi cea de acum sau din urmă cu câteva decenii. 
Titlu original:  Oameni de treabă
2022 | Categorie de vârstă: 15+ | 1 h 45 min. | Dramă, Comedie NETFLIX
Regia: Paul Negoescu
Scenariul: Radu Romaniuc, Oana Tudor
Distribuția: Ilie, polițist în sat – Iulian Postelnicu, Primarul – Vasile Muraru, Vali, polițistul tânăr – Anghel Damian, Cristina – Crina Semciuc, Preotul – Daniel Busuioc, Mona – Oana Tudor

Paul Negoescu a dat lovitura în 2016 cu Două lozuri. A revenit în 2023 cu Încă două lozuri, dar între cele două a lucrat la Oameni de treabă (Men of Deeds), un film care urmărește viața unui polițist de la țară prins între toate combinațiile din zonă. Filmul e românesc, așa că nu are happy end, ci un sfârșit poate previzibil pentru cele mai multe personaje. Dar ele reprezintă firul roșu al satului românesc de ieri și încă de azi: Polițistul, Primarul, Popa și Văduva.

Treaba începe în sezonul de inundații. Polițistul Ilie primește un coleg nou (Vali) și cei doi trebuie să rezolve o crimă. Sau, mă rog, să mimeze munca la caz până e preluat de procuror și îi scapă de probleme. Ilie este reticent în a-și face treaba fiind influențat și de experiențe anterioare despre care nu afli exact ce-au fost, dar e clar că nu s-au terminat bine și ele l-au dus la viața la țară unde ce visează e o livadă. 

În lumea asta, mai presus de moral și legal, sunt Primarul și Popa, personaje care se anturează în combinații cu trafic de țigări. Asta e și afacerea pentru care n-ar vrea mare gălăgie cu procurori și poliție la ei în sat. 

Oameni de treabă e, mai ales, cu oameni așa și așa de treabă

Titlul e înșelător. Dar îl înțelegi pe măsură ce judeci fiecare personaj în acest ecosistem. Nu sunt buni sau răi, ci sunt oameni, etern imperfecți. Și fiecare își găsește o justificare pentru ce face, inclusiv Ilie. Acest film românesc surprinde excelent trăsăturile autentice ale României profunde cu alcool, combinații și influență. 

Până și consolarea văduvei e acompaniată de un pahar de vin roșu. Dacă e o surpriză pentru bine, într-un astfel de mediu nu se bea doar de plăcere, ci de plăcere și pentru că e un ritual al încrederii. Filmul Oameni de treabă rezumă bine că multe dintre deciziile care influențează viața se iau de multe ori cu un pahar în față. 

Tensiunile care l-au făcut pe Ilie să încerce să fie iar polițist merg până către finalul care seamănă mai mult cu unul de Tarantino, doar că pus în decor de sat românesc. Iar Negoescu și echipa au făcut impresie bună și în afară, la criticii și spectatorii străini care l-au văzut înainte să intre în cinematografele din România. E greu de spus însă cât au înțeles din umorul negru prezentat în film.

Iulian Postelnicu, cunoscut pentru roluri intense precum cel din “Arest”, surprinde publicul prin transpunerea sa completă într-un personaj diferit, acela al unui polițist “de treabă”. Abilitatea sa de a se contopi cu rolul este notabilă, iar interpretarea sa din acest film rămâne viu în memoria spectatorului chiar și după încheierea peliculei.

Oameni de treabă a intrat și pe Netflix și merită să-i dai play. La început e posibil să-l iei pe polițistul Ilie drept victimă, dar dă-i timp să te surprindă. El, ca tine și ca noi toți, majoritatea, își urmărește visurile și, cu toate că poate greși, face totul cu o conștiință clară și determinarea de a acționa când vede oportunitatea.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Pulp Fiction

Pulp Fiction (1994): Thriller-ul care a influențat generații întregi de regizori 

Articolul următor
Oppenheimer

Oppenheimer. Povestea bombei nucleare și a omului care a schimbat lumea și viitorul

Alte articole interesante