Oppenheimer

Oppenheimer. Povestea bombei nucleare și a omului care a schimbat lumea și viitorul

Vara lui 2023 a fost fierbinte cu două filme total opuse în cinema: Oppenheimer și Barbie. Cel dintâi va rămâne în istorie, celălalt va fi mai mereu un exercițiu de marketing. 
Titlu original:  Oameni de treabă
2023 | Categorie de vârstă: 15+ | 3 h | Dramă, Biografic
Regia: Christopher Nolan
Scenariul: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin
Distribuția: J. Robert Oppenheimer – Cillian Murphy, Katherine „Kitty” Oppenheimer – Emily Blunt, Leslie Groves – Matt Damon, Lewis Strauss – Robert Downey Jr., Jean Tatlock – Florence Pugh, Edward Teller – Benny Safdie, Niels Bohr – Kenneth Branagh, George Kistiakowsky – Trond Fausa, Klaus Fuchs – Christopher Denham, David Hill – Rami Malek, Enrico Fermi – Danny Deferrari

Oppenheimer a obținut, la premiile Globurile de Aur, cinci premii din opt nominalizări. A câștigat: Cel mai bun regizor (Christopher Nolan), Cel mai bun actor într-o dramă (Cillian Murphy), Cel mai bun actor în rol secundar (Robert Downey Jr.), Cea mai bună coloană sonoră originală – și Cel mai bun film. Barbie a câștigat două premii. 

Astfel, duelul în cinema a fost câștigat de filmul Barbie cu cei mai mulți bani, iar la premii a început anul în forță Oppenheimer. Iar odată cu acest film Nolan completează un portofoliu impresionant cu Inception (2010), trilogia Batman între 2005 și 2012, Interstellar (2014) sau Tenet (2020). Oricum ar fi perceput, criticat sau lăudat Nolan, un lucru e cert: nu poate fi ignorat. Filmul Oppenheimer e cel mai bun exemplu.

Filmul Oppenheimer e despre distrugerea lumii, dar și a omului de către om

Treaba cu Oppenheimer, și de ce dă numele filmului și de ce e legat de bomba nucleară, e cam așa. Robert Oppenheimer a fost fizicianul care a condus echipa de cercetători de la Los Alamos, unde a fost dezvoltată bomba nucleară. În deșert au și testat-o, ceea ce vezi în filmul, iar peste Japonia americanii au folosit-o ca armă. De două ori (Hiroshima și Nagasaki). 

Filmul nu e însă un documentar. E povestea unui om și a unui moment istoric, dar ficționalizat. Și e separat în două planuri: în color ai povestea de la Los Alamos, în alb-negru ai momentele de după când Oppenheimer e audiat și izolat de proiectul la care a muncit. Odată cu acea audiere politicianul Strauss vrea să-i reducă accesul fizicianului, deranjat fiind de criticile pe care le aduce politicii de-a dezvolta bombe din ce în ce mai puternice. Au fost folosite, în denigrarea lui, simpatiile comuniste și prieteniile cu comuniști de dinainte de Al Doilea Război Mondial. 

Încă o dată, filmul Oppenheimer nu e documentar. Astfel, poate fi deranjant uneori când îți prezintă explicații mult prea simplificate despre fenomene fizice deloc simple. Dar sunt necesare, pentru că nu se adresează doar celor pasionați de fizică. Totuși, nu e lipsit de emoție. Are un impact puternic, livrat excelent de distribuție (lipsește Leonardo DiCaprio, ca să fie un film și mai Nolan decât e). Iar Murphy face o treabă excelentă în rolul fizicianului care a schimbat lumea și continuă s-o facă prin ceea ce-a creat împreună cu echipa lui.

Oppenheimer devine un film care nu va îmbătrâni prea curând, dacă o va face vreodată. E bun, chiar dacă poate prea lung și cu momente în care e prezentată latura umană a fizicianului cu o oarecare stângăcie. E grandios, impresionant vizual, chiar și prin efecte speciale, și îl consolidează pe Cillian Murphy drept un actor excelent care, foarte probabil, va mai prinde câteva hituri.

Total
0
Shares
Articolul anterior
Oameni de treabă

Oameni de treabă. Filmul care-ți arată cât de veselă și tristă e România profundă

Articolul următor
A Murder at the End of the World

A Murder at the End of the World: Un fel de Hercule Poirot contemporan

Alte articole interesante
Film Navalny (2022)

Navalny. Povestea omului pe care Putin l-a vrut mort

Aleksei Navalnîi e pe moarte într-un spital din Rusia. Soția lui, Yulia, se zbate să-l transfere la un spital din Europa. Lumea se împarte în două: cei care susțin că a fost otrăvit și cei care-l portretizează drept consumator de droguri. Ajuns la spitalul din Berlin, Navalnîi se trezește și află că i-a fost găsită în organism o substanță de tip Novichok – un agent neurotoxic folosit adesea de oamenii apropiați de Putin ca otravă.
Scena din filmul The Lost City

The Lost City. Filmul care te motivează să-ți trăiești aventurile imaginate

The Lost City – Orașul pierdut e unul dintre acele filme pe care le savurezi cel mai bine pe streaming și-ți aduce aminte fie de casetele video de pe vremuri, fie de acele producții cu care te-ai familiarizat pe TV. Îți trezește un sentiment de nostalgie, chiar dacă povestea e previzibilă. Vezi, totuși, actori ca Sandra Bullock, Brad Pitt sau Daniel Radcliffe.